sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Nebula-1

Společnost Deep Blue Aerospace oznámila, že provedla test VTVL prvního stupně rakety Nebula-1 na kosmodromu Ejin Banner v v poušti Gobi .

Office of Space Commerce

Office of Space Commerce se chystá na konci měsíce zapnout počáteční verzi svého systému koordinace civilního vesmírného provozu. Beta testování počátečního systému Traffic Coordination System for Space, neboli TraCSS, bude zahájeno konec měsíce.

RocketLab

Společnost RocketLab vypustila raketu Electron, která vynesla druhou sadu pěti družic pro francouzský startup Kinéis.

Nová divize NASA

Zástupkyně administrátora NASA Pam Melroyová na konferenci Advanced Maui Optical and Space Surveillance Technologies uvedla, že agentura obdržela požadovaná schválení od kongresových výborů pro přidělení prostředků pro reorganizaci potřebnou k vytvoření divize pro udržitelnost vesmíru.

BlackSky

BlackSky Technology oznámila kontrakt s australským startupem HEO. V rámci kontraktu dojde k poskytování snímků vesmírných objektů pro obranu, zpravodajství a komerční využití. Prostřednictvím dohody se společnost BlackSky připojí k síti zobrazovacích senzorů HEO mimo Zemi.

Astranis Space

Startup Astranis, zabývající se družicovou komunikací, získal kontrakt v hodnotě 13,2 milionu dolarů na zajištění kompatibility svých komunikačních družic s vojenskými terminály. Společnost získala zakázku prostřednictvím dohody o zvýšení strategického financování (STRATFI).

SpaceX a FAA

SpaceX zveřejnila 19. září dopis, který zaslala vedení sněmovního vědeckého výboru a senátního obchodního výboru, dvou výborů, které dohlížejí na Úřad pro komerční vesmírnou přepravu FAA neboli AST.Čtyřstránkový dopis nabídl podrobnou odpověď na navrhovanou pokutu ve výši 633 000 USD za porušení licence od FAA.

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Téměř neuvěřitelný snímek z mise Rosetta

Mattias Malmer zveřejnil tento opravdu dechberoucí snímek z povrchu komety 67P složený z více snímků které pořídil lander Philae. Více zde
14. zaří 20:49

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Geo
Geo
6 let před

Neskutečný ! Neskutečný! Neskutečný!
A v takovém šutrákově by jsme chtěli “ hladké přistání“ ?!?
Neskutečný výkon ESA !!! Hluboce se klaním .
A díky za Krátké zprávy. ,
Tohle mne dostalo…

Adam Trhoň
Adam Trhoň
6 let před
Odpovědět  Geo

Velmi povedený sarkazmus.

Jinak jsme lidé, a ti, jak známo, dělají chyby. A pro jejich nahlášení slouží odkaz pod článkem.

Karel Zvoník
6 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

Věřím, že v tomto případě nejde o sarkasmus ;-).

Adam Trhoň
Adam Trhoň
6 let před
Odpovědět  Karel Zvoník

Ajo… už mi to dává smysl, jsem to pochopil tak, že se Geo vysmívá té fotce, jak přistává SpaceShip One. No… jak jsem řekl, lidi dělají chyby, tak.. já se.. tak nějak zas vytratím 🙂

Karel Zvoník
6 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

V pořádku! Nic se neděje. Někdy je těžké to rozeznat a přiznám se, že jsem sám chviličku váhal. 😉

Karel Zvoník
6 let před
Odpovědět  Geo

Rado se stalo! Ten snímek se opravdu povedl a velmi dobře demonstruje obtížnost terénu v kterém měl Philae přistat. Je spíše velkým úspěchem, že to dopadlo jak to dopadlo.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Karel Zvoník

Hlavně on tady vůbec přistávat neměl, bohužel tu skončil po několika odrazech. Přistávací oblast měla být mnohem hladší.

Karel Zvoník
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ano to je pravda. Já měl na mysli především všeobecně povrh komety. Určitě to nebylo nic jednoduchého.

Adam Trhoň
Adam Trhoň
6 let před
Karel Zvoník
6 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

Příspěvek o aerokosmoplánu je na fóru. 🙂 Trochu se mi to popletlo. 🙂
http://forum.kosmonautix.cz/viewtopic.php?f=41&t=2702

Spytihněv
Spytihněv
6 let před

No je to nádhera. A pěkně zorientované tak, jako bychom stáli na jádru a fotili sami. Takže „obloha“ je nahoře. Pokud vím, tak Philae nafotil v podstatě jen dva záběry (víc toho ani nešlo, když byl zapadlý mezi skalkami). Tady je jedna nožka, vlevo by bylo prázdné místo tam, kde je samotný Philae a potom úplně vlevo by byl ten druhý záběr, kde je druhá nožka (tzv. Perihelion Clif). Bylo by super, kdyby si i s tím druhým někdo takhle vyhrál. No musím říci, že dobrá práce, docela mi to vyrazilo dech.

Karel Zvoník
6 let před
Odpovědět  Spytihněv

Ano ta úprava se opravdu povedla a také mi vyrazila dech.

David
David
6 let před

Ten snímek je skvělý. Ale hodně mě zaujalo „kouřmo“ Ten hloubkový efekt je nečekaný a spektakulární. To bylo foceno v blízkosti Slunce, když měla Rosetta poměrně silný chvost a v podstatě dočasnou „mlžnou atmosféru“?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  David

Philae přistávalo v době, kdy do přísluní chybělo skoro 3/4 roku. Osobně bych to přičítal spíše rozmazání vlivem ostření na různě vzdálené objekty.

Spytihněv
Spytihněv
6 let před
Odpovědět  David

Všechny záběry Philae pořídil v průběhu několika dní v polovině listopadu 2014. To byla kometa ještě asi 450 milionů km od Slunce, někde za polovinou cesty od dráhy Jupitera k dráze Marsu. V březnu 2015 už ale měla Rosetta problémy s aktivitou jádra, což bylo pořád ještě asi pět měsíců před perihelem. Takže bych řekl, že v době focení už Slunce nějakou atmosféru nad jádrem vytvářelo, ale jestli je to vidět na tomto úžasném záběru, to těžko říci.

Jitka BM
Jitka BM
6 let před

Nemohla jsem nevzpomenout na film Na kometě. Obrazový dojem velmi podobný.
Treba zde: https://goo.gl/images/Kb5sy7

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2018/09/14/temer-neuveritelny-snimek-z-mise-rosetta/