Druhé kolo obměny družic Iridium se blíží

Když se 14. ledna letošního roku vracela do služby raketa Falcon 9, byla to velká událost. Nejen kvůli tomu, že po nehodě jsme na start čekali skoro půl roku, nebo proto, že se startovalo z Vandenbergovy základny, která se moc často nepoužívá. Velkým lákadlem byl i účel mise – šlo o první z řady startů, které měly obnovit zastarávající síť komunikačních družic Iridium. Falcon si s tímto nejtěžším nákladem v historii (10 družic, každá o hmotnosti 860 kg + cca tunový vypouštěcí adaptér) poradil, družice dopravil na nízkou oběžnou dráhu a dokázal přistát s prvním stupněm. Nyní přichází čas na druhý start s novými družicemi.

Podle informací, které na svém Twitteru uvolnil ředitel společnosti Iridium, Matt Desch, všechno probíhá podle plánu. V průběhu uplynulého víkendu mělo začít odesílání družic Iridium NEXT na kosmodrom, přičemž v průběhu aktuálního týdne by na Vandenbergovu základnu měly dorazit oba stupně rakety Falcon 9.

Termín startu z Kalifornie zatím nebyl oficiálně oznámen, ale neoficiálně se hovoří o 29. červnu, přičemž startovat by se mohlo kolem desáté večer našeho času. Pokud se to skutečně podaří, bude červen pro SpaceX opravdu nabitý – 1. června má Falcon z Floridy vynášet jedenáctou operační zásobovací loď Dragon (první opakované použití Dragonu, přistání prvního stupně na pevnině), zřejmě 15. června nás čeká druhé opakované použití prvního stupně při vypuštění družice BulgariaSat-1, 29. června bychom se mohli dočkat druhého letu s družicemi Iridium NEXT z Kalifornie a na přelomu června a července by měl z Floridy startovat Falcon 9 s komunikační družicí Intelsat 35e, při kterém se ale kvůli hmotnosti nákladu nebude přistávat. Máme se tedy evidentně na co těšit.

Zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
http://spaceflight101.com/spacecraft/wp-content/uploads/sites/18/2017/01/Iridium-NEXT-2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

21 komentářů ke článku “Druhé kolo obměny družic Iridium se blíží”

  1. Milanek napsal:

    takže přinejmenším první stupeň sojuzu musel posledních 70 let sjíždět z linky (pakliže je jen jedna)co dva týdny 70 let v kuse – to je bez ohledu na podrobnosti úctyhodný výkon – jen těch trysek – 1850 x 20 = 37000 +10% na zkoušky poruchy atd. a máme tu 40000 trysek motoru prvního stupně při (pro zjednodušení) průměru 1m se z nich dá vyskládat 40km alej 🙂

    • Jiří Hadač Redakce napsal:

      To už bych si připadal jak v Rozpuštěném a vypuštěném. Bych alejí procházel s návštěvou a říkal:“Motory, motory, motory“ 🙂
      Doslova naplnili heslo N. Chruščova, že je budou vyrábět jako párky.
      Co mě teda ještě víc zaujalo při živých přenosech z úst Dušana Majera je fakt, jak tam občas zmiňoval, že druhé či poslední stupně jsou odstraňovány z oběžné dráhy. A teď to říkám bez ohledu na výrobce raket. To se konečně podařilo dát do kupy nějakou dohodu? Nebo do toho šli sami od sebe? Ať už tak nebo tak, je to dost chválihodné, nezvyšovat množství kosmické tříště, smetí či odpadu, říkejme tomu jak chceme, včetně toho otevírání ventilů palivových nádrží atd.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Myslím, že není žádná závazná dohoda, která by k tomu někoho nutila. Je to spíše přirozený vývoj z nastalé situace. A píšete to dobře – nejde jen o stahování z oběžné dráhy, ale i o otevření ventilů, takže stupeň neroztrhá rozpínání zbytků paliva. Jeden velký objekt se sleduje mnohem lépe, než tisíc drobečků.

      • ventyl napsal:

        O dohodu nejde, ale ktokolvek by to dnes nerobil, tak pojde zajtra sam proti sebe. Pretoze trosky si nevyberaju. A aj taky „maly“ hrac (co do poctu druzic) ako Cina by z trosiek, ktore tam necha dnes, mohol mat problem dajme tomu o 10-20 rokov, kedy uz maly hrac nemusi byt. Plus vsetci vidia, ze naklady na vyvoj riesenia, ktore sa vysporiada s troskami alebo vysluzilymi druzicami je nakladne a komplikovane. Tak preco ten problem zvacsovat?

      • Jirka Hadač Redakce napsal:

        Víš, mě šlo primárně o to, že to není tak dávno, co takovéto chování rozhodně bylo spíš vyjímkou než standartem, a velmoci to prostě neřešily. A tak jsem hlavně tu svou poznámku myslel. Že je dohoda o GEO vím, protože to je omezeny a cenný statek, takže tam se po sobě musí, tuším že doslova musí uklízet, ale jinde to fakt jen tak neplatilo. Aby mě prosím nikdo nepochopil špatně, já sem jen rád, že to tak je, že se po sobě uklízí, abychom si nezakydali cestičku do oblak neřádstvem.
        Krátká poznámka k Číně, možná malý hráč počtem družic, když použiju tvá slova, ale před pár lety platilo, že tam napáchala tusim přes 20 procent trosek (jednalo se tenkrát o ten rozstřelený satelit ve výšce 900 km)

  2. Kamil napsal:

    Když jsem nedávno četl o 1850tém startu Sojuzu, říkal jsem si, jak dlouho tenhle počet bude trvat SpaceX

  3. zdeněk napsal:

    Spacex- šup šup s těma starty.

  4. Sobotka napsal:

    Dobrý den! Díky za pěknou pozvánku k červnovému dění!

    Máte nějaké info, na kolik použití byl Dragon projektován?

  5. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Chápu to dobře, že při trošce štěstí by se mohli vejít do 4 startů v červnu? Pokud ano, klobouk dolu. (ještě že mají ten Vanderberg:-))
    Trošku mi SpaceX začíná připomínat člověka, který se snaží plnit termíny, aby vyčistili stůl a můžu se něčemu věnovat v klidu a v pohodě. Ono ty družice a jejich vynášení je opravdu asi obrovský byznys, a co si pamatuju článek o družicích na GEO, tak tam do roku 2013 dominovala ULA a Arianespace. A je jen dobře, pokud tam vletí troška svěžího větru, ikdyž tohle začíná být skoro uragán.

  6. Petr Melechin Redakce napsal:

    Starty Iridium jsou super, protože Desch vždycky o veškerým dění podrobně informuje. 😀 Jinak zrovna dneska na Twitteru psal, že první stupeň už dorazil a první dva satelity jsou na cestě.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.