Raketa Proton opět na scéně s tajnou telekomunikační družicí

Družice Blagovest. Foto: ISS Rešetněv

8. června se po roční odmlce vydala do vesmíru raketa Proton-M/Briz-M s družicí Echostar-21. V poměrně krátkém sledu je nyní připraven další exemplář této rakety a na palubě tentokrát bude telekomunikační družice, která patří do série tajných družic Blagovest. Pokud i tento start bude úspěšný, čeká nás letos ještě několik podobných startů této zajímavé rakety. Vzhledem k povaze družice není pravděpodobné, že start bude přenášen živě a proto vám nemůžeme slíbit ani živě komentovaný přenos. V článku si alespoň zkusíme přiblížit raketu, její náklad a přidáme i zajímavé odkazy.

Družice Blagovest 1 (Blagovest 11L)

Družice Blagovest 1 (Blagovest 11L). Zdroj: ISS Rešetnjov

Start rakety je v plánu z kosmodromu Bajkonur po půlnoci ze středy na čtvrtek, přesněji tedy 17. 8. v 0:07 našeho středoevropského letního času. Družici Blagovest 11L postavila firma ISS Rešetnjov na své největší platformě Ekspress-2000 a komunikační vybavení dodala firma Thales Alenia Space. Ačkoli družice je prezentována pro tajné vojenské komunikační účely, firma ISS Rešetnjov uvádí, že by měla být k dispozici i pro TV, rádio a internetové služby.

Současná verze rakety Proton-M je společně se stupněm Briz-M už tzv. 4. vývojovou verzí, která má vyšší nosnost, než základní verze z roku 2001. Ještě starší verze této rakety (Proton-K) měla jiný horní urychlovací stupeň a v důsledku jeho větší velikosti též menší prostor pro náklad. Verze M doznala změn ve výměně materiálů i avioniky a dostala jiný horní stupeň, který umožnil zvětšit prostor pro náklad. Hlavní vylepšení u současné verze spočívají ve využití kompozitů na všech stupních, čímž se zvýšila nosnost skoro o 1,5 tuny. Podrobně jsme o této raketě a jejím urychlovacím stupni Briz-M psali v jednom z našich předchozích článků.

Proton-M/Briz-M, vylepšení fáze IV

Proton-M/Briz-M, vylepšení fáze IV. Zdroj: ILS

Jaké je vlastně využití růzých vojenských družic? Podrobněji se o tom zmiňuje zpráva týkající se konfliktu v Sýrii. Vojáci například mají k dispozici detailní snímky povrchu. Ruské družice typu Resurs-P dokáží snímkovat povrch s detaily až jeden metr. Optické družice například detekovaly množství nákladních automobilů s ropou. Další družice série Bars-M dokáží snímkovat povrch stereoskopicky, především pro účely vojenských kartografů, ale v plánu je i vypuštění civilní verze. Další skupina družic se zaměřuje na rádiové signály různých druhů vojenských zařízení a prostředků. No a důležitou skupinou jsou samozřejmě telekomunikační družice pro pozemní jednotky a také družice retranslační pro ostatní družice. A právě do této skupiny patří i nyní vypouštěný Blagovest 11L.

Zapojení družic do konfliktu v Sýrii. Schema z webu Anatolije Zaka.

Zapojení družic do konfliktu v Sýrii. Schema převzato z webu Anatolije Zaka.

Jak už bylo řečeno v úvodu, neplánujeme tentokrát živě česky komentovaný přenos. Především je poměrně pravděpodobné, že vůbec žádný přenos nebude k dispozici a také jsme měli obavu z případné nízké kvality obrazu. Přeci jenom se snažíme vysílat v kvalitě Full HD a to většina ruských streamů zatím nesplňuje. Pokud byste přeci jenom chtěli sledovat, zda se někde přenos neobjeví, zkuste web provozovatele kosmodromů, Tsenki: http://www.tv-tsenki.com/index2.php.

Jestliže si chcete přečíst podrobnosti o důvodech uzemnění rakety Proton, přečtěte si článek z 8. června. Pokud si chcete prohlédnout nějaké video z předchozího startu s družicí Echostar 21, navštivte například Youtube kanál ILS (International Launch Services):  https://www.youtube.com/user/ILSLaunchServices/videos. Tato společnost ostatně už chystá další družici ke startu na raketě Proton-M, kterou bude Amazonas-5. Její start je zatím v plánu 9. září. Tento start by měl mít svůj online přenos a nevylučujeme, že jej připravíme i s naším komentářem.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
http://www.russianspaceweb.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/wp-content/uploads/2017/08/%D0%B0-1.jpg
http://spaceflight101.com/proton-intelsat-31/wp-content/uploads/sites/88/2016/06/Phase-IV-Configuration.jpg
http://space.skyrocket.de/img_sat/blagovest-1__1.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

12 komentářů ke článku “Raketa Proton opět na scéně s tajnou telekomunikační družicí”

  1. ldx napsal:

    Jak je kuva možné, aby v době sankcí proti Rusku západoevropská firma dodávala technologie pro ruský vojenský špionážní satelit??? To je něco naprosto nepochopitelného. Žeby neviditelná ruka byznysu, která jde i přes mrtvoly???

