Vostočnyj snad začne nabírat dech

Má se stát klíčovou součástí budoucích ruských kosmických plánů, podstoupil sérii údržbářských prací a je připraven na svůj druhý start – kosmodrom Vostočnyj. Zatím z něj mohou startovat pouze rakety Sojuz, ale v budoucnu s ním mají Rusové větší plány, které zahrnují rakety Angara, nebo zatím blíže nespecifikované supertěžké nosiče. Od premiérového startu sice už uplynul více než rok, ale nyní se zdá, že by se na tomto kosmodromu na ruském Dálném východě mohlo konečně začít něco dít. Kosmodrom navíc nyní prošel revizí a zdá se, že je připraven na svůj druhý start.

Premiérový start z kosmodromu Vostočnyj.

Premiérový start z kosmodromu Vostočnyj.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org

Vostočnyj vznikl na místě bývalé raketové základny Svobodnyj, což byla za Studené války nejvýchodnější sovětská raketová základna. Byly zde umístěny nosiče UR-100K a v devadesátých letech začala ztrácet díky politickým změnám a postupnému odzbrojování význam. Svobodnyj přestal být armádní základnou a mezi roky 1997 a 2006 z něj startovaly rakety Start-1 odvozené z vojenských střel Topol. V roce 2007 došlo rozkazem Vladimira Putina k uzavření této lokality, jejíž udržování bylo příliš drahé – stávající zázemí se využívalo jen zřídka a navíc nenabízelo nic, co by nemohly nabídnout i jiné lokality.

Postupem času se ale objevila myšlenka využít lokalitu pro stavbu nového kosmodromu, který by měl být modernější. Tak se zrodil Vostočnyj. Jeho nevýhodou je, že se nachází o něco severněji než Bajkonur, v současnosti hlavní základna ruské kosmonautiky. Ten má nejlepší podmínky pro lety na dráhy s nízkým sklonem vůči rovníku. Startují odsud tedy prakticky všechny ruské mise mířící na geostacionární dráhu i na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Sojuz 2.1a na rampě 1S.

Sojuz 2.1a na rampě 1S.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org

Řečí čísel – Vostočnyj leží na 51,8. rovnoběžce, zatímco Bajkonur bychom našli na 45,9. stupni. Starty mířící na dráhy s nízkým sklonem by tak při startu z Vostočného musely použít více paliva. Přesto odsud mohou startovat i rakety s nákladem mířícím na geostacionární dráhu. Pro Rusko má ale Vostočnyj význam v tom, že by měl tuto zemi zbavit závislosti na Bajkonuru, který zůstal po rozpadu Sovětského svazu na území Kazachstánu, od kterého si jej musí Rusové pronajímat.

Plány proto hovoří o tom, že by se do roku 2020 mělo na Vostočnyj přesunout celých 45% provozu ruských kosmických startů. Podíl Bajkonuru má naopak klesat z 65% na pouhých 11%! Jinými slovy 9 z 10 ruských raket by mělo v budoucnu startovat odjinud, než z Bajkonuru. Limitujícím faktorem je ale to, že Vostočnyj zatím nabízí jedinou rampu pro rakety Sojuz, která vznikla v minulých letech. Právě odsud startoval vloni 28. dubna Sojuz 2-1A s horním stupněm Volga, který vynesl výzkumnou družici Michailo Lomonosov a dva malé sekundární náklady.

Rampa 1S na kosmodromu Vostočnyj

Rampa 1S na kosmodromu Vostočnyj
Zdroj: https://upload.wikimedia.org

Dlouhá pauza se ale možná již pomalu chýlí ke konci – na 28. listopadu je plánován start Sojuzu 2-1B s horním stupněm Fregat. Nákladem mají být meteorologická družice Meteor-M N2-1, Ionosfera 1, 2 pro výzkum ionosféry, technologický demonstrátor Baumanec 2 a několik cubesatů. V roce 2018 pak má startovní tempo z Vostočného narůstat.

Co se týče raket Angara, tak u nich je prakticky jisté, že z tohoto kosmodromu neodstartují před rokem 2021. Rusové v minulých letech počítali s tím, že by z tohoto kosmodromu mohla startovat raketa Rus-M od konstrukční kanceláře Progress, pro kterou měly vzniknout hned dvě rampy. V roce 2011 však byl její vývoj ukončen.

