Chceme být ještě aktuálnější

Vážení čtenáři, ohromně si vážíme Vašeho zájmu, který projevujete tím, že se na náš web pravidelně vracíte. Váš neutuchající zájem je pro nás motorem, který nás nutí neustále přemýšlet nad tím, jak naše služby vylepšit, rozšířit či upravit. Když vidíme, jaký je o informace zájem, je radost psát články. Dnes bychom Vás rádi seznámili s novou rubrikou, kterou jsme dnes odpoledne spustili a která by měla zajistit, že Vám nic neuteče. Rubriku jsme nazvali Krátké zprávy a najdete ji v horní části pravého sloupce na každé stránce našeho webu.

Krátké zprávy mají za úkol přesně to, co říká jejich název. Půjde o krátká sdělení o délce několika slov. Touto formou Vám budeme přinášet informace, které jsou zajímavé, ale nestačí na vytvoření samostatného článku. V pravém sloupci najdete vždy pět nejnovějších krátkých zpráv – k těm starším se dostanete snadno – stačí kliknout na nadpis KRÁTKÉ ZPRÁVY.

Krátké zprávy najdete v horní části pravého menu. Po kliknutí na nadpis KRÁTKÉ ZPRÁVY se dostanete na výpis všech příspěvků.

Krátké zprávy najdete v horní části pravého menu. Po kliknutí na nadpis KRÁTKÉ ZPRÁVY se dostanete na výpis všech příspěvků.

K tomuto kroku jsme se rozhodli ze dvou důvodů – jednak chceme rozšířit naše možnosti a informovat Vás o více novinkách, ale také je tu důvod, který nám ukázala analýza statistik. Zjistili jsme, že na náš web přijde mnoho lidí na hlavní stránku, mrknou, jestli nepřibyl nový článek a odchází. Takovým lidem se pokusíme přinést alespoň krátké zprávy. Je možné, že časem některou krátkou zprávu zpracujeme do podoby klasického článku, nebo ji zmíníme v Kosmotýdeníku.

Kromě zavedení krátkých zpráv bychom Vás chtěli seznámit s další novinkou, kterou jsme pro Vás přichystali. Týká se tzv. krátkých článků, které vydáváme během dne. Zpočátku jsme tento formát zavedli s tím, že bude určen pro témata, která nestačí na velký článek a také pro aktuální zprávy. Čtenáři si krátké články oblíbili a my jsme z toho měli radost. Z formátu, u kterého jsme původně uváděli, že nemusí vycházet každý den, se stala tradice.

Abychom tuto tradici udrželi, začali jsme si krátké články předdělávat do zásoby a plánovat na další dny. Chtěli jsme totiž předejít tomu, že by některý den krátký článek nevyšel a čtenáři, kteří jsou zvyklí na dva články denně, by jej mohli očekávat. Občas tak docházelo k nepříjemným událostem, kdy se musel naplánovaný článek odložit kvůli jiné, aktuálnější, události. Když se to takhle stalo častěji, mohl článek vyjít i o několik dní později, než se událost stala. A to nás mrzelo.

Nyní jsme se rozhodli sáhnout ke změně samotné logiky, s jakou ke krátkým článkům přistupujeme. Chceme je vrátit k jejich původnímu účelu. Pokud se tedy objeví nějaké zajímavé téma pro krátký článek, vydáme jej ihned. Klidně dopoledne, odpoledne, nebo večer – už to nebude tak, že 95% krátkých článků vychází kolem páté odpoledne. Krátké články vyjdou tehdy, kdy budou aktuální. Klidně se tak může stát, že některý den vyjdou třeba dva, nebo i tři krátké články. Jiný den zase nemusí vyjít krátký článek žádný.

Svým způsobem se tímto krokem přesouváme blíže k formátu, který používají klasické zpravodajské portály, které vydávají články v průběhu celého dne a nikoliv v nějakém přesně daném období. Na závěr bych chtěl ještě zdůraznit, že vše, o čem jsem psal na předchozích řádcích, se NETÝKÁ velkých článků. Ty budou i nadále vycházet deset minut po půlnoci (v případě Kosmotýdeníku v neděli v poledne). Velké články chápeme jako naše rodinné stříbro a rozhodně z nich nechceme slevovat, ani je jakkoliv měnit. Ještě jednou děkujeme za to, že nás čtete a že se k nám vracíte. Bez Vašeho zájmu by nemělo smysl zavádět novinky, protože by je nikdo neocenil. Jsme moc rádi, že nás čtete.

