sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Druhý exemplář „elektrické“ rakety na kosmodromu

Horní část rakety Electron

Ačkoliv naši stálí čtenáři dokáží nadpis rozklíčovat, musíme pamatovat i na nováčky, kteří se staršími články nepřišli do styku. Dnes bude řeč o malé raketě Electron, která se vyznačuje unikátním technologickým řešením. Zatímco všechny raketové motory používají turbočerpadla spalující stejnou palivovou směs jako motor, Electron sází na elektrická čerpadla, která berou energii z palubních baterií. Firma Rocket Lab před pár dny oznámila, že na novozélandský kosmodrom již dorazil druhý exemplář tohoto nosiče, který navíc jako první ponese i užitečný náklad tvořený malými komerčními družicemi.

Ke startu nedojde dříve než v prosinci, protože inženýři musí společně s techniky provést celou řadu zkoušek, což zabere několik týdnů. V rámci zkoušek proběhne třeba i cvičný startovní odpočet a možná i statický zážeh motorů prvního stupně, což je praxe, kterou před každým startem dělá SpaceX. Ačkoliv budou na palubě komerční družice, pro Rocket Lab jde stále o testovací misi, čemuž odpovídá i její název „Still Testing“, ostatně první let z 25. května měl označení „It’s a Test!

Raketa Electron
Raketa Electron
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com

„Je skvělé, že máme na rampě další raketu,“ uvedl zakladatel a šéf firmy Peter Beck a dodal: „Pro nové rakety je neobvyklé, aby se druhý start připravoval jen pár měsíců po premiérové misi. Vděčíme za to robustnímu návrhu rakety a pilně pracujícímu týmu v pozadí. Mise Still Testing je významným milníkem v rámci přístupu do vesmíru. Tato mise může odemknout velký potenciál pro zlepšení běžného života milionů lidí.“

Druhý Electron při své misi vynese cubesaty od dvou kalifornských firem. Na palubě bude jeden cubesat Dove od firmy Planet určený ke snímkování Země a společnost mu budou dělat dva cubesaty Lemur-2 od firmy Spire určené ke sledování počasí. Manažer firmy Planet uvedl, že Electron dopraví družice na dráhu ve tvaru protáhlé elipsy – nejvyšší bod má být 500 km vysoko, nejnižší pak o 200 kilometrů níže, přičemž dráha bude vůči rovníku skloněna o 83°. Electron, Planet a Spire uzavřely dohodu o spolupráci při testovacím letu Electronu už letos v září.

„Jsme fascinováni výkonem, který Electron předvedl při své první misi a nyní dychtíme po tom, abychom se podíleli na dalším kroku – uvolnění nákladu,“ uvedl Beck a dodal: „Na raketě jsme nemuseli udělat žádné výrazné změny. To, že jsme nedosáhli oběžné dráhy způsobila chyba třetí strany, která již byla opravena a tak se můžeme soustředit na aktuální výrobu rovnou šesti kusů rakety Electron.“

Na konci května vystoupala raketa do výšky 224 kilometrů, první stupeň dohořel a podle plánu se oddělil od stupně horního, který se následně zapálil. Došlo i k úspěšnému odhození aerodynamického krytu, ale selhal jeden díl pozemního vybavení dodaný třetí stranou. Ten ztratil kontakt s raketou a vydal pokyn ke spuštění autodestrukčního systému. Ten je na raketě pro případ, kdy by se nosič odchyloval z plánované dráhy a bylo by potřeba nouzově ukončit jeho činnost.

Žehnání raketě Electron od domorodých Maorů
Žehnání raketě Electron od domorodých Maorů
Zdroj: https://pbs.twimg.com

V tomto případě však destrukční pokyn přišel po chybném rozhodnutí pozemního vybavení. Následná analýza telemetrie totiž odhalila, že let probíhal podle plánu a systémy na raketě fungovaly normálně, přičemž nic nenaznačovalo jakýkoliv problém. Dá se tedy očekávat, že Electron mohl dosáhnout rychlosti pro usazení na oběžné dráze už při svém prvním letu. Tehdy však na palubě nebyly žádné družice.

