sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Vesmírné výzvy – prosinec 2017

Tesla zdroj:teslarati.com

Prosincový díl Vesmírných výzev je právě jubilejním stým vydáním tohoto kosmonautického měsíčníku. Proto místo tradičního představení témat povypráví sám autor Dušan Majer o tom, co pro něj tento pořad znamená a jak se vyvíjel.
Vesmírné výzvy dospěly k mimořádně kulatému jubileu. Jelikož tento seriál vychází jen jednou za měsíc, je ke každému jubileu cesta 4× delší než třeba u Dobývání vesmíru. O to víc si ale pak takových kulatin vážím. K Vesmírným výzvám mám specifický vztah. Tenhle seriál jsem začal tvořit v září roku 2009 a byl to můj první vážný projekt věnující se popularizaci kosmonautiky. Vesmírné výzvy jsou tedy o několik týdnů starší než naše diskusní fórum!
Po osmi letech je tu tenhle seriál pořád i když se v průběhu let mnoho lidí bálo o jeho další osud.

Hlavně v době, kdy jsem začal tvořit Dobývání vesmíru, měli diváci často strach, že se z Vesmírných výzev stane jen jakýsi slepenec z Dobývání. Všechny jsem tehdy uklidňoval, že k ničemu podobnému nedojde. Zatímco Dobývání cílí na širokou veřejnost, Vesmírné výzvy si i vzhledem k jejich stopáži pustí spíše lidé již s kosmonautikou seznámení. V tomto pořadu se můžeme věnovat všem událostem, které uplynulý měsíc přinesl včetně těch, na které se v Dobývání nedostalo.

Vesmírné výzvy prošly během více než osmi let hned několika změnami, přibylo třeba středové pásmo Kosmonautika v kostce věnované krátkým zprávám, pořad se rozšiřoval, takže ze sotva pětiminutového formátu je najednou půlhodinové video. Vesmírné výzvy mohou fungovat jako jakási kronika kosmonautiky, ve které se dají zpětně dohledat události daného měsíce. Zároveň však nepřímo fungují i jako ukázka toho, jak se za dobu osmi let změnily poměry v audiovizuální oblasti – ať už co do rozlišení zdrojových videí, nebo kvality počítačových animací.

Jsem moc rád, že stý díl vyšel právě na měsíc, kdy se toho událo tolik! Šest velkých témat vydalo na půl hodiny. Zároveň je stylové, že jubilejní díl může informovat o novinkách ve stavbě nejsilnější rakety současnosti – Falconu Heavy.

Dušan Majer, šéfredaktor portálu Kosmonautix.cz


Nezobrazuje-li se vám video správně, klikněte na přímý link na stream.cz

Vesmírné výzvy jsou součástí celé sekce na Stream.cz pod názvem Dobývání vesmíru, kde stejnojmenný pořad přináší každý týden události z kosmonautiky. V této sekci je i astronomický pořad Noční oblohabonusová videa, jako Vesmírné dotazy nebo záznamy kosmonautických přednášek Tomáše Přibyla, Dušana Majera a Lukáše Houšky.

Zdroje obrázků:
https://cdn.teslarati.com/wp-content/uploads/2017/12/Roadster-Falcon-Heavy-full-Elon-Muskjpg-3.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Play_icon_status.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Michal
Michal
6 let před

Děkuju! Tenhle pořad je něco úžasného! Veliká radost, vždy se na něj těším. Je to takový balzám v záplavě jiných zpráv. Skvěle udělaný, perfektní hudba. Díky a přeji Vám vše dobré! Jdu si to pustit paráda.

Vladimír Podivínský
Vladimír Podivínský
6 let před
Odpovědět  Michal

Také přidávám svoji gratulaci, dobrá práce 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před

Díky moc. 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Michal

Mockrát děkujeme za pochvalu. Budeme se snažit v nasazeném trendu pokračovat i nadále. 😉

Rudolf Šíma
Rudolf Šíma
6 let před

Díky moc za všechny ty „žrouty času“, které nám připravujete. Skvělé zážitky, skvělé informace, skvělá zábava. Vše nezvládám, člověk se také musí občas zabývat obživou. Protože tak trochu parafrázuji výrok MUDr. Radima Uzla, tak těch mouder raději zanechám a popřeji tvůrcům hodně sil a nadšení do dalších dílů. Blahopřeji k jubileu.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Rudolf Šíma

Moc díky, budu se snažit pokračovat v nastoleném trendu i nadále. 😉

Petr Hájek
Petr Hájek
6 let před

Děkuji a gratuluji , vesmírné výzvy je pořad vysoké kvality pro fanoušky i veřejnost včetně dětí. Přeji hodně sil a zdraví do další stovky.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Petr Hájek

Díky moc za krásná slova, budu se snažit. 😉

Aadm Trhoň
Aadm Trhoň
6 let před

Taky se přidám ke gratulacím. Ono udělat kvalitní díl seriálu asi nebude kdovíjak složité a dokázal by to kdokoliv, kdo má dostatečný rozhled. Ale dělat to osm let, měsíc co měsíc… to už je, pane, jiná liga. Tak moc gratuluju a přeju, ať vás to baví ještě hodně dlouho 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Aadm Trhoň

Díky moc za pochvalu. Doufám, že těch dílů bude ještě hodně. 😉

https://kosmonautix.cz/2018/01/05/vesmirne-vyzvy-prosinec-2017/