sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Orion má svařené nádrže

Práce na návratovém modulu lodi Orion pokračují. V minulých dnech byla hlavní část nové americké lodi přesunuta z čisté místnosti na pracoviště uvnitř Neil Armstrong Operations and Checkout Building na Kennedyho středisku na Floridě – právě z tohoto přesunu pochází úvodní fotka našeho článku. Jedná se o nezbytný krok pro pokračování přípravy na let v roce 2019. V čisté místnosti inženýři spolu s techniky dokončili svařování nádrží pro pohonný systém, ale i potrubí pro podporu života, byť tato mise bude nepilotovaná. Orion má za sebou i instalaci nádrží pro palivo, tlakovací médium a chladivo, které se bude hodit po přistání. Tlakovací médium zase umožní plynulý průtok paliva a chladiva v pohonném systému a systému podpory života (ECLSS). Orion navíc podstoupil i tlakové testy pro ověření těsnosti svařených spojů.

Orion při převozu z čisté místnosti.
Orion při převozu z čisté místnosti.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com/
Orion po přistání na misi EFT-1. V horní části jsou vidět dva nafouknuté balóny zajišťující správnou orientaci lodě na hladině.
Orion po přistání na misi EFT-1. V horní části jsou vidět dva nafouknuté balóny zajišťující správnou orientaci lodě na hladině.
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com

Orion je nyní na novém pracovišti, kde podstoupí dodatečné kontroly a instalace systémů pro start v přespříštím roce. Nainstaluje se třeba systém zajišťující, aby loď po přistání ve vodě zůstala orientována průlezem nahoru. Jedná se o pět samostatných batůžků, které obsahují stlačený plyn. Ten pak nafoukne plováky, které zajistí správnou orientaci na hladině.

Kromě těchto batůžků technici k základu lodi připojí také tři hlavní padáky a následně se přikročí k osazování výpočetní technikou. Technici začnou instalací avionických prvků, které obsahují kontrolní systémy, komunikační jednotky a zařízení pro zpracování dat. Následovat bude zdlouhavá, ale nezbytná činnost – natažení několika kilometrů elektrických a datových kabelů, které propojí všechna čidla a systémy dohromady. O všech těchto zajímavých momentech bychom Vás rádi informovali na našem webu.

Orion pro misi EM-1
Orion pro misi EM-1
Zdroj: https://c1.staticflickr.com/
Současný stav lodi Orion, která jako první poletí na raketě SLS.
Současný stav lodi Orion, která jako první poletí na raketě SLS.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com/

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/…/sites/246/2017/05/Orion-EM-1-CM-Move-to-Workstand.jpg
https://c1.staticflickr.com/5/4162/34539666632_45b62f5355_o_d.jpg
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/…/03191537/15955991862_84dcb7f5f7_h.jpg
https://c1.staticflickr.com/5/4167/34570739351_5365246cba_o_d.jpg
https://c1.staticflickr.com/5/4190/33859072634_d048ecd8e0_o_d.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před

Doplním, že Orion má za sebou nejen svařování nádrží a potrubí pro pohonný systém a systém podpory života, ale i tlakové testy pro ověření těsnosti svařených spojů.

Několik fotografií ve větším rozlišení z přesunu na nové pracoviště 11. května:comment imagecomment imagecomment image

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

Díky za info, doplnil jsem to do článku.

JP77
JP77
7 let před

V anketě o úspěšnosti přistávání space-x 2017 je chyba v zobrazení výsledku ankety. odpovědi jsou seřazené podle počtu odpovědí a to je chyba. je to potom úplně nepřehledné. odpovědi mají zůstat seřazené podle zadání stejně jako otázky. potom je vidět průběh „křivky“ odpovědí.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  JP77

Bohužel plugin nic takového nastavit neumí.

JP77
JP77
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Rozumím.
Od koho je plugin?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  JP77

Autorem je jistý Lester ‚GaMerZ‘ Chan.

Roman89
Roman89
7 let před

A jak jsou na tom Rusové se svou novou lodi Federace (PPTS), jsou k dispozici nějaké novinky?

Michael Voplatka
7 let před
Odpovědět  Roman89

Výroba a příprava letového exempláře včetně uskutečnění bezpilotního letu je plánována na rok 2021. Další by měl být bezpilotní let k ISS v roce 2023 a pak také pilotovaný let k ISS ve stejném roce.

Štěpán Krňanský
Štěpán Krňanský
7 let před
Odpovědět  Michael Voplatka

Moc bych jim to přál, ale obavam se, že budou i k te nove stanici u mesice letat v Sojuzech… Což by po úpravách mělo jít ne?

https://kosmonautix.cz/2017/05/19/orion-ma-svarene-nadrze/