I v případě druhého Electronu se však máme připravit na odklady, které byly avizovány už před první misí. Firma bude čekat na vhodné počasí a stejně tak bude kontrolovat i všechny palubní systémy, aby měla absolutní jistotu. „Pořád jsme v testovací fázi, proto se dá očekávat hned několik odvolaných pokusů i před druhým startem. Ohromně si přitom vážíme toho, že vynášíme náklad pro firmy Planet a Spire,“ uvedl Beck. Ten již v srpnu uvedl, že očekává přímý přenos ze startu druhého Electronu. Premiérový let tohoto nosiče totiž nebyl vysílaný živě – videozáznamu jsme se dočkali až se zpožděním.

Ke startu opět dojde z rampy Launch Complex na poloostrově Mahia. Ten leží na východním pobřeží Severního ostrova Nového Zélandu a našli bychom jej 380 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Aucklandu, kde se nachází výrobní a řídící středisko firmy Rocket lab. Hlavní ředitelství bychom museli hledat mimo Nový Zéland – až v Kalifornii na Huntington Beach. V budoucnu by se zde měl i vyrábět potřebný hardware, což souvisí s tím, že provoz raket Electron probíhá pod dohledem amerického Federálního leteckého úřadu.

Elektron se řadí mezi lehké rakety, protože dokáže na kruhovou heliosynchronní dráhu ve výšce 500 kilometrů dopravit až 150 kilogramů nákladu. Jedná se o dvoustupňový nosič o výšce pouhých 17 metrů, který spaluje v obou stupních kapalný kyslík a letecký petrolej. Detailně jsme technologie celé rakety rozebrali v tomto článku.

Motor Rutherford
Motor Rutherford
Zdroj: http://spaceflight101.com/

Na prvním stupni bychom našli devět motorů Rutherford a na horním stupni je pak tento motor jediný. Celkovým uspořádáním tak Electron může trochu připomínat zmenšený Falcon 9. Právě motory Rutherford jsou prvkem, který Electron odlišuje od všech ostatních raket. Jejich elektrická čerpadla jsou v kosmické branži unikátní a firma Rocket Lab je vyvinula ze svých prostředků. Až se raketa dostane do běžného provozu, má jeden start Electronu stát 4,9 milionu dolarů a zákazníky chce hledat mezi firmami, které vyrábí malé družice. Ty musí v současné době létat jako spolucestující na větších raketách, které vynáší nějaký jiný hlavní náklad.

Firma založená v roce 2006 dokončila vývoj Electronu za méně než 100 milionů dolarů, přičemž dostala finance od fondu ze Silicon Valley, novozélandské vlády, ale i od firmy Lockheed Martin. Další kolo financování v letošním roce navýšilo investice na 148 milionů dolarů a cena společnosti překonala hranici miliardy dolarů.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://www.facebook.com/
https://www.rocketlabusa.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/…/uploads/sites/17/2017/01/Rocket-lab-247.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/…Mahia-Peninsula_2017_1_preview-678×416.jpeg
https://pbs.twimg.com/media/C_1O9DEVYAAHWIs.jpg:orig
http://spaceflight101.com/…/uploads/sites/17/2017/01/Rutherford-Photo.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
60 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jansa Jaroslav
Jansa Jaroslav
6 let před

Když teď bude mít Falcon9 stopku tak nám udělá radost aspoň start rakety Elektronu na Novém Zélandu.

Vladimír Podivínský
Vladimír Podivínský
6 let před
Odpovědět  Jansa Jaroslav

Tak já si třeba stopku kompenzuju knížkou, Elon Musk, je fakt skvělá.

Adam Trhoň
Adam Trhoň
6 let před
Odpovědět  Jansa Jaroslav

Falony mají stopku?

Adam Trhoň
Adam Trhoň
6 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

*Falcony

Samo
Samo
6 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

Nie len niečo čachrujú s aerodynamickými krytmi… Inak nič viac sa nevie.

