sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Americko-německá spolupráce na výzkum gravitace

Družice GRACE-FO na oběžné dráze

Stavba prvního ze dvou satelitů GRACE-FO (Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On) je u konce. Start této mise je zatím naplánován na prosinec 2017, s případným skluzem do ledna 2018.  O stavbu satelitu se postarala společnost Airbus Defence and Space, která využila výrobních prostředků v německém Friedrichshafenu. Na satelit nyní bude čekat několik měsíců důkladných zkoušek, které se uskuteční ve středisku IABG, které se nachází v městečku Ottobrunn nedaleko Mnichova. Druhý satelit GRACE-FO by měl být dokončen a předán do testovací fáze už v blízké budoucnosti.

Mise GRACE-FO svým názvem i určením navazuje na americkou misi GRACE, která začala v roce 2002 a stále ještě funguje. Dvojčata GRACE-FO budou při své službě spolupracovat a mají odhalit přesnější rozložení zemské hmoty a monitorovat její změny. Jde především o změny v podzemních zásobnících vody, ale i o změny množství ledové pokrývky, ledovců, případně mořské hladiny. Tato měření mají umožnit unikátní pohled do zemského klimatu a očekává se jejich široké využití v nejrůznějších oborech.

První dokončený satelity GRACE-FO v ochranném transportním obalu.
První dokončený satelity GRACE-FO v ochranném transportním obalu.
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Na oběžné dráze kolem Země dva satelity GRACE neustále velmi přesně měří vzájemnou vzdálenost. Ta se totiž drobně mění podle změn lokálního gravitačního pole. S pomocí navigačního systému GPS družice určí své polohy a s využitím mikrovlnného měřiče vzdálenosti změří vzájemnou vzdálenost s přesností na 1 µm, tedy jeden mikrometr – nebo chcete-li tisícinu milimetru.

Gravitační pole není všude stejně silné – jeho intenzitu ovlivňuje právě výše zmíněné rozložení hmoty. Masy vody, ledu, vzduchu i pevných hmot se mohou díky počasí pohybovat z místa na místo. Svůj vliv mají i střídání ročních období, nebo obecné klimatické změny. Svůj vliv má samozřejmě i tektonická činnost jako jsou výbuchy sopek, nebo zemětřesení. Díky sondám GRACE jsou nyní vědci schopní mapovat změny zemského gravitačního pole s frekvencí jednou ze měsíc.

Vizualizace družic GRACE
Vizualizace družic GRACE
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

„Data, která jsme získali ze sond GRACE umožnily malou revoluci v našem chápání koloběhu vody v zemské atmosféře. Pochopili jsme procesy, které ovlivňují rozložení vody a ledu na planetě,“ popisuje Frank Webb, který v JPL zodpovídá za vývoj mise GRACE-FO a dodává: „Získali jsme mnohem lepší náhled do trendů, které ovlivňují ztrátu ledu v arktických oblastech, ale i ty, které mají na svědomí sucha v Jižní Americe, Austrálii a Asii. Tyto klíčové indikátory jsou zodpovědné za změnu našeho globálního klimatu.“ Jen pro příklad – sondy GRACE například sledovaly, jak dochází k úbytkům podzemních vod nejen v Kalifornii, ale i na mnoha dalších místech světa.

Logo projektu GRACE-FO
Logo projektu GRACE-FO
Zdroj: http://www.gfz-potsdam.de/

Nastupující mise GRACE-FO otestuje novou technologii – laserový interferometr, který je výsledkem americko-německé spolupráce. Počítá se s tím, že by tento přístroj mohl najít uplatnění na příští generaci sond s tímto zaměřením. Dvě družice GRACE-FO budou startovat společně na raketě Dněpr z kosmodromu Bajkonur a vydají se na polární oběžnou dráhu ve výšce 500 kilometrů. Podle plánu má od sebe oba satelity dělit vzdálenost 220 kilometrů.

Během pětileté mise by měly satelity pokračovat v tom, co začala mise GRACE – poskytnou aktualizované měření zemského gravitačního pole s frekvencí 30 dní. Kromě toho ale každý z těchto satelitů bude denně sledovat více než 200 profilů rozložení teploty a obsahu vodní páry v atmosféře a ionosféře. Celý program GRACE-FO je společným podnikem americké agentury NASA a německého výzkumného střediska geologického výzkumu GFZ (GeoForschungsZentrum) se sídlem v Postupimi, přičemž za agenturu NASA se v tomto projektu angažuje výše zmíněná JPL sídlící v kalifornské Pasadeně.

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/
http://gracefo.jpl.nasa.gov/
http://www.jpl.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/graceart.jpg
http://www.nasa.gov/…/grace-fo_ready_-_copyright_airbus_ds_gmbh-a_ruttloff_2016.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e6/GRACE_artist_concept.jpg
http://www.gfz-potsdam.de/typo3temp/pics/GRACE-FO_01_25cbb76287.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2016/11/17/americko-nemecka-spoluprace-na-vyzkum-gravitace/