sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Rodí se stupeň, který pošle Orion k Měsíci

Před měsícem jsme Vám přinesli fotky z Marshallova střediska, na kterých jste si mohli prohlédnout testovací exemplář horního stupně ICPS. Tento kus byl určen jen pro mechanické zkoušky a proto neobsahoval všechny díly, které najdeme na letovém hardwaru. Fotka, kterou Vám přinášíme v dnešním článku je ale jiná. Vidíme na ní výrobu skutečného letového exempláře horního stupně ICPS, který bude součástí premiérového letu rakety SLS na podzim roku 2018 a který pošle nepilotovanou kosmickou loď Orion k Měsíci.

Nejdůležitější fáze výroby tohoto letového exempláře před pár dny skončila. O výrobu se starali specialisté společnosti United Launch Alliance v alabamském městě Decatur. Samotný návrh horního stupně ICPS pochází od firmy Boeing a spaluje kapalný kyslík a vodík. Tento exemplář ale ještě čekají drobné dodělávací práce – jde třeba o instalaci avioniky. Následovat bude převoz po vodě a po silnicích až do Delta Operating Center na floridském Mysu Canaveral. Sem by měl stupeň ICPS dorazit v polovině roku 2017 a začne důkladné kolo zkoušek, které se zaměří především na správnou funkci avioniky.

Letový exemplář horního stupně ICPS pro misi EM-1
Letový exemplář horního stupně ICPS pro misi EM-1
Zdroj: https://www.nasa.gov

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2013/01/Z87.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/icps_p2.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pikibi
Pikibi
7 let před

Dobrý den, můžu se zeptat, jak dlouho bude přibližně trvat (a kolik bude stát) stavba dalších raket SLS na další plánované mise?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Pikibi

Hezký den,
zatím je vše ve fázi příprav (navíc stupeň ICPS se pro další mise používat nebude, má být nahrazen výkonnější jednotkou), ale NASA by ráda v ostrém provozu – po roce 2025 vystřelovala jednu, možná i dvě SLS ročně. Náklady na jeden start zcela jistě přesáhnou miliardu dolarů, ale přesná čísla zatím nemáme.

Spytihněv
Spytihněv
7 let před

Jak je na tom servisní modul? Předpokládám, že se ho finanční záležitosti ESA netýkají a rozhoduje tedy především um odborníků. Termín dodání (pokud nedošlo k dalšímu odkladu z března někam dál) se mohutně blíží.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

Tohle by mohl vědět Jiří Hošek, který má přehled o všech termínech v tomto programu. Třeba si Vašeho komentáře všimne.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před
Odpovědět  Spytihněv

Letový exemplář evropského servisního modulu je nejkritičtějším rizikovým prvkem dodržení termínu startu systému SLS/Orion na misi EM-1. Modul je od července umístěn a vybavován v čisté místnosti montážní haly společnosti Airbus Defence and Space v německých Brémách. Modulu však stále nebyly dodány čtyři velké palivové nádrže, jejichž montáž byla odložena na únor, ani boxy s avionikou, které budou dodány s 3-4 měsíčním zpožděním na přelomu února a března. Funkční testy modulu sklouzly na duben a termín dodání modulu na Kennedyho vesmírné středisko se posunul z ledna na 30. duben. Dominovým efektem sklouzlo vytvoření kompletní lodi CSM spojením SM a CM z léta na říjen.

V příštích dnech by NASA měla odeslat do Evropy motor Orbital Maneuvering System (OMS-E), který bude zabudován do servisního modulu jako jeho hlavní motor.
Dnes byly zveřejněny aktuální fotografie motoru OMS-E:comment imagecomment image

maro
maro
7 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

Super. Díky za skvělé fotky.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  maro

Díky, těší mne, že se líbí 🙂

Spytihněv
Spytihněv
7 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

Díky za aktuální info o postupu prací na servisním modulu. Je to sice nemilé, ale v tomto případě naštěstí nehrozí promeškání startovního okna, jako se to podařilo u InSight s vakuovým kontejnerem.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
7 let před
Odpovědět  Jiří Hošek

OMS-E dorazil do Brém.

qa
qa
7 let před

To zelené na boku větší nádrže vypadá jako hladinoměr 🙂
qa.

Fantasta
Fantasta
7 let před
Odpovědět  qa

Kdyby to létalo na líh, jako V2, tak by ten hladinoměr i měl opodstanění – aby se neucucávalo. 🙂

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před
Odpovědět  Fantasta

Kdyby v tom byl líh z Polska, tak by se problém velmi rychle vyřešil sám.

Tomáš
Tomáš
7 let před

slintam nedočkavosťou

https://kosmonautix.cz/2016/12/11/rodi-se-stupen-ktery-posle-orion-k-mesici/