sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Spoluorganizujeme setkání fanoušků SpaceX!

Vážení čtenáři, náš portál ve spolupráci s webem ElonX.cz a Fakultou Elektrotechnickou ČVUT pořádá unikátní neformální setkání fanoušků SpaceX v Praze. Akce nazvaná „David Pavlík: zkušenosti ze Silicon Valley“ proběhne ve středu 18. října od 18:00 v Praze na adrese Karlovo náměstí 13. Jak již název samotné akce napovídá, kromě setkání fanoušků mezi sebou půjde i o setkání s Davidem Pavlíkem, který pracuje ve SpaceX jako jediný Čech, ale už předtím prošel mnoha velkými firmami – Netflixem, Amazonem, či Microsoftem.

David Pavlík
David Pavlík
Zdroj: Archiv Davida Pavlíka

Jak se tam dostal? Co se naučil v Amazonu a Netflixu? Jak se liší programování pro rakety od běžných aplikací? Má nějaké historky ze startů? Na všechny tyto otázky dostanou diváci odpovědi a následně se budou moci i sami ptát. Připravena je i vědomostní soutěž na téma SpaceX. Akcí budou provázet moderátoři Petr Melechin z webu ElonX a Dušan Majer z portálu Kosmonautix. Po skončení oficiálního programu se mohou zájemci odebrat do restauračního zařízení, které upřesníme až na místě a kde může debata pokračovat.

Jak se dostat na místo konání?
Z Karlova náměstí (blízko metra) vejděte do budovy Fakulty Strojní ČVUT. Projděte budovou do dvora, kde najdete Fakultu Elektrotechnickou. Beseda bude v místnosti K1.

Jak si zajistit místo na akci?
Jedinou možností je registrace přes portál Eventbrite. Po krátkém zaregistrování Vám přijde mail se vstupenkou. Tu si můžete vytisknout nebo ji ukážete v mobilu. Kapacita akce je 200 míst a vstupné je zdarma. Je tedy možnost, že se kapacita vyčerpá. Pokud se zaregistrujete a zjistíte, že na akci nedorazíte, odhlaste se. Systém využívá čekací listinu, takže se dostane na zájemce, kteří čekají v řadě za Vámi.

Pražské přistání aneb Jaké to je být jediný Čech ve SpaceX, má svou oficiální událost na Facebooku, ale pamatujte, že tato událost je pouze informativní. To, že se na Facebooku přihlásíte, že dorazíte, vůbec nic neznamená. Opravdu bude rozhodovat pouze registrace přes Eventbrite.

A jedno důležité upozornění na závěr – jde o neformální setkání fanoušků, nikoliv o oficiální akci SpaceX.

Zdroje obrázků:
Archiv Davida Pavlíka

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Štěpán Vejvoda
Štěpán Vejvoda
7 let před

Hned jak jsem to viděl, tak jsem se musel zaregistrovat! 🙂 Díky za zorganizování téhle akce a budu se těšit!

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Štěpán Vejvoda

Tak to máme opravdu radost a budeme se (nejen) na Vás těšit!

Štěpán
Štěpán
7 let před

Jedu, teda doufám 😀 když mi došla vstupenka na email, znamená to, že je všechno v pořádku a je to úspešné přihlášení?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Štěpán

Přesně tak, registrace tím byla úspěšně dokončena.

Kamil
Kamil
7 let před

Doufám, že budete setkání točit

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Kamil

Nevíme, nedá se to slíbit dopředu.

Štěpán
Štěpán
7 let před
Odpovědět  Kamil

To minulé se moc nedalo, ale uvidíme, jak to bude vypadat tentokrát 🙂

Daniel Heřt
7 let před

Naprostá paráda, je super že se tohle povedlo zorganizovat. A navíc je to ve stejné budově kde pracuju 😀

rhronza
rhronza
7 let před

Náhodou jsem zavítal a měl ještě štěstí. To je pecka. Díky.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  rhronza

To je dobře.

Stanislav Krpensky
Stanislav Krpensky
7 let před

Jake zkusenosti nasbirate za par let ve velke spolecnosti? Kolika projektu jste se ucastnil od zacatku do konce? Proc jste nevydrzel delsi dobu v jedne firme? Jak se na vas jinde divali, kdyz nemate dlouhodobe zkusenosti? Stavite to na nestrannych zkusenostech? Porad hledate vyzvy? Dekuji.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Stanislav Krpensky

Otázky není možné pokládat tady v diskusi pod článkem. Přijďte na akci a můžete se zeptat přímo.
Za sebe bych řekl, že v těchto velkých firmách se člověk hodně naučí i za pár měsíců. Stejně tak se nedomnívám, že by absence dlouhodobých zkušeností, jak to nazýváte, měla mít nějaký vliv. Jednak na střídání zaměstnavatelů není nic špatné a navíc když je člověk opravdu dobrý, ozvou se mu noví zaměstnavatelé často sami a nabídnou mu, zda by k nim nechtěl přejít. Člověk pak musí zvážit, zda je nová nabídka lepší, zajímavější či výhodnější. Podle toho se pak rozhodne, zda zůstane, nebo přestoupí do jiné společnosti.

Svihak Lazensky
Svihak Lazensky
7 let před

Vynikající nápad! Pro nás přespolní, co mají Prahu za devatero horami a ještě více řekami, by byl báječný nějaký zhrnujici článek 🙂 Děkuji předem 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Svihak Lazensky

Článek možná bude. 😉

Přemek
Přemek
7 let před

Bezva, díky za organizaci!

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Přemek

Snad se Vám bude akce líbit!

Lukáš
Lukáš
7 let před

Já bohužel nemám možnost se na místo dostat.
Bude se ze setkání pořizovat nějaký záznam? Audio, video nebo velký článek?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Lukáš

Článek asi bude, byť zřejmě ne velký. Z minulých akcí máme zkušenost, že podobné články informující o nějakém setkání nejsou mezi čtenáři zrovna oblíbené. Ohledně záznamu – nevíme, nemůžeme nic slíbit dopředu. Kdo přijde, ten vše uvidí jistě, kdo ne, tento uvidí/uslyší jen možná.

Jan Brezina
Jan Brezina
6 let před

Zkoušel jsem se v pondělí přihlásitm ale už jsem jen na wait listu. Je nějaká možnost zjistit pořadí, abych mohl odhadnout svoje šance?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jan Brezina

To bohužel nejde, ale pokud jste se registroval v pondělí, měl byste být v první padesátce waitlistu. Osobně se domnívám, že by to mohla být první polovina, ale s jistotou to říct nemohu.

Hobit
Hobit
6 let před

Tak tohle setkání bude určitě zajímavé. A jak je vidět je beznadějně plné. Bohužel dozvěděl jsem se to pozdě.

Prosím, prosím vemte to na kamerku, stačí i obyčejný záznam na mobil. Vždyť kolikrát je kvalita skoro stejně dobrá jako velká kamera. Na rozhovor by to mohlo stačit. Nemusíte streamovat online ale záznam na YouTube stačí bohatě.

Díky.

Ketivab
Ketivab
6 let před

Chtěl bych se zeptat, kde přesně beseda bude. Zde je napsáno v K9, na Eventbrite v K1.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Ketivab

Přesunuli jsme se do větší místnosti K1. Článek opravím.

Ketivab
Ketivab
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Děkuji.

https://kosmonautix.cz/2017/09/18/spoluorganizujeme-setkani-fanousku-spacex/