sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Armáda posiluje – ráno Japonci, v neděli Američané

Dnes ráno ve 2:20 našeho času odstartovala japonská raketa H-IIA, která na oběžnou dráhu ve výšce 500 kilometrů vynesla armádní sledovací satelit IGS Radar-5. Kolem mise není k dispozici mnoho informací, ale spekuluje se o tom, že družice má sledovat přesuny severokorejských a čínských armádních jednotek. Japonská váda sice neupřesnila schopnosti satelitu, ale použití radaru naznačuje, že by mohl dosáhnout rozlišení 1 metr. Jedná se již o šestý japonský průzkumný satelit s radarem. Kromě toho Japonci disponují také optickými družicemi, které pořizují kvalitnější snímky,  ale jen za dobrých světelných a meteorologických podmínek. Mohlo by se zdát, že vypuštění aktuálního satelitu souvisí s událostmi na Korejském poloostrově, ale start této družice byl plánován již několik let dopředu. Zajímavou shodou okolností ale Japonci odstartovali jen pár desítek hodin před Američany. V neděli krátce po půlnoci totiž svou armádní družici vypustí i Spojené státy a v tomto článku můžete start sledovat živě.

Logo mise WGS 9.
Logo mise WGS 9.
Zdroj: https://assets.cdn.spaceflightnow.com

V hlavní roli bude raketa Delta IV M+ (5,4), která má startovat z mysu Canaveral. Jejím nákladem bude armádní telekomunikační družice WGS-9, která se usadí na geostacionární dráze. Tento satelit má zajišťovat kvalitní spojení vojáků s řídícím střediskem. Ačkoliv se o WGS_9 hovoří jako o americké družici, skutečnost je mnohem složitější. Satelit totiž bude sloužit i armádám dalších států, které si zaplatily přenosovou kapacitu.Ostatně stačí se podívat na logo mise a objevíme v něm vlajky Kanady, Dánska, Nizozemí, Lucemburska a Nového Zélandu.

Satelit dokáže kromě pokrytí celého disku, na který „vidí“, zajistit i 19 nezávislých oblastí s vyšším pokrytím. 10 z nich pro pásmo Ka a 8 pro pásmo X. Díky moderním technologiím by WGS-9 měla poskytovat datový průtok až 11 gigabitů za sekundu.

Ke startu by mělo dojít v neděli v 0:44 našeho času, přičemž satelit by se měl oddělit od horního stupně cca. 42 minut po startu. K oddělení družice dojde na dráze 434 × 44 000 km, která je o 27° skloněna vůči rovníku. Apogeum leží níže, než bývalo u družic WGS zvykem (až 66 000 km). Souvisí to se snahou o úsporu paliva, které půjde využít pro zážeh, který stáhne horní stupeň z oblohy. Satelit pak svými motory upraví dráhu na geostacionární. Poslední, desátý satelit ze systému WGS by měl odstartovat na konci roku 2018.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/C7FeU_GV4AAwZYk.jpg:large
https://assets.cdn.spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2017/03/16182005/wgs9.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Lukas
Lukas
7 let před

A je to tu.americky prezident znizil rozpocet nasa o 1mld dolarov

Jouzef
Jouzef
7 let před
Odpovědět  Lukas

Zdroj?

Spytihněv
Spytihněv
7 let před
Odpovědět  Jouzef

Trump lehce ubírá všem, jen silovým resortům přidá. Konkrétně NASA přichází o jedno procento. Takže nic hrozného.

asdf
asdf
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

NASA docela zapadá do Trumpovy vize “Make America great again”, proto se taky moc neobávám, že by její rozpočet nějak výrazně omezoval.

kastelan
kastelan
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

Mno ja to ž tech anglickejch nástřelů rozpočtů pochopil tak že chce konečne oddělit meteorologii (NOAA) od NASA a že ta miliarda ja vlastně ta částka co dostávala NOAA, takže jde podstatě o přesun peněz z jedné kapsy do druhé…

MichaelM
MichaelM
7 let před

Doufám, že pan autor měl na mysli opravdu 11 gigabitů:

http://www.ulalaunch.com/uploads/docs/Mission_Booklets/DIV/div_wgs9_mob.pdf

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  MichaelM

Informace jsem čerpal z článku v odkazu.

Vojta
Vojta
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Tam je taky 11 gigabitů, tady je 11 megabitů, což by na dnešní družice bylo trochu málo.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Vojta

Máte pravdu, díky za upozornění, opraveno.

Adam
Adam
7 let před

I s komentem bude?

To by se dalo za chvilku dělat na plný úvazek… člověk už pomalu nestíhá plánovat 🙂
Jen v tom trochu dělají bo*del ty odklady.

Jinak supr!

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Adam

Tenhle start bude bez komentáře. Komentované starty poznáte podle nadpisu ŽIVĚ A ČESKY.

Vítek
Vítek
7 let před

Ten americký start Delta IV bude vlastně na náš čas až v neděli, že? Na spaceflightnow čtu “on Saturday evening window from 7:44 to 8:59 pm EDT”.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Vítek

Máte pravdu, sypu si popel na hlavu. Tolik jsem se zabýval převody časů a nakonec mi uteklo datum. Jdu to opravit do článku. Díky za upozornění.

Vítek
Vítek
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Není zač, mě taky chvíli trvalo, než jsem to pochopil. Konkrétně mě mátl převod na GMT, kde se to právě láme půlnocí 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Vítek

Já prostě ty převody nemám rád. Už tolikrát jsem v nich udělal chybu a čím víc si na ně dávám pozor, tím víc mi utíkají věci okolo.

Jakub
Jakub
7 let před
Odpovědět  Vítek

Na převody času používám http://www.thetimezoneconverter.com/ jde tam nastavit všechny časové zóny co existují a přechod do nového dne to také zvládá.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jakub

Díky za tip, budu to používat.

Adam
Adam
7 let před

Toho rozdílu jak teď dělá ULA přenosy a co poslytuje za informace oproti 1–2 rokům zpět jsem si všiml jen já?

https://kosmonautix.cz/2017/03/17/zive-armada-posiluje-rano-japonci-v-nedeli-americane/