sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Komerční premiéra Electronu

Raketa Electron zatím startovala dvakrát a v obou případech šlo jen o testovací mise, což naznačují jejich názvy – It’s a Test a Still Testing. Třetí start této rakety, jejíž motory Rutherford využívají elektrická čerpadla ale měl být jiný. Raketa už opustila testovací fázi a čeká na ni vstup do ostré služby. První komerční mise It’s business time měla startovat už v červnu, ale vinou technických problémů přišel odklad o několik měsíců. Nyní firma Rocket Lab hlásí, že je připravena ke startu, což je pro nás jednoznačná zpráva – nařiďte si budíky, vezměte prášky proti spaní, nebo si uvařte pořádnou porci kávy. Časový posun mezi střední Evropou a Novým Zélandem, odkud se startuje, není přívětivý.

Ke startu by mělo dojít zítra, tedy v neděli 11. listopadu ve 4:00 středoevropského času, kdy se otevírá 4 hodiny dlouhé startovní okno. Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 3:45 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube.

EDIT: Firma odkládá start o 50 minut. Nejdříve dojde ke startu ve 4:50 SEČ.

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/
https://www.rocketlabusa.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/DgFpADAVQAA1iyr.jpg:large

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
36 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Radoslav Karásek
Radoslav Karásek
5 let před

Držím palce, nech to konečne vyjde! Pokusím sa byť u toho 🙂

Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Radoslav Karásek

Super, těšíme se!

pbpitko
pbpitko
5 let před
Odpovědět  Radoslav Karásek

Aj ja držím palce, ale musím ísť spať, skoro ráno vstávam, hoci je nedeľa. 🙂

Petr
Petr
5 let před

Nádhera, stálo to za to čekání…
Držím palce, aby se vše podařilo až do posledního okamžiku.
Díky Vám za zprostředkování přenosu.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
5 let před

Všechny satelity byly úspěšně vypuštěny.

Radoslav Karásek
Radoslav Karásek
5 let před

Budíček na 4:30, vstanem, žmurknem a je 5:30 🙂 No nič, tak snáď naživo nabudúce, ale zo záznamu to bolo taktiež super. Krásne zábery.

Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Radoslav Karásek

Takové „kratičké“ zaspání znám z vlastní zkušenosti velice dobře. Jsem rád, že YouTube umožňuje záznamy.

tonda
tonda
5 let před

Tak já jsem to dneska totálně zazdil!!Nevím,co se stalo,nějaký zkrat v hlavě,nebo co!Nastaven budík,kouknu do PC,odklad o 50min,fajn,tak za 10min 6!!!Vstanu a ejhle už je pryč!Jak jsem došel k tomu že 4+50min=5:50 netuším!!No tak děkuji,že aspoň můžu kouknout na záznam!

Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  tonda

V pozdních nočních / velmi brzkých ranních hodinách pracuje hlava jinak, než jak bychom chtěli. Znám to sám velice dobře.

vencour
vencour
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Možná odpověď, možná jen tak nějaký postřeh …

Taky jsem si všim, že podle “stavu mozku” asi podle stavu odpočinku, únavy, aktivity, soustředění vnímá člověk okolí, čas i sebe různě.

Ajťáci proto pokud přijdou do práce v 8:30 do 9h nic radši nedělají a “zahřívají se na provozní teplotu”. Čtou maily. A teprve od 9h vydávají rozhodnutí.

Na druhou stranu když má člověk děti tak ho to naučí být pořád ve střehu. A možná nebrat věci tak zásadně a osudově, pokud zrovna nejde o život.

frank
frank
5 let před

paráda, sice jsem to zaspal, ale už se těším, jak se za pár let pojedu podívat na start Electronu někde kousek od Sutherlandu 🙂

Kamil
Kamil
5 let před

Raději nadšené kluky z Rocket Labem, kteří se za dva roky dostanou na oběžnou dráhu, než zapšklé miliardáře jako Branson, kteří se tam nedostali ani po dvaceti letech kecù

Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Kamil

Prosímvás upřímně, můžete přestat Bransona kritizovat? Vám asi nějak leží v žaludku, když jeho snažení musíte neustále snižovat, kdykoliv je zmíněn, ale dokonce i u článků, kde se o něm vůbec nemluví! Prosím, už to začíná být opravdu trapné.

Kamil
Kamil
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Tak sorry. Zase jsem ho včera viděl v TV a vášnivě mluvil, jak už už budou startovat v roce 2020, přičemž filmováno tak 2015.

frank
frank
5 let před
Odpovědět  Kamil

dva roky ? 🙂
Vím něco minimálně o osmi letech, už v roce 2010 dostali od ORS a NASA grant 🙂

Jiří Hadač
Jirka Hadač
5 let před

Gratuluju Dušanovi, že si konečně odkomentoval přímý přenos startu Electronu. 🙂 bylo to hezké, ráno jsem se díval ze záznamu.

Josef Waters
Josef Waters
5 let před

Krásné, děkuji za zprostředkování a skvělý komentář. Mám dotaz – při činnosti druhého stupně mi přišlo, že let není úplně stabilní (podle pohybů zemského horizontu), toho jsem si na podobných záběrech SpX nikdy nevšiml. Taky plamen z trysky hodně kolísal, může to být použitým palivem?

Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Josef Waters

Palivem je letecký petrolej a okysličovadlem kapalný kyslík, tedy nic speciálního. Ta nestabilita může být dána tím, že horní stupeň je už docela lehký a tudíž reaguje na nestabilitu hoření rychleji. Ale je vidět, že stabilizační systém funguje správně.

racek
Racek
5 let před

Jsem rád že jsem se dočkal doby, kdy kvalitní kosmickou raketu stvoří i skupina nadšených … ne sice ještě amatérů, ale už fandů a profesionálů. Ten název pro motory Rutherford je opravdu skvělá pocta tomuto velmi významnému novozélandskému fyzikovi.

zvejkal
zvejkal
5 let před

Gratulujem, pride mi skvele vidiet takuto “mini” raketu v nasadeni a to, ze to dali v podstate na 3ti krat (ak sa nemylim), tak to je nieco.

Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  zvejkal

Oběžné dráhy dosáhli podruhé. První let nedosáhl oběžné dráhy, ale s gratulací souhlasím. 😉

zvejkal
zvejkal
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ano, viem, mal som na mysli komercny naklad. (ak toto teda bol komercny naklad).

Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  zvejkal

Ano, byl to komerční náklad, dokonce první komerční mise vůbec. První dvě byly jen testovací. Na první misi nebyl žádný náklad, na druhé už letěly cubesaty.

Petr Spurný
Petr
5 let před

Nádherné záběry přímo ze stroje, takhle to má vypadat! Úchvatné! Plně srovnatelné se SpX.

Vyděsila mne nestabilita při oddělování prvního stupně, ale dopadlo to dobře, ufff! Také jsem si s obavami všímal podivného “prskání” v plamenech z trysek. Co to mohlo být? Nevíte?

Zajímavý je ten jejich elektrický pohon čerpadel, zajímalo by mne porovnání s “konvenčním” řešením pomocí turbočerpadel.

Díky za komentovaný přenos, jste lepší než originál!

Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Petr

Díky moc za pochvalu a co se týče prskání – může jít o nějakou nestabilitu hoření, ale takhle na dálku se to hrozně těžko odhaduje.

Tomas
Tomas
5 let před
Odpovědět  Petr

Motory Rutherford nemaji chlazenou trysku. Misto toho pouzivaji ablativni material, ktery je odnasen pryc a tim zabranuje prehrati trysky. Jiskry, krere jsou na prenosu videt, jak vyletavaji z trysky jsou prave kousky tohoto materialu.

Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Tomas

Díky za info, tímto směrem jsem neuvažoval.

Dan
Dan
5 let před
Odpovědět  Tomas

Právě že všechny zdroje, co jsem prolezl, označují Rutherford jako regenerativně chlazený. Původně jsem taky vsázel na opalování ablativní vrstvy, ale není tomu tak. Záhada trvá. Mrkni na jakýkoli slušnější obrázek toho motoru (a je jich na netu habakuk) – co je ta trubka, co vede dolů do spodního konce trysky?

Hawk
Hawk
5 let před

Tady by to meli hosi slozitejsi, v Evrope by se hledalo vhodne misto pro kosmodrom tezko, snad vsechny koridory ve smeru rotace Zeme po par stovkach km narazi na obydlenou oblast.

frank
frank
5 let před
Odpovědět  Hawk

Už jsem to psal nahoře, je velmi pravděpodobné, že v dohledné době Elektron uvidíme startovat ze Skotska 🙂

Podílníci Rocket Lab, Lockheed Martin si velmi dobře rozumí s tamní vládou

https://goo.gl/maps/V3royJzcuCs

Dan
Dan
5 let před
Odpovědět  Hawk

Ve Skandinávii, myslím, že někde ve Švédsku je malý suborbitální kosmodrom. Daly by se tam posílat i náklady na polární dráhy.

frank
frank
5 let před
Odpovědět  Dan

to bude spíš norský Andøya Space Center případně jejich pobočka Svalbard

Dan
Dan
5 let před
Odpovědět  frank

už jsem dohledal – Esrange Space Center u města Kiruna v severním Švédsku.
Ale dík za tip na ty Nory, o nich jsem netušil.

Jiří Novotný
Jiří Novotný
5 let před

Pěkný přenos. Měl bych dotaz ohledně paliva onoho “nakopávacího” stupně a případného způsobu dopravy onoho paliva do spalovací komory.(V případě že nejde o palivo tuhé.)

Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Jiří Novotný

Palivo nebylo veřejně oznámeno, ale mělo by jít o nějaké ekologické jednodsložkové palivo. Zajímavé je, že u motoru jeho Curie zatím neznáme ani jeho specifický impuls.

Dan
Dan
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ono to je jedno s druhým. Sice nevím, co RL žene k tomuto “utajování”, ale myslím, že kdyby prozradili Isp, tak se okruh potenciálních paliv smrskne (a naopak).
Pro zajímavost – výcuc z patentu RL na viskózní kapalné palivo – https://patents.google.com/patent/US20120234196

https://kosmonautix.cz/2018/11/10/zive-a-cesky-komercni-premiera-electronu/