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

130 komentářů ke článku “Chceme být ještě aktuálnější”

  1. DomoKun napsal:

    Sice opožděne le zdržením pomalu články doháním pravě jen a pouze díky RSSce a jsem rád a děkuji za současné (vy)řešení RSS systému více kanálů který je mi znám z dalších WP webů…
    Jste super tým 🙂

  2. Ketivab napsal:

    Mám zapnutá upozornění na nové články, a to pomocí RSS feedu. Vím, že jste nedávno přidali nový feed Krátké články, který ale neodebírám a přesto mi přicházejí upozornění i z něho – přes klasický feed Kosmonautix.
    Nedělá mi to moc velký problém, jen jsem na to chtěl upozornit. 🙂

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ano, už jsem to tady dneska v diskusi psal. Nedaří se nám nastavit RSS tak, aby fungovaly krátké zprávy plně odděleně od velkých článků. Existují jen dvě možnosti.

      1) Budou dva kanály – jeden se vším a druhý jen s krátkými zprávami
      2) Bude kanál jediný – jen s klasickými články, krátké zprávy nebudou mít RSS žádnou

      • Martin napsal:

        Cital som ze ste pisali, ze je s RSS nejaky technicky problem. Ak viete sprevadzkovat max. 2 RSS kanaly, idealnejsie by bolo mat 1 povodny kanal s velkymi clankami a 1 kanal s kratkymi spravami. Ti co chcu oba zdroje, nech si pridaju oba kanaly.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Momentálně jsme schopni provozovat pouze tyto dvě možnosti.

        1) Budou dva kanály – jeden se vším a druhý jen s krátkými zprávami
        2) Bude kanál jediný – jen s klasickými články, krátké zprávy nebudou mít RSS žádnou

        Nejsme schopni oddělit jeden kanál pro klasické články a druhý jen pro krátké zprávy.

      • Bystroushaak napsal:

        Jsem pro druhou variantu, 25 nových položek v RSS readeru každý den prostě nestíhám. Nerad bych ale přišel o dlouhé a kvalitní články, které jsou klenotem českého webu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        No a to je právě problém. Jsou tu dvě skupiny a oběma se zavděčit nedokážeme. 🙁

      • Martin napsal:

        Tak jsme narychlo prohlédnul manuál k Wordpressu a tady je řešení:
        RSS feed pro všechny články bez rubriky MICRO existuje a dá se dostat na tomhle linku: https://kosmonautix.cz/feed/?cat=-1884
        (To číslo 1884 je nějaké wordpressí číslo kategorie MICRO, nevím kde se vzalo, ale doufám, že je nějak „stabilní“. Se slovním názvem se mi to nepodařilo.)

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Aha, tak to je super. Díky moc! Ještě dnes večer to zkusíme implementovat. Velmi Vám děkujeme za výraznou pomoc!

      • Martin napsal:

        Není zač, ono je to v manuálu k wordpressu popsané, že se dá použít takovýhle link s minuskem pro vyřazení kategorie z feedu. Implementovat to není potřeba, funguje to už teď rovnou a bez práce. 🙂 Jen dát vědět čtenářům, že mohou tenhle tvar používat.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Rádi bychom zařadili tenhle odkaz do pravého sloupce, kde je teď RSS, Facebook, nebo Twitter.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Hotovo, nyní jsou RSS oddělené a v horní části pravého sloupce si mohou zájemci vybrat, o jakou RSS stojí. Ještě jednou díky za pomoc!

      • Honza napsal:

        Paráda, díky všem zúčastněným 🙂
        Jen pro případné budoucí zájemce dodám, že původní feed se směsí článků a zpráv stále existuje na adrese https://kosmonautix.cz/feed/ , jen nemá vlastní ikonku. Čímž nemyslím, že by se ještě něco mělo měnit – jen se to sem podle mě hodí napsat pro případ, že to někdo někdy v budoucnu bude třeba googlit.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Uvažoval jsem o tom, že bych to tam dal, ale už nezbylo místo. Navíc kdo chce oboje, může si přidat oba kanály – jak krátké zprávy, tak články.

