sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ZÁZNAM: Telefonát americké rekordmance

Peggy Whitson by se dnes v 16:00 našeho času měla dočkat zhruba dvacetiminutového telefonátu, přičemž na druhém konci linky bude americký prezident Donald Trump s dcerou Ivankou a americká astronautka Kate Rubins. Hovor z Oválné pracovny Bílého domu bude věnován rekordu v kumulativní délce kosmického pobytu mezi americkými astronauty, kterého Peggy Whitson dosáhne. Přeskočí totiž zatím vedoucího Jeffa Williamse, který má na svém kontě 534 dní. Jelikož se Peggy na kosmické stanici zdrží až do září, měla by celkově nasbírat ďábelských 666 dní.

Celý telefonát má být živě vysílán na webu i na Facebooku. Pokusíme se zprostředkovat vložení přehrávače přímo do tohoto článku. Vysílání je v první řadě určené americkým školám – probíhá totiž v rámci spolupráce NASA a amerického ministerstva školství. Celá akce je navíc součástí snahy zaujmout studenty (a studentky), nadchnout je pro studium technických oborů.

Sluší se ještě poznamenat, že Peggy Whitson drží i další rekordy. Je to první žena v historii, která vede dlouhodobou expedici na ISS podruhé! Navíc drží ženský rekord v počtu výstupů do volného prostoru i v jejich délce. Může se zkrátka chlubit statistikami, jaké nemá ani řada jejích mužských kolegů. Při prezidentském telefonátu jí bude dělat společnost kolega Jack Fischer, který se s posluchači podělí o své první kosmické zkušenosti.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/whitson_on_station.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
maro
maro
7 let před

Tak to budou v tom září přistávat hned dva kosmičtí veteráni. Jurčičchin bude mít zrovna tak ďábelskou sumu přes 670 dní ve vesmíru.

maro
maro
7 let před
Odpovědět  maro

…Jurčichin …

Spytihněv
Spytihněv
7 let před

Kolikrát v historii se uskutečnil hovor amerického prezidenta z Bílého domu s astronauty ve vesmíru? Na nejvyšším stupínku stojí samozřejmě Nixon a Apollo 11. Ale co další?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Spytihněv
Adam Trhoň
Adam Trhoň
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

Dle historiků NASA volal astronautům skoro každý: https://www.nasa.gov/feature/presidential-calls-to-space-a-timeless-tradition

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

Pěkně!

Spytihněv
Spytihněv
7 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

Díky za odkaz. Tak koukám, že od Nixona až po Trumpa netelefonoval jen Carter 🙂

BCH
BCH
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

Carter nemal komu volať.

Michael Voplatka
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

😀 😀 😀 trefné

Spytihněv
Spytihněv
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

No jo. Máte pravdu. Jimmy Carter neměl komu volat 🙂 Nastoupil rok a půl po Apollo-Sojuz a skončil tři měsíce před STS-1. Za jeho prezidentování žádný Američan ve vesmíru nebyl.

MichaelM
MichaelM
7 let před

Myslím, že toto je dnes mnohem důležitější zpráva pro kosmonautiku než Ivanka a její chaotický taťka:

https://www.google.com/search?q=amber+heard+elon+musk&oq=amber+heard

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  MichaelM

Hodně štěstí Elonovi. 😉
A hlavně ten telefonát byl spíše o Peggy Whitson. 😉

maro
maro
7 let před
Odpovědět  MichaelM

No nevím. Tohle je událost akorát tak pro Amber. Její nesmyslné porušování australských zákonů ohledně dovozu zvířat, kdy si jen tak nechala dovézt na natáčení Johnyho Deppa. Pak trapné vymlouvání obou. A nakonec rozvod s Deppem. Kolik roků tomuhle novému svazku dáváte?

Adam Trhoň
Adam Trhoň
7 let před
Odpovědět  maro

Já se spíš obávám, abychom ten vztah nakonec nepočítali spíš na procenta…

Vojta
Vojta
7 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

Elon Musk už má s rozvody spoustu zkušeností, takže to s těmi procenty snad nebude tak hrozné. Navíc, když ho bude hodně štvát, tak ji může vystřelit třeba na Mars 😉

Adam Trhoň
Adam Trhoň
7 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

😀 😀 😀

„Miláčku, nechceš pár fotek v Red Dragonu, než odstartuje?“

MIKA
MIKA
7 let před
Odpovědět  Adam Trhoň

Nejspíše asi Amber zatoužila proletět se k Marsu a k realizaci svého snu jde „cestou nejmenšího odporu“. 🙂 Je to prostě taková „Marsokopka“ 🙂

Petr
Petr
7 let před

Rozumel jste nekdo tomu co tim basnik chtel rici?
Military application in space,… bulding our military like never before… we gonna have the strongest military ever had… (cas 17:00)
Opet neco jako hvezdne valky, ci co?
Astronauti mluvi o lidstvi a mezinarodni spolupraci a pak najednou toto?
Je neco znamo o tom co se hodlaji objednavat jak pan prezident zminil?

Michael Voplatka
7 let před
Odpovědět  Petr

No to byla dost divná poznámka, která se tam ani trochu nehodila. Docela to tím pokazil. Ale hvězdných válek se to netýká. Trump chce zvětšit a zlepšit armádu, zejména nakoupit mnoho nové techniky, lodí, letadel, atd.

Spytihněv
Spytihněv
7 let před

Opět po pár letech hrozí od soboty platební neschopnost americké vlády. Takže se NASA zase až na výjimky celá vypne.

Michael Voplatka
7 let před

Jack Fisher je borec 🙂 Jeho nadšení a odpovědi se mi moc líbily.

https://kosmonautix.cz/2017/04/24/zive-telefonat-americke-rekordmance/