Vít Výmola
Vít Výmola
6 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

Zatím se spekuluje o tom, že stopku mají Falcony s aerodynamickými kryty. Buď jak buď se to netýká ostatních Falconů, takže například nadcházející mise CRS-13 poletí.

pbpitko
6 let před

Turbočerpadlá sú dosť rizikovou záležitosťou. Sú konštrukčne náročné, ťažko ovládateľné … a hlavne v minulosti boli dosť častou príčinou havárií.
Elektro-čerpadlá sú konštrukčne omnoho jednoduchšie, perfekne sa dajú ovládať a synchronizovať s motorom. A elektromotory sú výnimočne spoľahlivé a lacné.
Zaujímalo by ma koľko vážia baterky a koľko by vážilo potrebné klasické palivo. Tuším, že by to mohlo byť zhruba fifty-fifty.
Myslím, že je to veľmi šikovne vymyslené a že by to mohlo mať budúcnosť. Silne držím palce a teším sa na živé vysielanie.
Prvý let dopadol takmer perfektne, čo sa hneď tak nedalo vidieť. Verím, že druhý pokus bude úplným úspechom. .
pb 🙂

Petr Bílek
Petr Bílek
6 let před
Odpovědět  pbpitko

Nemyslim si, ze to vyjde hmotnostne stejne. Energeticka hustota paliva vs baterie je radove vyssi. I kdyby elektromotor mel 2x vyssi ucinnost nez turbina, tak to porad hmotnostne nedozene. Vyhody musi byt jine, aby se to vyplatilo.

Vojta
Vojta
6 let před
Odpovědět  pbpitko

Baterie budou o dost těžší než palivo. Jak to bude s čerpadly a podpůrnými systémy, netuším. Především jde o tlak na cenu, jednoduchost výroby a spolehlivost, a tady mají elektrická čerpadla jednoznačně navrch.

JaGa
JaGa
6 let před
Odpovědět  Vojta

,,Baterie budou o dost těžší než palivo.“

Máte k tomu nějaký zdroj?

Jiří
Jiří
6 let před
Odpovědět  JaGa
Fantasta
Fantasta
6 let před
Odpovědět  JaGa

Ano, kerosen je hmotnostně 20-40x výhodnější. Zase u tak malého motoru, jako je Rutherford se to elektrické čerpadlo nabízí samo a zřejmě to i funguje dobře.

Jan
Jan
6 let před
Odpovědět  JaGa

E=mc2

Honza
Honza
6 let před
Odpovědět  JaGa

A s čím to tam anihiluje? Byla by to pecka, ale tahle rovnice je pro pohon raket ještě pořád hudbou daleké budoucnosti. Přinejlepším.

Jiný Honza
Jiný Honza
6 let před
Odpovědět  JaGa

Fantasta:

Ten rozdíl tak velký nebude. Kerosen má spalné teplo cca 42 Mj/kg, ale je potřeba započítat i hmotnost kyslíku a účinnost turbíny. Při poměru směsi 1 : 2,5 a účinnosti třeba 30% to vychází 3,6 MJ/kg. A to už je proti nejlepším bateriím „jen“ cca pětkrát lepší.

gg
gg
6 let před
Odpovědět  Vojta

Ale třeba pro nějaký dlouhodobě používaný orbitální tahač je to asi prakticky ideální.

casso
casso
6 let před
Odpovědět  pbpitko

v starom clanku su podrobnosti. sice tam nie je vaha baterii ale je tam vaha prazdneho stupna (tusim 950kg). nieco sa da odvodit aj od vykonu jedneho motora – 37kW, specifickeho impulzu 303 sekund a typu motora – jednosmerny dualny motor.

Rado
Rado
6 let před
Odpovědět  pbpitko

Áno, čerpadlá sú najzložitejšia vec v motore. Ale že by boli nespoľahlivé si nemyslím. Amíci kedysi neverili rusákom uzavretý cyklus, čo je na reguláciu čerpadla najzložitejší princíp, a napokon ich sami podrobili testom, neveriacky krútiac hlavou a dali do svojich rakiet. A stále to funguje. Teda do kým sa to akože nesnažili ‚vylepšiť‘. 🙂 Takže ja si myslím, že elektročerpadlo nieje hudba budúcnosti. Tobôž na baterky.