      • Honza napsal:

        Jo, já bych to udělal stejně. Ale jsou situace, kdy se směsný feed může hodit pro použití, kde dva kanály nemůžou být ve stejném výstupu. Což je třeba můj případ, ale já to asi radši budu mít zvlášť. Každopádně teď máme k dispozici všechno, co si můžeme přát, takže si každý může vybrat, co se mu nejvíc zamlouvá 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Mám z toho radost a ještě jednou díky všem za rady, tipy a pomoc!

  3. Jarda napsal:

    Dusane, bylo by mozne odlisit kratke zpravy uz v nazvu? Napriklad predrazenim # nebo > nebo jinym vizualnim prvkem? Hodne by to vsechno zjednodusilo…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ale ten název by se pak ukazoval i na webu v pravém sloupci a tam by to vypadalo hloupě.

      • Jarda napsal:

        No, nevim… ale pokud to nejde odfiltrovat, tak treba takhle?

        > Čchang’e 5 přistane v Oceánu bouří

        Čína potvrdila MÍSTO přistání Čchang’e 5, kterým bude původně vulkanická oblast Mons Rümker v severní části Oceánu bouří. Start už v listopadu.
        8. června 12:08

        > 4 z 5 zážehů Briz-M za námi

        Návrat rakety Proton do služby zatím probíhá podle plánu. Horní stupeň Briz-M provedl čtyři z pěti zážehů. Oddělení družice Echostar 21 přijde po pátém zážehu ve 14:58 našeho času.
        8. června 11:03

        > Adaptér pro pilotovaný Orion

        NASA vybrala pro návrh a výrobu adaptéru USA (spojuje loď Orion s horním stupněm rakety) pro misi EM-2 společnost Dynetics, Inc. (Huntsville, Alabama). Smlouva obsahuje opci na dalších šest adaptérů pro mise po EM-2. Zdroj

        Ja bych pak mel v prijatych RSS seznam (je to normalni postovni klient Thunderbird, takze se slozka jevi jako maily:

        > Čchang’e 5 přistane v Oceánů bouří
        > 4 z 5 zážehů Briz-M za námi
        > Adaptér pro pilotovaný Orion
        Nahlédneme do hlubin neutronových hvězd
        > Známe nové americké astronauty
        ŽIVĚ: NASA představí kandidáty na kosmoanuty

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Uvidíme, díky za tip.

      • Jarda napsal:

        Zkuste neco vymyslet… 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Zkusili jsme to a bohužel to na webu vypadá hodně nehezky.

      • Jarda napsal:

        Tak pomlcku? Nebo plus? 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nezůstali jsme pochopitelně jen u >, ale zkoušeli jsme i další. Konkrétně +, -, *, <, nebo /. Rušily všechny.

  4. Petr Kasan napsal:

    Vše už zaznělo, takže už zbývá jen přidat se se svým virtuálním plusovým bodíkem 🙂

  5. hansnasa napsal:

    Dobrý nápad,strašně vám fandím a děkuji za perfektně odvedenou práci pro nás,fandy kosmonautiky.

  6. vedator napsal:

    Pridavam svoj hlas do statistiky spokojnych citatelov. Kratke spravy super a rozhodne sa mi paci aj datum s casom!

  7. Df4 napsal:

    Krátké zprávy určitě vítám, avšak ocenil bych, kdyby oznámení o nich nechodilo na e-mail.

    Nevadí mi když dostanu v nějaký den třeba 4 maily, ale 7 dnes (prozatím) a 13 mailů včera, to už je fakt hodně a doopravdy mě to nutí přemýšlet o odhlášení odběru…

    Nejvíce bych ocenil 1 mail denně se souhrnem zpráv a článků jen s odkazy na ně a rozdělením na články a zprávy.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To bohužel zatím neumíme. Odhlášení odběru je samozřejmě řešením, ale pak přijdete o všechny aktuální informace.

      • Df4 napsal:

        To byl spíše návrh do budoucna.

        K mé spokojenosti by stačilo i jen když byste na mail posílali jen oznámení o článcích a oznámení o krátkých zprávách neposílali.

