sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Astranis Space

Startup Astranis, zabývající se družicovou komunikací, získal kontrakt v hodnotě 13,2 milionu dolarů na zajištění kompatibility svých komunikačních družic s vojenskými terminály. Společnost získala zakázku prostřednictvím dohody o zvýšení strategického financování (STRATFI).

SpaceX a FAA

SpaceX zveřejnila 19. září dopis, který zaslala vedení sněmovního vědeckého výboru a senátního obchodního výboru, dvou výborů, které dohlížejí na Úřad pro komerční vesmírnou přepravu FAA neboli AST.Čtyřstránkový dopis nabídl podrobnou odpověď na navrhovanou pokutu ve výši 633 000 USD za porušení licence od FAA.

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Další sklizeň na ISS

Když v roce 2014 proběhla na ISS první sklizeň salátu, bylo této zprávy všude plno. Tehdy se ještě vzorky nekonzumovaly, ale zamířily na Zemi pro laboratorní testy. O rok později si už Scott Kelly a jeho kolegové pochutnávali na salátu a také se o tom hodně psalo. A nyní došlo na ISS k další sklizni a je ticho po pěšině. Jelikož si myslíme, že jde o zajímavou událost, která si zaslouží připomenutí, rozhodli jsme se vydat tento článek. V roli zahradníka byl Robert Kimbrough, který si na odpolední svačinku podle plánu sebral několik lístků červeného římského salátu, o které se předtím měsíc staral.

Aktuální kolo experimentu VEGGIE, označované jako Veg-03, začalo 25. října a vůbec poprvé v historii bylo ve stavu beztíže zasazeno všech šest rostlinek současně. Velitel 50. dlouhodobé expedice pak o salát pečoval podobně, jako zahradníci na Zemi a se vším mu pomáhalo řídící středisko připravené kdykoliv poradit. Jak se ukázalo, v průběhu prvního týdne byl americký astronaut k sazeničkám až moc štědrý co se vody týče, ale po nezbytném upřesnění údajů se rostlinky vzpamatovaly a dorostly podle plánu. Pomohl tomu i fígl, kdy Robert Kimbrough pomohl odstranit část přebytečné vlhkosti pomocí větráku.

Vedoucí experimentu VEGGIE - Charles Spern - instruuje Roberta Kimbrougha, jak má pěstovat salát.
Vedoucí experimentu VEGGIE – Charles Spern – instruuje Roberta Kimbrougha, jak má pěstovat salát.
Zdroj: https://www.nasa.gov

Výzkumníci zvolili techniku sběru, kterou sami nazývají „odřízni si a přijď zase“. Tato metoda umožňuje opakovaný sběr čerstvých listů salátu v průběhu delšího časového úseku. Na rostlině se vždy ponechá několik neporušených listů, které zajistí, že rostlina přežije a vyprodukuje nové čerstvé listy. Po zhruba 10 dnech je tak možné sáhnout opět ke sklizni.

Cílem tohoto experimentu je poskytnout astronautům zpestření jídelníčku v podobě čerstvé, šťavnaté zeleniny. Podle zpráv z ISS se i tato sklizeň podařila a Robert Kimbrough si osvěžení jídelníčku velmi pochvaloval – všechny nyní odebrané lístky posloužily čistě jako potrava astronautů. Z aktuálně pěstovaných rostlin se má podle plánu sklízet ještě třikrát, přičemž poslední sklizeň by měla přijít na samém začátku roku 2017. Zbývající sklizeň se rozdělí na dva díly – první část posádka sní a druhá část se pošle opět na analýzu do pozemských laboratoří.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/iss050e011238plusplaque.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/img_0108.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
20 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
rhronza
rhronza
7 let před

Normálně jsem dostal chuť na salát. Ten „beztížný“ chutná stejně ?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  rhronza

Prý ano, ale je pravda, že chutě astronautů na oběžné dráze se prý mění.

Cx
Cx
7 let před

Takže jim zásoby z havarovaného Progressu tolik nechybí 🙂

Vojta
Vojta
7 let před
Odpovědět  Cx

To by chtělo pořádný skleník a ne takové mrňavé terárium. Snad se někdy dostaneme k tomu, aby jídlo vypěstované na místě tvořilo větší než zanedbatelnou část potřebných potravin. Pro začátek to ale nevypadá špatně.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Vojta

I cesta dlouhá tisíc mil začíná prvním krokem.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před
Odpovědět  Cx

Mají zásoby na půl roku dopředu, takže je to nijak neohrozí. Příští týden tam letí s kamiónem Japonci.

Jaro Pudelka
Jaro Pudelka
7 let před

Bude ešte možné do japonského kamiónu doplniť aspoň časť z obsahu havarovaného Progressu?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Jaro Pudelka

Něco drobného se tam možná doplnit dá, ale určitě ne všechno.

Vojta4
Vojta4
7 let před

Zajímalo by mě jestli pěstují zatím jenom saláty, a nebo i něco jiného? Myslím tím k jídlu 🙂 A proč zrovna saláty? Děkuji za odpověď

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Vojta4

Na začátku letošního roku tam vypěstovali cinii, ale nikoliv k jídlu. 🙂
A proč zrovna saláty? Jsou výživné, šťavnaté, rychle rostou, dají se snadno sklízet po kouscích. To jsou možnosti, které mne napadly takhle narychlo, ale nejsem zahradník. 🙂

Vojta4
Vojta4
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Takže praktické důvody 🙂 Jedná se o výzkum teprve, ale zatím teda nejsou známy nějaké důvody pro nemožnost pěstování např rajčat, brambor, v mikrogravitaci?

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Vojta4

Myslím, že tyto plodiny potřebují větší prostor.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
7 let před
Odpovědět  Vojta4

Salát mj. patří k rostlinám, které se daří pěstovat i při velmi nízkém atmosférickém tlaku. Počítá se s ním při budoucím osidlování Marsu – skleníky nebudou muset být tak pevné.

Majkl
Majkl
7 let před
Odpovědět  Vojta4

A veliká výhoda pěstování rostlin ve vesmíru? úrodu vám nesežerou slimáci 😀

Yokotashi
7 let před
Odpovědět  Vojta4

Listy rostlina udela jako prvni vec. Ukecat ji, aby udelala hlizy, nebo dokonce plody (hadam, ze na ISS nechteji mit vcely) je o dost slozitejsi. Predpokladam, ze dalsi budou redkvicky, kedlubny, brambory, kvetaky, nebo topinambury.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Yokotashi

Díky za Váš komentář. Představa včel na ISS mi opravdu rozveselila večer. 🙂

Adhara
7 let před

Snímky pestovaného šalátu by neboli? Ako biologičku by ma to celkom zaujímalo…

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Adhara

Z letošní sklizně jsem žádnou fotku nenašel, ale pokud stačí fotka z minulých let –comment image

Adhara
7 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ďakujem.

Dušan Majer
Dušan Majer
7 let před
Odpovědět  Adhara

Rádo se stalo. Na internetu jsou i další fotka ve vysokém rozlišení. Stačí googlit ISS VEGGIE.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2016/12/03/dalsi-sklizen-na-iss/