Samo
Samo
6 let před
Odpovědět  Rado

To s uzavretým cyklom Amíkmi a Ruskom je len v podstate taká povera vývoj RS-25 siaha do 60tych rokov a tiež používa uzatvorený cyklus Američania sa k NK-33 dostali až v 1995 tuším. Súhlasím šahať do motorov vyrobených v rokoch 1970-75 nebol šťastný nápad no podľa mňa by problém prišiel skôr či neskôr aj tak.

Alois
Alois
6 let před

Čerpadla potřebují určitý výkon, při případném zvětšování nosiče by se zřejmě brzy narazilo na kapacitní limit baterií.

Fantasta
Fantasta
6 let před
Odpovědět  Alois

U motoru s tahem cca 10 tun je výkon turbočerpadla cca 0,5 MW.

Vojta
Vojta
6 let před
Odpovědět  Alois

Pokud budou chtít zvětšit nosič, tak musejí přidat baterie. Těžko říct, kde jsou v takovém případě limity a jestli je výhodnější menší nebo větší raketa. Vyčerpané baterie by se měly za letu odhazovat, takže to není tak, že je stupeň táhne všechny s sebou až do vyhoření.

zargos
zargos
6 let před
Odpovědět  Vojta

Baterií typu Li-Pol by mělo být 13 v I.stupni a 3 ve II.stupni. Odhazovat by se měly 2 ks,které před dopadem zhoří v atmosféře.

casso
casso
6 let před
Odpovědět  zargos

nechat zhoriet litiove baterie v atmosfere? to neznie velmi ekologicky.

Jiný Honza
Jiný Honza
6 let před
Odpovědět  Alois

Skoro bych řekl, že limit nebude v bateriích, ale v elektromotoru. Vyrobit lehký levný a spolehlivý elektromotor s elektronickou regulací pro výkony v řádu stovek kW není zase taková legrace.

casso
casso
6 let před
Odpovědět  Jiný Honza

ten motor bude urcite to najlepsie co sa da vyrobit. pri svojej velkosti – priblizne ako flasa mineralky ma meskutocny vykon 37 kW (~50 koni). bezny priemyselny motor s podobnym vykonom je monstrum velke asi ako motor v aute, a vazi asi stvrt tony.

tyčka
tyčka
6 let před
Odpovědět  casso

Je to zřejmě stejné jako u modelářských motorů. Tedy tento motor je výkonově zcela přetížen a může proto pracovat s tímto výkonem jen poměrně krátkou dobu – pak se přehřeje a tím zničí.
http://www.rc-zoom.cz/modelarske-elektromotory-3-dil/

zargos
zargos
6 let před
Odpovědět  casso

Tuším že elektromotor, co pohání zadokolky Tesla S je velký jako grep a výkon má 400 koní. Ale auto neni raketa.

gg
gg
6 let před
Odpovědět  casso

Tak zřejmě jsou k dispozici celkem velké motory s asi 5 kW/kg trvalého výkonu (http://emrax.com/products/emrax-268/). Stačí to?

Jiný Honza
Jiný Honza
6 let před
Odpovědět  Jiný Honza

No jo, ale třeba turbo Merlina 1-D má snad 1900 kW. A to je Merlin pořád ještě „prdítko“.

Takovej elektromotor včetně elektroniky k němu, aby byl lehký a přežil pár decimetrů od spalovací komory startujícího raketového motoru a byl relativně levný. No nevím.

Filip Šrámek
6 let před

Budete start streamovat

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Filip Šrámek

Uvidíme, možná ano.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před

Třeba se někdy dočkáme, že ty baterie budou umístěny do pomocných bloků, které se naučí samostatně přistávat jako letadlo.

Dan
Dan
6 let před

Předpokládám, že ty baterie budou pořádně zrasené po tom, co budou muset za dost krátkou dobu vydat, takže by se o jejich znovupoužití moc nestálo.

