sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Předposlední zážeh před příletem k Bennu

Sonda OSIRIS-REx včera provedla brzdící manévr AAM-3. Trysky TCM určené ke korekcím dráhy provedly tento manévr rozdělený plánovanou pauzou. Ta byla vynucená jednoduchou fyzikou – vzhledem k orientaci sondy v prostoru při zážehu bylo potřeba eliminovat situaci, kdy by vědecké přístroje mířily ke Slunci. Manévr se tedy rozdělil na dva zážehy, které snížily rychlost přibližování z 5,2 m/s jen na 11 cm/s! Oba zážehy byly co do intenzity téměř identické – každý z nich změnil rychlost o 2,6 m/s. Pozemní týmy již provedly základní analýzu telemetrie a zdá se, že manévr proběhl podle plánu. Definitivní jistotu ale budeme mít až za několik dní po dokončení důkladných rozborů.

Manévr AAM-3 zároveň nasměroval sondu do příletového koridoru, ve kterém se počítá s pořízením snímků s vysokým rozlišením. Právě podle nich budou vědci určovat tvar asteroidu Bennu. Šestitýdenní fáze postupného zpomalování je ve své polovině. Dřívější manévry AAM-1 a AAM-2 provedené 1. a 15. října snížily rychlost přibližování celkově o 486 m/s. Nyní zbývá již poslední zážeh – AAM-4. Ten je naplánován na 12. listopadu a jeho úkolem bude kromě zpomalení přibližování i nasměrování sondy vstříc příletu do vzdálenosti 20 kilometrů od asteroidu Bennu, který je plánován na 3. prosince.

Zdroje informací:
https://www.asteroidmission.org/

Zdroje obrázků:
https://cdn.inquisitr.com/wp-content/uploads/2018/10/OSIRIS-REx-asteroid-approach-maneuver.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Alois
Alois
5 let před

Sonda byla dnes v 0.00hod 244 km od cíle, denní přiblížení činí cca 9,5 km.

Tommy
Tommy
5 let před
Odpovědět  Alois

To myslíte po dnešních manévrech? V článku se uvádí výsledná rychlost 11cm/s. To mi vychází za hodinu téměř 400km. Asi někde dělám chybu?

Tommy
Tommy
5 let před
Odpovědět  Alois

Už jsem se našel, beru s ostudou zpět a omlouvám se.

Alois
Alois
5 let před

NASA zveřejnila první portrét , jako by z oka vypadl japonskému asteroidu.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Alois

Ano, vydali jsme to jako krátkou zprávu. 😉

Pave69
Pave69
5 let před
Odpovědět  Alois

Přesně, chtěl jsem k tomu napsat, kdo najde 10 rozdílů…?
Třeba spletli file 🙂

Alois
Alois
5 let před
Odpovědět  Alois

Omlouvám se, tu zprávu jsem přehlédl.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Alois

Stane se. 😉

Spytihněv
Spytihněv
5 let před

Ta podobnost s Ryugu je neskutečná. Relativně zblízka jsme navštívíli a nafotili asi nějakých 14 planetek a ty tvary jsou velice rozmanité, obvykle nesouměrné šišoidy. A tady máme dvakrát za sebou planetky, které spolu s Itokawou jsou jediné z nich s rozměry pod kilometr a tyto dvě poslední jsou na první pohled jako dvojčata a dokonce jakoby jevily i snahu se zakulatit, což je další u takhle malých těles neobvyklá věc. Tak co Ultima Thule? Bude taky podobná? To už by bylo opravdu podivné a alarmujícící a konspirujícící 🙂

Alois
Alois
5 let před
Odpovědět  Spytihněv

MU69 má rozměry v desítkách km, nikoli stovkách metrů, to je jiná třída.

Spytihněv
Spytihněv
5 let před
Odpovědět  Alois

To nelze popřít, ale co to znamená v kontextu toho, co jsem napsal výše?

Petr Scheirich
Petr Scheirich
5 let před
Odpovědět  Spytihněv

Tyto tvary známe u více těles a abych se zbytečně neopakoval, tak odkážu na svůj obrázek a komentář k němu přímo v článku zde:
https://kosmonautix.cz/2018/06/sledujeme-hayabusa-2-prileta-k-asteroidu-ryugu/

Jak tam píšu, souvisí to se (současnou nebo minulou) rychlou rotací. Už nepíšu, že tato rychlá rotace je s největší pravděpodobností vyvolána YORP efektem. To pak omezuje podobné tvary pouze na asteroidy dostatečně malé (časové škály, na nichž YORP působí, jsou úměrné velikosti tělesa) a pouze na vnitřní části Sluneční soustavy – blízkozemní planetky a hlavní pás (intenzita YORPu klesá se čtvercem vzdálenosti od Slunce).

Spytihněv
Spytihněv
5 let před
Odpovědět  Petr Scheirich

Jo tak. Na tento váš příspěvek jsem úplně zapomněl. Tím se to tedy vysvětluje. A že je Steins z podobného soudku, ale zamaskovala to ztrátou polární oblasti, toho bych si bez návodu nevšiml 🙂 Ale i tak je pravděpodobnost, že se současně podaří náhodně navštívit dvě planetky, vytvarované tímto procesem, asi hodně malá.

https://kosmonautix.cz/2018/10/30/predposledni-zazeh-pred-priletem-k-bennu/