sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Marocký MOHAMMED poletí z Kourou

Na noc z dneška na zítřek se připravuje již jedenáctý start lehké evropské rakety Vega. Ta má startovat ve 2:42 SEČ a na heliosynchronní dráhu vynese marockou družici MOHAMMED VI – A, která je určena ke sledování Země. Pro Vegu tak půjde již o osmou družici monitorující naši planetu, kterou tato malá, ale šikovná raketa zatím dopravila na oběžnou dráhu. V tomto článku najdete jak informace o samotném nákladu, tak i odkaz na sledování přímého přenosu, který je však pro našince velmi špatně načasovaný.

Na vývoji družice, která bude při startu vážit 1100 kilogramů, se podílely firmy Thales Alenia Space a Airbus. Jejím úkolem je provádět mapování a průzkumné aktivity, podporovat regionální rozvoj, monitorovat zemědělství, ale může i pomoci předcházet přírodním katastrofám a lépe zvládat jejich průběh a následky. Důležitým úkolem je i sledování postupu pouště, nebo kontrola hranic a pobřežních vod.

Společnost Thales Alenia Space zajistila vědeckou část družice včetně optického systému, subsystému pro přenos snímků, nebo pozemní segment pro zpracování dat. Airbus měl na starost integraci družice, poskytl i svou platformu AstroSat-1000, nebo zařízení pro pozemní stanici určenou k plánování mise a řízení družice. Bude se jednat již o 150. družici vypuštěnou firmou Arianespace, která byla vyrobena v Thales Alenia Space.

Povedené fotky z přípravy naleznete na této adrese.

Zdroje informací:
http://www.arianespace.com/
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/…/23031328_1612489588789383_2778495740819673035_n.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
14 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kenny007
Kenny007
6 let před

Možná by byl zajímavý článek shrnout podobné aktivity afrických zemí. Celkem opomíjené téma. I když nemají vlastní program tak evidentně satelity používají.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Kenny007

Díky za tip, promyslíme to.

MichaelM
MichaelM
6 let před

A Česko bude mít svoji vlastní družici kdy? Co třeba VÁCLAV VI?

Nechci být jako pan Alois ale napřed Bulharsko a nyní ba i Maroko?

(BTW: Maroko je spíš arabská než africká země. Já vím, já vím, hraje
fotbal za Afriku, v OSN je za Afriku, atd., nicméně…)

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  MichaelM

Česko už svou družici mělo – https://cs.wikipedia.org/wiki/MIMOSA a nově má VZLÚSat

Martin
Martin
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

A hlavně celá série Magion (https://cs.wikipedia.org/wiki/Magion, přecijen lépe jmenovat ty úspěšnější 🙂 ). Kromě celých družic pak také přístroje, z nedávných, co vím je český třeba sledovač slunečního větru BMSW na https://en.wikipedia.org/wiki/Spektr-R (a určitě je jich víc).

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Martin

To je pravda, verze 4 a 5 letěly už po rozpadu Československa.

Vojta
Vojta
6 let před
Odpovědět  MichaelM

Je zvykem používat spíš zeměpisnou než národnostní příslušnost. To je jako napsat, že Česko je spíš slovanská než evropská země. Arabům patří asi třetina Afriky, tak nevidím důvod je z ní vyčleňovat.

tyčka
tyčka
6 let před
Odpovědět  MichaelM

To není Marocká družice, ale jen družice Marokem zaplacená a to je dost velký rozdíl.

gg
gg
6 let před
Odpovědět  MichaelM

„Maroko je spíš arabská než africká země.“

Arabská? Když už, není to spíš berberská země?

vj
vj
6 let před
Odpovědět  MichaelM

Maročani to pojmenovali podle svého současného krále Muhammada VI. Je to jeden z dvojice stejných satelitů, tenhle první má na konci označení „A“, druhý plánovaný bude mít „B“. My bychom tedy měli podle stejné logiky satelit pojmenovat Miloš Zeman-A.
Bulhaři vypustili (resp. tamní operátor vypustil) s velkou slávou BulgariaSat-1, ale údajně mají problém prodat část kapacity.

casso
casso
6 let před

zdravim. funguje vam to video? mne pise ze sa stale caka na zaciatok prenosu

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  casso

Díky za upozornění, video jsme nahradili jiným.

Milanek
Milanek
6 let před

kolik vlastně stojí jeden let Vegy a jakou má max. nosnost ?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Milanek

Podle webu SF101 stojí start Vegy něco kolem 23 milionů dolarů a nosnost záleží na zvolené oběžné dráze. Je to mezi 300 a 2 500 kg.

https://kosmonautix.cz/2017/11/07/zive-marocky-mohammed-poleti-z-kourou/