Jiný Honza
Jiný Honza
6 let před

Řekl bych, že cena baterií je ve srovnání s cenou jen toho elektromotoru s elektronickým regulátorem zanedbatelná. O ceně celého motoru nebo stupně nemluvě.

tyčka
tyčka
6 let před
Odpovědět  Jiný Honza

Ten motor je možná podobně poničen jako ty baterie – prostě je nejspíš zcela výkonově přetížen a tak se silně zahřívá což ho postupně zničí – tedy s časovou rezervou na dobu běhu motoru rakety.

KarelTv
KarelTv
6 let před

150 Kg není málo, když si člověk vezme, co poslední dobou dokáží malé cubesaty. Pokrok v miniaturizaci, nové kompozitní materiály a vývoj eletrického (iontového) pohonu satelitů by mohly docela zamávat se satelitním trhem.

vj
vj
6 let před

Nepoužívají motory v Sojuzu pro pohon turbočerpadla peroxid vodíku?

Jiný Honza
Jiný Honza
6 let před
Odpovědět  vj

Ano používají. Mají to zděděné už po prababičce V-2.

Rado
Rado
6 let před
Odpovědět  Jiný Honza

To vážne majú??

Jiný Honza
Jiný Honza
6 let před
Odpovědět  Rado

Jo, však je to raketa z padesátých let.

Z tohoto úhlu pohledu je věta:

„Zatímco všechny raketové motory používají turbočerpadla spalující stejnou palivovou směs jako motor“

vlastně úplně špatně. Velmi pravděpodobně většina raketových motorů v historii používala turbočerpadla na peroxid vodíku. 🙂

Racek
Racek
6 let před
Odpovědět  Rado

Ale to snad ne. Resp. určitě ne.

Jiný Honza
Jiný Honza
6 let před
Odpovědět  Rado

Jako že RD-107 nemá turbínu na peroxid, nebo že těch motorů nebylo tolik?

Racek
Racek
6 let před
Odpovědět  Rado

Čerpadlo na peroxid měla asi jen ta V2. Je to hmotnostně i účinností velmi nevýhodné řešení. Jinak se podívejte diskusi nahoře, RD 106 mělo uzavřený cyklus.

Jiný Honza
Jiný Honza
6 let před
Odpovědět  Rado

Tak na wikipedii to tak je, včetně detailního schématu turbočerpadla. Na ruské wiki dokonce i s tlakem a teplotou.

Navíc mám pocit, že jsem někde četl o řešení dodávek koncentrovaného peroxidu v souvislosti se starty sojuzu z Kourou.

Ale možná je všechno jinak, čert těm internetům dneska věř.
🙂

Jiný Honza
Jiný Honza
6 let před
Odpovědět  Rado

Jo a prej dokonce peroxid do Kourou dodává stejná firma (Evonik), co dělala peroxid do V-2.
Ono těch provozů,které by takhle koncentrovaný (82,5%) peroxid uměli v dostatečné množství vyrobit moc nebude.

Rhinox
Rhinox
6 let před

„…turbočerpadla spalující stejnou palivovou směs jako motor…“

Opravdu turbocerpadla SPALUJI palivovou smes???

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Rhinox

A jak jinak to říct?

Petr Scheirich
Petr Scheirich
6 let před
Odpovědět  Rhinox

Ano, opravdu :-). Turbočerpadlo se skládá z turbíny a čerpadla. Turbínu roztáčí SPALOVÁNÍ palivové směsi. Turbína pak pohání čerpadlo, které žene palivo, nebo okysličovadlo (samozřejmě samostatným okruhem; toto pumpované palivo, nebo okysličovadlo, se v turbočerpadlu nespaluje) do spalovací komory raketového motoru.

Rhinox
Rhinox
6 let před
Odpovědět  Petr Scheirich

Ale ja se neptam co roztaci turbinu. Ja se pozastavuju nad tim ze turbina pry SPALUJE smes (coz je samozrejme nesmysl).