Rampa pro Sojuzy na Vostočném se označuje 1S a jde již o osmou rampu pro tyto rakety – dva komplexy najdeme na Bajkonuru, čtyři na Plesecku a po jednom v Kourou a na Vostočném. Pozemní vybavení s označením 371SK14 připomíná to, které se nachází v Kourou. Rampa také disponuje pohyblivou servisní věží, která nahrazuje známá sklopná ramena, která na starších rampách na Bajkonuru a Plesecku obklopují tuto raketu.

Systémy na Vostočném mají za sebou údržbu technologického vybavení, startovních a technických komplexů a jejich zařízení. Došlo například k výměně oleje v hydraulických systémech na mobilní servisní věži, překontrolovaly se systémy zajišťující tlakování plynů a všechny systémy se dočkaly komplexní revize. Hodně práce bylo i na zařízení zajišťujícím tankování, kde se připravovala technika pro plnění horních stupňů Fregat, které by se měly použít na několika dalších startech.

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC.jpg
https://upload.wikimedia.org/…Soyuz-2.1a_from_Vostochny_2016-04-28_012.jpg
https://upload.wikimedia.org/…at_the_launch_pad_at_Vostochny_Launch_Centre.jpg
https://upload.wikimedia.org/…at_the_launch_pad_at_Vostochny_Launch_Centre_2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

19 komentářů ke článku “Vostočnyj snad začne nabírat dech”

  1. Vejr napsal:

    A uz se vi o nejakych planech Kazachstanu, co dal s Bajkonurem? Protoze na nejakou prestavbu to zatim nevypada a vypadek prijmu ze startu ruskych raket nemusi stacit ani na udrzbu celeho kosmodromu…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Zatím jsem na nic bližšího nenarazil. Ale ono je potřeba počítat s tím, že k tomu hned tak nedojde.

    • Jiří Hošek Redakce napsal:

      Rusko má s Kazachstánem uzavřenu nájemní smlouvu na pronájem Bajkonuru do roku 2050 za fixní cenu 115 milionů dolarů ročně plus 50 milionů dolarů ročně za údržbu zařízení.
      Mimo to má Kazachstán investovat finanční prostředky do modernizace infrastruktury současného komplexu pro starty rakety Zenit včetně startovní rampy, odkud by měla od roku 2022 startovat nová ruská nosná raketa Sojuz-5. Vzhledem k tomu, že Kazachstán má poskytnout infrastrukturu a Rusko raketu, mají být v tomto projektu plnohodnotnými partnery.

  2. David napsal:

    Nevím, nepřijde mi moc ekonomické stavět něco takového severně od Bajkonuru. Rusové mají u hranic s Gruzii nebo Severní Koreou jižnější lokality. Nicméně kudy teče beton, tudy tečou prachy..

  3. BlackSheepOI2 napsal:

    V poslednej dobe roscosmos vydava vyhlasenie za vyhlasenim, ale bral by som to s rezervou. Fandim ruskej technike ale chce to peniaze a kontrolu nad nimi.

    Tou supertazkou raketou ma byt?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Zatím nebyla přesně stanovena. Plánů je bohužel hodně. Zde jeden z posledních – https://kosmonautix.cz/2017/01/ruska-superraketa-opet-ve-hre/

      • BlackSheepOI2 napsal:

        Vzhľadom na možný prvý štart Sunkar-u, kde sa uvádza realizácia najskôr v roku 2024… Kde ak uvažujeme, že ide len o náhradu už existujúceho Zenitu, tak so super raketou môžme rátať až ku koncu 30-tych rokov. V optimistickom prípade.

        A výkonnostne sa dostaneme tam kde boli koncom 90tych rokov s Energiou. Plus je nutné podotknúť, že nerátame súčasné trendy oneskorenia pri výstavbe na kozmodróme Vostočnyj.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Výhled to opravdu není radostný.

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Sunkar = Sojuz 5 s plánovaným prvním startem z Bajkonuru v roce 2022.

        Ohledně superrakety žádná optimistická vyhlášení nejsou. Ani v dnešním článku.
        V grafu na poslední straně souboru
        https://www.roscosmos.ru/media/files/docs/2017/doklad_strategia.pdf
        je začátek letových zkoušek uveden na rok 2035.

