sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Třetí čínský start za týden!

Čína na začátku roku skutečně šlápla na plyn – dnes v 8:10 našeho času vypustila raketu Dlouhý pochod 2D z kosmodromu Ťiou-čchüan třetí družici sestavy označované zkratkou LKW, která má na starost detailní snímkování Země. Šlo přitom již o třetí čínský start letošního roku – po vypuštění dvojice družic a dvou navigačních družic Beidou. V lednu nás navíc možná čekají další dva čínské starty – kolem 19. ledna má startovat Dlouhý pochod 11, který má všechny stupně na tuhé palivo (vynáší dvě družice Jilin pro podrobný dálkový průzkum Země) a na 26. ledna byl přesunut start rakety Dlouhý pochod 2C s další skupinou družic Yaogan-30 pro sběr elektronických signálů.

Ideální fázový posun mezi družicemi LKW-1 a LKW-2.
Ideální fázový posun mezi družicemi LKW-1 a LKW-2.
Zdroj: http://spaceflight101.com

Aktuálně vypuštěná družice je součástí systému Ludikancha Weixing, což se zkracuje na LKW. Ten se začal budovat 3. prosince, když raketa Dlouhý pochod 2D vypustila družici na dráhu 488 × 504 se sklonem 97,46°. Jejím úkolem byl dálkový průzkum Země a hledání přírodních zdrojů. Objevily se spekulace, že družice může sloužit i armádě, zvláště když Čína přestala v květnu 2016 používat označení Yaogan pro své optické a radarové průzkumné družice. 23. prosince se tyto spekulace opět vrátily, když Dlouhý pochod 2D vypustil druhou družici LKW, která se usadila na stejné oběžné dráze, jen o 90° fázově otočená vůči LKW-1, což zajišťuje optimální frekvenci návštěv daného místa. Obě družice jsou na heliosynchronní dráze, přičemž jejich sestupný uzel leží v oblasti, kde je místní čas 10:30.

Vizualizace družic LKW
Vizualizace družic LKW
Zdroj: https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net

Dnešní start plně odpovídal dvěma předchozím, pouze s tím rozdílem, že LKW-3 zřejmě míří na jinou orbitální rovinu. Je pravděpodobné, že bude mít za úkol pořizovat odpolední snímky – sestupný uzel je umístěný v oblasti času 13:30. Díky tomu bude systém LKW schopen pořizovat fotky za různých světelných podmínek. Následným srovnáním snímků z různých časů by mělo jít odfiltrovat vliv stínů. Stejně tak se dá očekávat, že LKW-4 odstartuje poměrně brzy a jeho dráha bude vůči LKW-3 fázově otočena o 90°.

Podle animace představené v rámci startu můžeme usuzovat, že jde o družice, jejichž tělo má tvar hranol s šestiúhelníkovou základnou a trojicí výklopných solárních panelů. Portál spaceflight101 na základě velikosti družic odhaduje, že by optika na palubě mohla dosáhnout pozemního rozlišení 0,7 m pro černobílé snímky, přičemž pro barevné a infračervené snímky by mělo být rozlišení lepší než tři metry.

Sobotní start byl 263. startem rakety z rodiny Dlouhý pochod a 37. startem rakety Dlouhý pochod 2D, která si svou premiéru odbyla v roce 1992.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/wp-content/uploads/2018/01/LKW3-2.jpg
http://spaceflight101.com/wp-content/uploads/2018/01/LKW1-2-Orbit.jpg
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…f6aa2c27eebf957ffd18af48644c97af&oe=5AFB9133

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Dan
Dan
6 let před

Oni ty Dlouhé pochody snad vyrábějí jako párky 🙂 Slušná kadence.

ventYl
ventYl
6 let před

Tak, ked chcu 40 startov za rok, tak musia. To su 3+ mesacne a teraz sa pomaly blizi cinsky novy rok, to budu dva tyzdne vsetci mat na salame. Treba si to nadhnat.

ptpc
ptpc
6 let před

V prvom rade gratulácia do Číny! 🙂
Momentálne Čína buduje rôzne zamerané systémy družíc a aby to stihla podľa plánu tak tomu odpovedá aj frekvencia štartov. Len by som chcel podotknúť že to nie je „z ničoho nič“.
Určite sa máme na čo tešiť… 🙂

Petr
Petr
6 let před

Zdravím, kde dávaní živě starty čínských raket. Já jsem to nikdy živě nenašel.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Petr

Hezký den,
to je těžká otázka, protože ne všechny starty se vysílají živě. Občas ale můžete mít štěstí na internetovém vysílání CCTV (je i na Youtube).

ptpc
ptpc
6 let před
Odpovědět  Petr

Zhruba takto:
Živé prenosy sú len pri pilotovaných misiách a misiách s nimi súviacimi. Ďalej sú živé prenosy z výnimočných štartov – sonda k Mesiacu, štarty nových rakiet CZ-7, CZ-5.

Petr
Petr
6 let před

Aha, to je škoda. Díky za odpovědˇ. V nejbližší době se asi čínského startu nedočkáme.

Kamil
Kamil
6 let před

A stupeň jim spadnul do města s explodoval?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Kamil

To byl odhozený urychlovací blok rakety, která vynášela družice Beidou.

Honza
Honza
6 let před

Kvádr s šestiúhelníkovou základnou mě pobavil 🙂 Slovo, které hledáte, je hranol.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Honza

Díky, opraveno.

https://kosmonautix.cz/2018/01/13/treti-cinsky-start-za-tyden/