V zavislosti jakej cyklus se pouzije, turbinu bud roztaci cast spalin vedena ze spalovaci komory kde se palivo opravdu spaluje (Combustion tap-off cycle), nebo palivo ktere expanduje po fazove zmene (Expander cycle), nebo cast paliva pred-spalena v specielni komore (staged combustion cycle). Opravdu tam nevidim ani jedinou verzi, kde by turbocerpadlo (cit.) SPALOVALO palivovou smes…

https://en.wikipedia.org/wiki/Combustion_tap-off_cycle
https://en.wikipedia.org/wiki/Expander_cycle
https://en.wikipedia.org/wiki/Staged_combustion_cycle

B.Boruvka
B.Boruvka
6 let před
Odpovědět  Rhinox

Pojdme neslovickarit…. Ja to napriklad selskym rozumem pochopil i bez tohoto vykladu..

Petr Scheirich
Petr Scheirich
6 let před
Odpovědět  Petr Scheirich

Ono by stačilo „nezkoušet“ čtenáře a autory z raketové techniky pokládáním otázky s mnoha otazníky, na kterou dostatene jednoduchou odpověď, kterou pochopí i laik (protože z Vaší otázky vůbec nebylo jasné, kdo se ptá), ale rovnou napsat jak to je. Na to druhé tu myslím ta dizkuze je, na to první ne.

Rhinox
Rhinox
6 let před
Odpovědět  Petr Scheirich

Mozna by chtelo odpovidat jen kdyz odpoved znam, ne kdyz si jen tak tipuju. To prvni je v poradku, to druhe nikoliv…

Ja nikoho neskousel, ptal sem se. Ja osobne takove turobcerpadlo ktere by spalovalo palivo neznam, ty ano? Rad se necham poucit.

B.Boruvka
B.Boruvka
6 let před

Nechci se rouhat ale tesim se na to vice nez na Falcon!! 😉

B.Boruvka
B.Boruvka
6 let před

Docela bi me zajimalo jestli maji v Rocket Lab nejake prebjehliky ze SpaceX

Jirka Hadac
Jirka Hadac
6 let před
Odpovědět  B.Boruvka

Co by ne, po vystoupeni Davida Pavlika s kolegou hadam, ze klidne, sou lidi, co radi rozjizdi firmy, a zabehnute projekty nejsou pro ne. Ale fakt je to tip.

tyčka
tyčka
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadac

A nebo je láká důležitější pracovní pozice než měli ve firmě odkud odcházejí.

Jirka Hadac
Jirka Hadac
6 let před

Ja premyslim, jak pri teto nosnosti vynesou Moon Express na TLI a dal. Nebo je tak lehky, ze to problem nebude? Jako dalsi let je totiz planovano toto.

Kenny007
Kenny007
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadac

Tak není to nemožné, ten lander MX1 má dopravit cca 30kg na povrch Měsíce. Takže při nosnosti Electronu 225 kg na LEO zabývá skoro dva metráky na palivo landeru a konstrukci. Asi to bude nadoraz.

Filip
Filip
6 let před

Ohledně turbočerpadla vs. elektročerpadla – pustím se na tenčí vody, protože nevím v jakém stavu je palivo/okysličovadlo, které prochází turbočerpadlem, zda plynné nebo tekuté. Pokud plynné tak u velkých plynových turbín (připodobňuji letecké motory k raketovým) je poměr příkonu kompresoru vůči výkonu turbíny 3/1, čili 66% procent výkonu celé sestavy kompresoro-turbíny spotřebuje kompresor na to, aby poháněl turbínu a předával tak proudícímu médiu rychlost a tlak. U malých motorů je ten poměr ještě větší, klidně i 4/1.
Závěr je jednoduchý – kompresory jakožto nástroj pro pohon turbín nebo čerpadel, pokud jsou na stejné hřídeli, je strašně neefektivní.
Možná by se dalo zjistit kolik výkonu tím nahrazením kompresoru čerpadlem se ušetří.

https://kosmonautix.cz/2017/11/20/druhy-exemplar-elektricke-rakety-na-kosmodromu/