        Jsem rád za oznámení na e-mail, ale čeho je moc…

        Nový formát vítám, jen bohužel to pro mne přineslo toto negativum.
        Děkuji za snahu o neustálý vývoj a výborné zpravodajství z kosmonautiky.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Mám pro Vás aktuální tip. Podařilo se nám zprovoznit RSS kanál pro krátké zprávy, který je oddělený od kanálu pro klasické příspěvky. Můžete se tedy odhlásit od mailových upozornění a přijímat novinky touto cestou. Časem možná přejdeme na Vámi avizovaný shrnující mail, ale zatím to neplánujeme.

      • Df4 napsal:

        Děkuji za tip, určitě vyzkouším.

        Váš web sleduji téměř výhradně v telefonu (mimo živé přenosy, apod.)
        Proto jsem využíval v podstatě jen odkazy z mailu.

        Uvidím, jak RSS feed bude fungovat pro tuto platformu, ještě s tím nemám zkušenost.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Držím palce, snad to bude v pořádku. Do budoucna bychom rádi připravili ještě něco lepšího pro mobilní užviatele. Je to ve vývoji. 😉

      • Honza napsal:

        Super, díky. Říkal jsem, že ve Vás mám plnou důvěru 🙂 Takovýhle servis čtenářům by vám většina komerčních stránek mohla závidět (nejen RSS feed, i přidání data a pak i času, doladění zobrazování nadpisů a odkazů a vůbec všechno). Velká pochvala!

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Snažíme se reagovat na potřeby čtenářů. Vždyť právě oni jsou tím motorem, který nás posouvá vpřed. Bez čtenářů by nebyl důvod tenhle web dělat.

      • Honza napsal:

        Já mám pořád něco… Je fajn mít samostatný feed na krátké zprávy, ovšem to bylo za situace, kdy v hlavním feedu nejsou, jako to bylo na začátku. Momentálně jsou k dispozici 2, pokud to vidím správně. Jeden se všemi články i krátkými zprávami a další jen na krátké zprávy. Protože pochybuju, že by někdo chtěl sledovat jen krátké zprávy a články ne, přijde mi to dost zbytečné. Myslel jsem, že budou feedy zvlášť na krátké zprávy a zvlášť na články (a tak jsem to plánoval využívat, ale přizpůsobím se čemukoliv, co se rozhodnete udělat). Kombinovaný feed je alternativní řešení, které může ty dva samostatné doplnit, nebo nahradit. Nicméně kombinovaný a pak samostaný na krátké zprávy mi přijde zbytečný.
        Každopádně znovu díky za vynikající práci. Těžko to dost vyzdvihnout.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Uvidíme, byli tu lidé, kteří o RSS krátkých zpráv stáli.

      • Honza napsal:

        To já vím, jsem jeden z nich. Jenže to bylo v době, kdy v hlavním feedu nebyly a skutečně se tedy muselo chodit na stránky a kontrolovat, jestli nejsou nové, což potíralo smysl využívání odběru RSS na články.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        OK, já to odstraním, ale snad se tu neobjeví nikdo, kdo by tu RSS krátkých zpráv chtěl. 🙂

      • Honza napsal:

        Klidně to zatím nechte, třeba se k tomu ještě někdo vyjádří. Ničemu to nepřekáží, jen mě to překvapilo, když se najednou krátké zprávy objevily v obou feedech, protože jsem čekal dva samostatné 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Je to odstraněné. 😉

  8. sarlej napsal:

    To jsou dobre zpravy. Rikal jsem si proc se u vas nektere clanky objevuji s takovym zpozdenim oproti ostatnim webum.
    A jeste dotaz k rss. Budou kratke zpravy take v soucasne rss, nebo dostanou pripadne vlastni?
    A jako vzdy, diky za vasi skvelou praci a super clanky.

  9. cecil napsal:

    vynikajúci kosmonautix. málo sa zapájam do diskusií, čítam však všetko, čo uverejňujete. komentované živé prenosy, teraz už aj krátke správy (dátum je dôležitý), každý deň najnovšie správy, nemám slov. ste fantastickí, chlapci v redakcii. vďaka

  10. Honza napsal:

    Zdravim,

    samozrejme se musim pripojit k pochvalam skveleho webu a obdivuhodne praci redaktoru. Diky vam, panove!
    Kdyz uz se nam tu rozjel ten wish list, tak bych taky mel trosku do mlyna, ackoli si nejsem jisty, jestli se to uz neresilo. Neslo by k obrazku (po rozkliknuti, zvetseni) zobrazovat i jeho popisek? Casto se v popisku objevuji dulezite informace, treba vysvetlivky a ty nejsou u zvetsenych obrazku viditelne. Stezuje to pak prochazeni „galerie“ k clanku.