    • Al napsal:

      Myslím že postaviť takú družicu trvá nejaký ten deň, mesiac, rok. Kto vie kedy boli technológie dodané. Ale to je len špekulácia.

      • Rudolf Šíma napsal:

        Je to velmi pravdepodobne. Dnes by to jiz tezko proslo. Rusky vojensky prumysl dostava sankcemi a vypadkem produkce z Ukrajiny docela zabrat. Vse se v Cine koupit neda.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Doporučil bych trochu ubrat na výrazových prostředcích i na počtu otazníků. 😉
      Vazby v kosmickém průmyslu jsou značně komplexní na to, aby se daly odsoudit podobným zjednodušujícím názorem.

      • ldx napsal:

        Vzhledem k téměř oslavnému tónu článku mi to tak přišlo vhodné, i když je to názor, jak píšete, zjednodušující. V článku totiž nebyl jediný odstavec, který by se nad takovou skutečností nějak pozastavil a vysvětlil, jak je něco takového možné. To mně prostě šokovalo a přišlo nemístné.

        Už proto, že například Siemens nedávno dodal vybavení pro elektrárnu na Krym, kde je to porušení sankcí naprosto jasné. Asi se spoléhal, že si toho nikdo nevšimne a nebude to hrotit. Kdyby všichni trpěli takovou slepotou, tak má Velký bratr z Ruska neomezené pole působnosti…

        Zadalší si nepřeju, aby existovala možnost, že budu monitorován a sledován ruskými špionážními satelity potažmo rozvědkami. Je samozřejmě jasné, že to v příštích letech budou využívat hlavně pro operace v Sýrii, ale i tak.

      • Andrej Vrbenský napsal:

        Trošku slepota, ak sa ruské motory v USA raketách používajú na vynášanie satelitov NSA organizácie priamo zameranej na odpočúvanie tak je všetko v poriadku.
        Keď dvaja robia to isté, nieje to to isté.
        Naše priania sú ukradnuté rozviedkam ako USA tak aj Ruskej, Nemeckej aj našej vlastnej, ich my nezaujimame.
        Je smutné ako tento ošiaľ preniká aj na túto stránku.

      • Martin Gembec Administrátor napsal:

        Se zájmem jsem si přečetl vaše názory a i když se lišíme v tom, jak moc se obáváme špionáže, nebo jak moc nám vadí využívání ruských technologií na západě a západních v Rusku, beru to jako zajímavou připomínku toho, jak těžké je klást Rusku ultimáta a dodržovat je. Z těch ultimát se bohužel normální lidi v Rusku nenají a je to jen politická hra, kterou rozhodně neodskáče klíčový ruský průmysl, ale zase jen normální lidi. Totéž jinde na světě. Je to škoda, že ani sankce nic nezmůžou, i když to režimům znesnadňují. Jedna jediná věc, která mě přišla nemístná je výrazový prostředek, použitý v prvním příspěvku a nebo něco o oslavném duchu článku. Pokud jsem něco vyzdvihoval, tak obecně něco, co se líbí každému fandovi kosmonautiky, a to je nějakou raketu.

      • Samo napsal:

        Toto zaskočilo mňa: „V článku totiž nebyl jediný odstavec, který by se nad takovou skutečností nějak pozastavil a vysvětlil, jak je něco takového možné. To mně prostě šokovalo a přišlo nemístné.“ Uvedomuješ si že toto je web o kozmonautike a nie o politike? Politika kozmonautike často škodí no je aj pravda že bez politiky resp. peňazí prideľovaných politikou by sa nezaobišla to ale nedáva nutnosť tlačiť ju tam kde vôbec netreba.

      • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

        Zadalší si nepřeju, aby existovala možnost, že budu monitorován a sledován ruskými špionážními satelity potažmo rozvědkami.
        Omlouvám se, ale okamžitě mi na mysli vytanula hláška Varla Fryštenského z Cimrmanova Dobytí severního pólu:
        Takže podle tebe já tady stojím, nic nedělám a driftuju, jo? V životě jsem nic takovýho nedělal a nikdo mě k tomu nedonutí.
        Ať už si něco přejeme, či nikoliv, realita je realita a ta na naše přání (eventuálně ostré prosby) nebere vůbec zřetel…
        Omlouvám se za OT. 😉

  2. Andrej Vrbenský napsal:

    Som z toho jeleň aká je teda nosnosť Proton-M + Briz-M na LEO a k Mesiacu, Marsu?
    TGO a Shiaparelli mali spolu asi 4,5 t

  3. Rudolf Šíma napsal:

    Diky za clanek o dalsim vyuziti Protonu. Vim, ze Kosmonautix je web hlavne o civilni kosmonautice, ale obcasne pripomenuti vojenskeho vyuziti kosmu by bylo vitanym zpestrenim obsahu (mluvim samozrejme za sebe). Myslim, ze nas v teto oblasti ceka obdobi vyznamnych zmen. Jeste jednou diky.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.