      • Goodman napsal:

        Kolik že je muskův koeficient? 2,5 ? A to remcáme, jak mu to dlouho trvá. Ruský koeficient v současnosti je tak 10-15. Je smutné, jak rusové provařili technický náskok. A nejen to. Ztratili i znalost. Pokud starší pracovníci nepředají v dostatečném předstihu vědomosti a praktické znalosti (nejlépe na realizovaných projektech), tak vzniká mezera, která se pak už velmi těžko dohání.

  4. vh napsal:

    https://www.roscosmos.ru/23707/ 27.6.17 zasedala Rada hlavních konstruktérů:
    – potvrdila 2 starty v 2017:
    raketa pro listopadový start bude odeslána na Vostočnyj koncem 8/17 pro Kanopus-V 3-4; pro prosincový koncem 9/17 pro Meteor-M 1-2.

    https://www.roscosmos.ru/23727/ 3.7.17 Rogozin:
    – současný startový komplex se bude používat pro Sojuz 2;
    – startový komplex pro Angaru A5M se začne stavět v 2018, musí být hotov do konce 2021 (1.start)
    a subdodavatel už nebude Specstroj, ale budou to vojenské stavby vybrané ministerstvem obrany;
    – na Vostočném se nedělá infrastruktura pro pilotované lety
    (Sojuz 5 s Federací bude létat po 2022 z Bajkonuru – bezpilotní, po 2024 pilotovaný);
    – po roce 2025 bude na Vostočném připraven startový komplex pro supertěžkou raketu;

    • Jiří Hošek Redakce napsal:

      Pořadí vynesení družic Kanopus-V 3-4 a Meteor-M 1-2 bylo v červenci prohozeno
      https://ria.ru/science/20170719/1498769109.html

      Současný plán startů z Vostočného:
      28.11.2017 Sojuz 2-1B (Meteor-M č.2-1, Ionosfera 1, Ionosfera 2, Baumanec 2, sedm cubesatů)
      22.12.2017 Sojuz 2-1A (Kanopus-V č.3, Kanopus-V č.4)

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Aktuální stav:

        Sojuz-2.1b/Fregat (Meteor-M 2-1) – nosič bude odeslán na kosmodrom Vostočnyj po dokončení zkoušek. Start je plánován na listopad.

        Sojuz-2.1a/Fregat (Kanopus-V 3, Kanopus-V 4) – nosič byl v noci z 1. na 2. září odeslán po železnici na kosmodrom Vostočnyj, kam má dorazit 10.-11. září. Start je předběžně stanoven na prosinec.

        https://www.roscosmos.ru/24001/

  5. Jiří Hošek Redakce napsal:

    Informace o 11% podílu Bajkonuru do roku 2020 zřejmě pochází z Roskosmosu. Dva pilotované Sojuzy, tři nákladní Progressy plus nějaký Proton (např. Exomars) mi ale indikují vyšší procento.

    • Petr Kasan napsal:

      Já to čtu tak, že do roku 2020 bude podíl Bajkonuru postupně klesat, takže od tohoto roku dál bude podíl 11%

      • Jiří Hošek Redakce napsal:

        Já to čtu taky tak.
        V roce 2016 bylo celkem 17 ruských kosmických startů včetně jednoho neúspěšného. Z toho z Bajkonuru bylo 11 (65%), z Plesecku 5 (29%), z Vostočného 1 (6%).
        Na rok 2017 je plánováno celkem cca 25 startů. Z toho z Bajkonuru 15 (60%), z Plesecku 8 (32%), z Vostočného 2 (8%).
        Ale od roku 2020 mi podíl Bajkonuru vychází minimálně na 20% (5 startů ročně pro zásobování ISS, k tomu do roku 2024 ještě Proton, od roku 2022 Sojuz 5).

      • Vlastimil Pospíchal napsal:

        Z Vostočného by mohl startovat ještě Progress.

      • Petr Kasan napsal:

        OK, díky za detaily. Že by uvažovali o redukci startů na ISS? To mi nedává smysl. Jenže na tom zbývajícím by se k 11% nedostali. Zřejmě to bude latina Roskosmosu, jak píšete.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.