Nechte se vtáhnout do tajů vědy

Akce, kde se široká veřejnost může přístupnou formu seznámit s vědou, jsou bezesporu chvályhodné. Velice nás proto těší, že můžeme informovat o akci, která probíhá právě v těchto dnech v Praze. Ode dneška (čtvrtek 8. června) do soboty (10. června) se na výstavišti PVA Expo Praha v Letňanech koná největší populárně naučná akce v ČR, kterou každoročně pořádá Akademie věd ČR – Veletrh vědy. Všichni zájemci mají vstup zdarma, takže byste s návštěvou váhat neměli. Na veletrhu najdete široký průřez všemi vědními obory a chybět nebude ani naše milovaná kosmonautika.

Jmenovat můžeme třeba stánek české společnosti Edwards, která se specializuje na vývěvy a vakuové technologie. Právě vzduchoprázdno je jedním z důležitých elementů letů do vesmíru. Na své si přijdou děti i i dospělí. Víte třeba, že vakuum pomáhá při výrobě mobilních telefonů? Budou zde i reálné pokusy se vzduchoprázdnem – co se stane se sklenicí vody ve vakuu, nebo jak bude znít školní zvonek? To zjistíte, když přijdete na Veletrh vědy.

„Snažíme se přiblížit naše technologie veřejnosti a zbavit je nálepky čehosi nudného a kosmicky vzdáleného běžnému světu,“ říká Petr Šmérek, vedoucí oddělení výzkumu a vývoje společnosti Edwards a dodává: „Ukážeme, jak se vakuum tvoří, jaké zvláštní vlastnosti toto prostředí má a seznámíme návštěvníky s výrobky nebo postupy, kde se vakuum každodenně používá.“

V areálu na návštěvníky čeká více než 80 vystavovatelů – od vědeckých laboratoří přes firmy a univerzity až po science centra. Na Veletrhu vědy se na jednom místě koncentruje to nejlepší, co může česká věda a výzkum nabídnout. Zajímá Vás možnost uplatnění absolventů v tomto oboru? Navštivte kariérní zónu! Jste učitel? Jděte do zóny pro pedagogy. Máte s sebou malé dítě? Pak na Vás čeká oddělení veselé vědy pro nejmenší návštěvníky.

V bohatém programu najdete setkání s vědci či workshopy a přednášky. Těšit se můžete i na panelové diskuze na témata týkající se problémů světa a vlivů špičkového výzkumu. – řeč bude například o přírodních hrozbách, energii budoucnosti, ale řeč by měla přijít i na pronikání člověka do hlubin vesmíru. Připravena je třeba diskuse na téma Na Mars!, které se zúčastní vyhlášení hosté – pánové Jiří Grygar, Michal Švanda a Pavel Toufar. Výstaviště bude během veletrhu otevřeno denně od 10 do 18 hodin. Stačí sednout na linku metra C a pak jít pěšky cca. 3 minuty.

Zdroje informací:
http://www.veletrhvedy.cz/cz/

Zdroje obrázků:
https://vedavyzkum.cz/images/logoSlider/Veletrh_v%C4%9Bdy_2017_vizu%C3%A1l.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

18 komentářů ke článku “Nechte se vtáhnout do tajů vědy”

  1. Vincent Kerman napsal:

    Já jsem si na akci pěkně popovídal o sondách Magion hlavně mě fascinovali věci jako třeba že antény pro komunikaci byly vyrobeny z rolovacích metrů a mnoho dalších perliček. Těším se na další rok.

  2. Racek napsal:

    Moc hezký 4 hodiny, stánky zajímavé, předváděčky pěkné a možnosti si pokecat s mladými vědci, studenty a studentkami či vědátorkami na stánkách nekonečné. Jinopravdu mezi návštěvníky převažovaly školáci. No a zájemci o kosmos byli asi taky dostatečně spokojeni s nabídkou.
    Navíc ochutnávka medu z výzkumáku 🙂

  3. Rudolf Šíma napsal:

    Není od organizátorů úplně skvělé, že o víkendu dali šanci návštěvníkům jen jeden den. Ten, kdo dostal v Akademii úkol (a prachy) propagovat vědu, má každopádně splněno. Mrzí mě to, v neděli budu v Praze. Snad ve svém rozhořčení nikomu nekřivdím, to by mě mrzelo ještě víc.