    Honza

  11. Richard Molek napsal:

    Zdravím,

    Kosmonautix je pro mě bezkonkurenčně nejlepší a stále se zlepšující web o kosmonautice a souvisejících tématech u nás. Děkuju moc za výborné a velmi kvalitně zpracované články. Jsem si vědom, že je za tím hodně práce. Vážím si toho. Ať se vám i nadále daří.

    Richard Molek

  12. Dan napsal:

    S potěšením kvituji Vaši invenci. Člověk neví, co mu chybí, dokud to nedostane pod nos 🙂 Přimlouvám se k zachování datumu u krátkých zpráv, sice tím obětujete dva řádky, ale rozhodně to působí přehledněji. Díky!

  13. tom1329 napsal:

    Skvělý nápad!

    Neplánujete dávat krátké zprávy dávat i na twitter?
    Díky.

  14. Spytihněv napsal:

    Užitečný nápad, ty Krátké zprávy. A hned definitivně schválená LISA. Ne že bych hýkal nadšením, do realizace zbývá propastných 17 let, tudíž jde spíše o futuristický projekt a navíc mi v té době bude 63, takže se na to opravdu netěším, ale to nemá nic společného s novou užitečnou funkcí 🙂

  15. Exa napsal:

    Krátké zprávy jsou super nápad, nevím kde berete tolik entusiasmu 🙂 Jen tak dál držím palce.

  16. Roman Bórik napsal:

    Krátke správy je výborný nápad.
    Už to tu čiastočne bolo spomenuté, ten dátum pod správičkou je super, ale pokiaľ je tých správičiek za deň viac, určite by nebolo zle, keby tam bol aj čas pridania. A kľudne ten dátum a čas môžu byť menším písmom, pokiaľ to nie je zásadný problém štýlovania.

  17. Radoslav Packa napsal:

    Obe novinky sú skvelé. Ďakujem, za Vašu prácu.

  18. Martin napsal:

    Pěkné. Jen jestli si mohu vymýšlet náročná přání … dal by se zprovoznit RSS feed? Stránka sice nabízí adresu https://kosmonautix.cz/rubrika/micro/feed/, ale tam, zdá se, žádné nové příspěvky nepřibývají. Díky.

  19. Miloš napsal:

    Díky za skvělou práci. Mám malou technickou připomínku. Čtu Kosmonautix hlavně přes RSS čtečku. U nové rubriky to však zatím nefunguje.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Díky za pochvalu. RSS čtečka fungovat nemůže, protože tato rubrika je vyčleněna mimo ostatní. Je to hlavně proto, aby se nemíchala s klasickými články na hlavní stránce. Řešení zatím hledáme, ale nevíme, kdy se to podaří vyřešit.

      • Honza napsal:

        Přidávám se ke všem pochvalám, rozhodně mi obě změny přijdou pozitivní. A taky bych se hlásil o RSS kanál krátkých zpráv, pokud se ho podaří rozchodit. Do téhle problematiky vůbec nevidím, jen vím, že některé stránky jich mívají více a tak by to snad mělo jít. Mám ve Vás plnou důvěru 🙂 A zase jednou díky za vše.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky, pokusíme se o to, ale neslibujeme úspěch ani to, kdy to bude.

      • Jarda napsal:

        RSS funguje na cely Kosmonautix, bohuzel ma dve vady: z nejakeho duvodu se nestahuji vsechny zpravy, obcas nejake vynecha. A za druhe nejde rozlisit zda jde o clanek nebo kratkou zpravu, musely by mit nejake rozliseni v nadpisu, treba # ci tak neco…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Nedaří se nám nastavit RSS tak, aby fungovaly krátké zprávy plně odděleně od velkých článků. Existují jen dvě možnosti.

        1) Budou dva kanály – jeden se vším a druhý jen s krátkými zprávami
        2) Bude kanál jediný – jen s klasickými články, krátké zprávy nebudou mít RSS žádnou

      • Jarda napsal:

        … ja web primarne nepouzivam, Thunderbird mi pres RSS stahuje clanky, ktere si bud rozkliknu nebo ne. Takze v tomhle smyslu to Dusane funguje, jen to nejde rozlisit co je co.

