Nový astronaut ESA je připraven letět do kosmu

Matthias Maurer

Poslední výběr evropských astronautů proběhl již téměř před deseti lety. Stalo se tak v roce 2009, kdy se sbor astronautů ESA rozrostl o šest mladých a velice kvalitních kandidátů, kteří krátce po svém výběru zahájili intenzivní základní výcvik. Do nejužšího výběru se však dostalo celkem deset finalistů, přičemž ti zbývající čtyři získali v Evropské kosmické agentuře nabídky jiných pracovních pozic, kde čekají v záloze na svou šanci. Prvním úspěšným kandidátem z této čtveřice, který se ze zálohy posunul na pozici aktivního astronauta, je Němec Matthias Maurer. Ten před pouhými několika dny dokončil svůj základní výcvik a je připraven vydat se na svou vesmírnou misi.

Matthias Maurer se narodil 18. března 1970 v městečku St. Wendel na západě Německa. Ačkoliv byl vždy fascinován vesmírem a vzhlížel k astronautům, sám přiznává, že ho nikdy ani nenapadlo, že by se mohl stát jedním z nich: „Vyrostl jsem v Sársku poblíž vojenské letecké základny, takže jsem jako dítě chtěl být pilotem. Později jsem chtěl studovat letecké a kosmické konstruktérství a dostal jsem se k materiálovému inženýrství. Přitom jsem vždy pozorně sledoval ESA a její vesmírné aktivity.“ V roce 1989 maturoval na gymnáziu ve svém rodném městě a započal studium technologií a materiálů na Sárské univerzitě, avšak jeho touha po vzdělání a výzkumné aktivity jej zavedly i do University of Leeds ve Velké Británii, Evropské školy materiálových studií ve Francii, Barcelonské polytechnické univerzity ve Španělsku a dalších vzdělávacích institucí. V devadesátých letech tak získal čtyři různé diplomy z různých evropských univerzit a to v oblasti materiálového inženýrství a ekonomie. V roce 2004 k nim pak přidal doktorát. Jeho disertační práce na téma „Lehké kompozity z hliníkové pěny s termálně nanášeným povlakem“ získala nejvyšší možnou známku a v následujících dvou letech za ni Matthias Maurer obdržel několik národních ocenění. Kromě toho vlastní více než 10 patentů, z nichž polovina je registrována mezinárodně.

Nácvik výstupu do otevřeného kosmu v americkém skafandru EMU v Laboratoři neutrálního vztlaku NBL.

Nácvik výstupu do otevřeného kosmu v americkém skafandru EMU v Laboratoři neutrálního vztlaku NBL.
Zdroj: https://www.scienceinschool.org/

V roce 2008, kdy se přihlásil do evropského výběru astronautů, měl již za sebou studium v pěti zemích (kromě výše zmíněných také v Argentině a Jižní Korei), praxi u letecké záchranné služby, roční cestování a poznávání celého světa a práci v technologickém výzkumu v oboru medicíny, kde se zabýval výrobou krevních filtrů pro dialýzu. Úspěch ve výběru mezi evropské astronauty jej minul jen o vlásek a Matthias dostal nabídku práce v Evropské kosmické agentuře. Od roku 2010 tedy pracoval jako člen podpůrného týmu Evropského sboru astronautů v Kolíně nad Rýnem. Přesto se na něj v roce 2015 usmálo štěstí a zahájil základní výcvik astronauta, který jej zavedl i do výcvikových zařízení v USA, v Rusku, v Japonsku i v Číně. Kromě toho se účastnil také vědeckých výzkumných expedic NEEMO v podmořském habitatu a CAVES v jeskyních pořádaných NASA respektive ESA. „Expedice CAVES a NEEMO zahrnovaly prvek rizika. A Ruština je ještě těžší, než jsem si myslel. Když jsem se hlásil do programu astronautů, nečekal jsem také, že se budu učit čínsky. To je další výzva.“ Ve volném čase se pak Matthias věnuje cestování, fotografování, četbě, politice a učení se cizím jazykům. Mezi jeho oblíbené sporty patří cyklistika a turistika.

Matthias Maurer se oficiálně stává astronautem.

Matthias Maurer se oficiálně stává astronautem.
Zdroj: http://www.esa.int/

Minulé úterý 25. září proběhla v Evropském středisku astronautů EAC v Kolíně nad Rýnem slavnostní ceremonie, při které Matthias Maurer obdržel certifikát stvrzující jeho úspěšné dokončení základního výcviku, díky kterému se oficiálně stal aktivním členem evropského sboru astronautů. V širších souvislostech tento akt odráží úspěchy ESA při vyjednávání nových letových pozic pro evropské astronauty nejen na ISS, ale také na budoucí čínské stanici. Nyní je tedy Matthias Maurer právoplatným členem Evropského sboru astronautů a nezbývá, než držet mu palce, aby na svou první letovou nominaci nečekal dlouho. On sám své doufá hned v první možnost návštěvy ISS v roce 2020. Až se tak stane, začnou pro něj dva roky velice intenzivní přípravy. Na závěr nám dovolte nabídnout Vám video, ve kterém se můžete podívat na sestřih Matthiasova základního výcviku.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/ESA
https://www.scienceinschool.org/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/
https://www.scienceinschool.org/
http://www.esa.int/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Nový astronaut ESA je připraven letět do kosmu”

  1. maro napsal:

    Hmmm. Takový zvláštní vzkaz pro další evropské nadšence pro lety do vesmíru. „Těšte se, ale před padesátkou se do vesmíru nedostanete“. Takový bobřík trpělivosti.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.