    • Matouš Klugar napsal:

      Mě to připadá, že to je spíše mířené na školy apod. Přecijen pracanti se tam mohou ukázat až na jeden den.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Akce probíhá tři dny – čtvrtek, pátek, sobota (celá). A jak psal pan Klugar, načasování je perfektní pro školy.

      • Rudolf Šíma napsal:

        Čím víc o tom přemýšlím, tím víc vychládám, možná mají nějakou zkušenost a statistiku z minulých let. Navíc, překopal jsem si program a v sobotu výstavu zvládnu. Ať se tedy vzteká ten, kdo může jen v neděli. 🙂
        P.S. Stejně mám ale pocit, že kdyby někdo organizoval akci za své a se vstupným, v neděli by nechal otevřeno.
        P.P.S. Jo, díky za info. Článek sem rozhodně patří.

  4. Zdeněk napsal:

    Patří sem na 100 %. Mám 3 děti a jednou bych byl rád aby měli rádi vědu a kosmonautiku jako já. O této akci bych bez vás nevěděl a moc děkuji za informaci.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Těší nás, že Vám článek pomohl a držím Vám palce při výchově dětí k vědě. To je opravdu chvályhodné.

      • Racek napsal:

        Bezva akce, zítra tam vyrážíme (už to plánujeme asi měsíc). Tohle já mám rád. Loni jsme třeba zajeli do Plzně, skvělý technopark s množstvím kosmonautiky a technickými hrátkami 🙂 .
        Za článek chválím, obecně propagace techniky a vynálezů poněkud ustoupila poslední dobou přemíře humanitních oborů, které začínají chrlit absolventy hledající práci. Proto propagace dobré věci není nikdy dost. Konec konců, kulturní antropologové nám asi raketu na Mars nepostaví. Ani neuživí těch 7 miliard lidí.Ani pro ně nenajdou nový domov.

  5. Tomas. P. napsal:

    Myslim ze takove clanky by tady byt nemely.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky za názor, ale mohl bych se zeptat proč?

    • Jirka Hadac Redakce napsal:

      Rozhodne si myslim, ze by tu byt mely. Za a to muze a bude zajimave a za b, dozvi se o tom lide, kteri to nevedeli a budou chtit dojet. Cteme si tu o druzicich, kdo na ne dela pristroje, jen ty agentury? Rozhodne ne. Pamatuju si hezkou debatu na slovenske televizi, jak tam jeden pan povidal o tom, co navrhoval pro sondu Rosetta. Me by spis zajimalo, jestli je v planu z te debaty porizovat zaznam, asi vystavu nenavstivim, ale verim, ze bude zajimava i pro ctenare kosmonautix.cz. To sou prave ty prilezitosti, kde je mozno drapkem prichytit mlade lidi k vede, nebo dokonce ke kosmonautice.

      • Slmq napsal:

        Virtualnim prikyvnutim stvrzuji svuj nazor. Myslim, ze takoveto clanky sem rozhodne patri. Uz jen pro to, ze informuji tatinky o tom, kde ozarit sve ratolesti informacemi z vedy, ktere nemaji kazdodenne po ruce. Nemyslim si, ze za takovym navalem do NASA stoji jen popularizace raletove techniky, ale i vedy jako takove.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za názor. Těší nás, že se Vám článek líbil a souhlasím s tím, že popularizace je velmi důležitá. Poučená společnost bude mít menší tendence snižovat investice do vědy.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za názor.
        Zda se bude dělat záznam či nikoliv, na to se budete muset organizátorů. Jinak s Vámi přesně souhlasím. Popularizace vědy je klíčem k tomu, aby mladí lidé tyto obory studovali a posouvali tak lidstvo vpřed.

    • Karel Zvoník Redakce napsal:

      Milí pane Tomasi, nemáte pravdu. Přesně toto sem právě patří. Pokud to neschvalujete,máte možnost si udělat blog vlastní a tam si dát jen to co máte rád jen a výhradně Vy.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.