      • Jarda napsal:

        …eh, do tretice, omlouvam se… ted jsem si vsiml, ze kratke zbravy maji jako stitek MICRO. Jenze to je videt az v hlavicce, nikoliv v seznamu vsech zprav/clanku, co mam stazenych z kosmonautixu.

      • Honza napsal:

        Já vidím všechny zprávy.
        Jsem pro variantu s krátkými zprávami.
        Co se rozeznání zpráv a článků týče – vidíte jen nadpis, nebo i perex? U mě (netvibes.com) to jde podle perexu rozeznat snadno. Jednak ho zprávy mají kratší a jednak má na konci u zpráv datum a čas.

      • Martin napsal:

        Varianta 1) je z těchto dvou určitě lepší. Míchání s hlavními články mi nevadí, jak píše Honza, z perexu je poznat co je co. (Nebo si může člověk najít lepší RSS čtečku, která to bude umět adekvátně filtrovat. 🙂 ) Původně mi chybělo. že nebyly v žádném RSS kanálu, v jakém konkrétně budou je mi víceméně jedno.
        Ještě jednou díky za perfektní portál a všechnu vaši práci.

      • Jarda napsal:

        Ja to mam v klientovi jako maily, takze vidim seznam kde je predmet/nadpis ,autor a datum. Kdyz najedu na konkretni post, v hlavicce vidim stitky a v tele je perex.
        Nicmene primarni orientace kdyz sednu k pocitaci je podle seznamu novych RSS zprav, tedy klasicky seznam nazvu. A tam je problem, podle nazvu to nejde rozlisit. Kdyby byl na zacatku nejaky vizual typu # nebo > tak je to naprosta pohoda.

  20. slappy Redakce napsal:

    Skvělý nápad! Přesně něco takového tu chybělo : )

  21. Kamil napsal:

    Jak se na tu rubriku dostat v mobilní verzi?

  22. Tano napsal:

    Krátké zprávy je dobrý nápad.
    Jen malá technická. Ve větě „Podívejte se na video.“ bych slovo VIDEO dal do jiné barvy, aby šlo hned vědět, že je to odkaz.
    A druhá technická, ale to už je na zvážení. Před název krátké zprávy bych dal datum. Chápu ale, že by to zkrátilo místo pro název, takže to asi neprojde 🙂

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      S barvou bychom raději neexperimentovali, ale ta velká písmena jsou dobrý nápad. Díky za tip.
      Datum tam bohužel opravdu nedostaneme. V postranním panelu je opravdu nouze o místo. Při ladění systému jsme to zkoušeli, ale daný plugin jednak není příliš pružný v tom, kam jde datum umístit a ve všech možnostech to zabíralo moc místa.

    • Michael Voplatka Redakce napsal:

      Děkujeme za tipy. Datum jsme zavrhli z důvodu úspory prostoru. Pokud kliknete na rubriku KRÁTKÉ ZPRÁVY, datum je tam již uvedeno jako u ostatních článků. Se zvýrazněním odkazu se pokusíme něco udělat.

    • Vlastimil Pospíchal napsal:

      Když je na webu něco podtržené, je to odkaz.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Bohužel plugin nějak odmítá to podtržení zobrazit.

      • Vlastimil Pospíchal napsal:

        Mělo by stačit trochu vyladit CSS, resp. z něj něco vyhodit.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To tak nějak tuším, ale nevím co a nerad bych v tom udělal paseku. 😀

      • Vlastimil Pospíchal napsal:

        Mělo by stačit do souboru /wp-content/themes/BlueStation/style.css dopsat definici

        .pis-li p a {
        text-decoration: underline;
        }

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky, já to zkusím. 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky, funguje to!
        Nejdřív jsme to dal tam, kam jste psal, ale to nepomohlo. Pak jsem si uvědomil, že plugin má vlastní editační panel pro styly, tak jsem to tam vložil a to už zabralo.
        Mimochodem neměl byste tip, jak udělat, aby byly nadpisy tučné?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        EDIT: Tak už se nám to podařilo. To víte s kosmonautikou si trochu rozumíme, ale tohle je pro nás španělská vesnice. Každopádně díky za pomoc. 😉

      • Vlastimil Pospíchal napsal:

        Jsem rád, že jste si nakonec poradili. S WP sice nejsem zrovna kamarád, ale tohle měla být banalita. V mém FF to fungovalo, tak jsem to přeposlal.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Rozhodně díky za pomoc. 😉

    • Skudlik napsal:

      +1 pro cas(datum). Bez toho to na me news feed pusobi tak nejak neuplne – neni na prvni pohled videt, jestli je to .. hodinu, den, tyden??? stara „novinka“ . Osobne bych preferoval klidne i jen shrnuti a moznost si rozkliknout „vice“ (i kdyby jen o 3 vety delsi verzi), nez se za kazdou cenu snazit nacpat celou novinku do predem definovane velikosti.. viz treba zpravicky na http://www.root.cz .. cas/datum se da slusne minimalizovat.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ohledně data – zatím se nám to nedaří, uvidíme do budoucna.
        Ohledně delší verze – zastáváme názor, že krátké zprávy by měly být opravdu krátké. Ostatně i do tweetu o 140 znacích se dá dostat mnoho informací. 😉

      • Skudlik napsal:

        Snad se podari. Tweet ma silu trochu jinde (komentare, retweety, multimedia).. 🙂 Tady mi urcite bude chybet to, ze kdyz si prectu neco zajimaveho a budu se chtet dozvedet vic, tak misto ocekavaneho kliknuti a ziskani treba nekolika odkazu o zdroji informaci mi nezbyde nic jineho nez krmit google .. Lepsi jak dratem do oka, ale zadny velky komfort. A to nemluvim o tom, ze vizualne to vypada jak z minuleho stoleti. Chapu, ze je to prvotni nastrel, takze i doufam, ze kritikou nekoho neurazim 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Kde to bude dostupné, tam přidáme odkaz na nějaký zdroj informací – podobně, jako je tomu u zprávy o návrhu marsovského vozítka, kde je odkaz na video.
        A co se vzhledu týče, tak s tím moc hýbat nechceme. Plánujeme ale, že by nadpisy mohly být tučné.

  23. Adam Windsor napsal:

    Jste naprosto skvělí! Velice hezky jste vystihli to, co vašemu portálu chybělo. Jen tak dál!
    Všem vám fandím, a přeji nejen mnoho čtenářů, ale hlavně žně fantastických událostí, objevů, sond, misí, záběrů, měření, přístrojů, zjištění, průletů, technologií a novinek, co ještě nás ještě zajisté čekají. 🙂
    Děkuji, že to vše zprostředkováte.

  24. Branislav Pecho napsal:

    Vynikajúci nápad. Niežeby som na kosmonautix nechodil každý deň, takto budem mať o dôvod viac sem chodiť trebárs každú hodinu.
    Len taká drobná otázka. Kedy to všetko stíhate? Pokiaľ viem, tak tento portál nie je profesionálny, aj keď samozrejme obsahom je ďaleko pred mnohými oficiálnymi webmi. A za to Vám veľká vďaka.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Děkujeme! A k otázce – někdo ve volném čase sbírá známky, někdo okopává zahrádku a někdo píše články. Na chodu portálu se podílí více lidí, takže se to dá stíhat. Každý má trochu volného času – někdo více, někdo méně, ale když se to dá dohromady, vznikne z toho perfektní redakce. Z pozice šéfredaktora mohu říct, že jsem hrdý na tým, který mám kolem sebe.

  25. S4 napsal:

    Tezko hledam slova chvaly, jak Vasi praci a ochotu ocenit. Luxus web, luxus pristup, luxus clanky a luxus veskera snaha. Diky moc

  26. Mirek S. napsal:

    Díky za každodenní porci zajímavostí pánové. Odvádíte skvělou práci.

    Možná je to off topic, ale tento článek je podle mě nejvhodnější, kam napsat. Od aktualizace stránek pro mobilní telefony už nefunguje u názvu článku na úvodní obrazovce přímý odkaz na komentáře ( alespoň mě na iOS ). Je to drobnost, ale kolikrát bývá vlákno komentářů skoro stejně zajímavé, jako článek samotný a člověku se pokaždé nechce scrolovat několik stránek. Byla by možná nějaká „záplata“, která by tuto možnost vrátila? Děkuji.

  27. Adam napsal:

    Zajímavé, tak se těším na nový formát? Mužů se jen zeptat proč velké články zrovna 10 minut po půlnoci? Dik

    • Adam napsal:

      Za první větou nemá být otazník ale klasická tečka…

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Je to pozůstatek ze starších dob, kdy se naše články zobrazovaly na dnes již neexistujícím portálu scienceweek, což byl web, který podobně jako RSS slučoval odkazy na články o vědě a technice. Mnoho webů vydávalo články o půlnoci a rychle se navzájem „zaspamovaly“. Vsadili jsme proto na menší fígl a články začali vydávat deset minut po půlnoci, abychom nebyli v té vlně půlnočních článků a udrželi se na lepších místech delší dobu. Scienceweek sice už zanikl, ale termín jsme si zachovali. Zvykli jsme si na něj a většina čtenářů také.

      • Tovy napsal:

        Jen věřím, že to nebude na úkor přesnosti a kvality zpráv. Dnes je doba, že pokud někdo nevydá novinky nejpozději hned, tak je out (však víte, co myslím 🙂 ). Raději později, ale kvalitně, než „rychle a investigativně“ 🙂

      • Nebojte se. Krátké zprávy jsou určeny k předávání především KRÁTKÝCH ZPRÁV, na které se nehodí ani kratší článek. Naše standardní články určitě neopustíme ani neslevíme na jejich kvalitě. Krátké zprávy jsou pouze doplněk.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Aktuální zpravodajství je hrozně nevděčná věc. Především, když se stane něco nečekaného, objeví se před autorem velké dilema, které zprávy jsou důvěryhodné, které jen spekulační a podle toho se při výběru do článku zařídit. Jsme lidé, jsme omylní. Za několik let naší činnosti se nám bohužel párkrát stalo, že jsme v dobré víře vydali informaci, která se (jak se později ukázalo) nezakládala na pravdě. Vždy nás takový případ mrzí a snažíme se pak vždy uvést vše na pravou míru. Asi nejlépe je to vidět na případu, který nastal po startu mise ExoMars 2016, kdy se objevila zpráva, že po oddělení nákladu horní stupeň Briz-M explodoval, což bylo založeno na údajném pozorování teleskopem – viz náš článek. O měsíc později se ukázalo, že k ničemu takovému nedošlo a proto jsme vydali nový článek.
        U aktuálního zpravodajství prostě neustále balancujete na hraně. Nejsem blázen a nebudu tvrdit, že nám do budoucna už nic neujede. To by byl nedodržitelný slib. Budeme se ale snažit, aby těch chyb a nepřesností bylo co nejméně. Neděláme je schválně, jsou ale součástí toho, co děláme. Sám jste napsal, jak je pro čtenáře důležitá aktuálnost. My to pochopitelně vidíme taky a snažíme se lidem vycházet vstříc. Vždy však se záměrem přinášet co nejdůvěryhodnější informace.

      • Tovy napsal:

        Já vím, že nemáte problém případné chybky uvést na pravou míru, za což si celou redakci moc vážím.
        Ještě drobnost – kolik zpráv bude zobrazeno na stránce? Starší se budou promazávat, nebo půjde scroolovat? Taky se přimlouvám za datum u zpráv, byť za cenu zabrání místa.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Na Vaše dotazy odpovídáme v článku, který komentujete. Cituji: „V pravém sloupci najdete vždy pět nejnovějších krátkých zpráv – k těm starším se dostanete snadno – stačí kliknout na nadpis KRÁTKÉ ZPRÁVY.“
        Jak chcete, já to datum zapnu, ale sami uznáte, že se tam nehodí a ruší. Dejte vědět. 😉

      • Tovy napsal:

        … a je to tam napsáno vícekrát. Omlouvám se za zbytečný dotaz. Náhodou datum se líbí 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Rádo se stalo. Sám znám případy, kdy člověk něco snadno přehlédne. 😉
        Dobrá, díky za tip. Zkusíme tam to datum nechat. Ostatně – odstranit se dá vždycky. 🙂

      • Roman napsal:

        Mě se datum u článků líbí, nechal bych ho tam 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Dobrá, necháme jej tam. 😉

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.