sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Skvělá událost si zaslouží skvělé video

Úspěšné přistání prvního stupně rakety Falcon 9 z 22. prosince může být vstupenkou do nové éry kosmonautiky. Na podobné přelomové události se vzpomíná i po letech a lidé se ještě dlouho vrací k záznamům. Je proto více než vhodné podobné události dobře mediálně pokrýt. SpaceX to dobře ví a proto tento historický moment natáčela hned na několik kamer. Pak natočený materiál dostali k dispozici střihači a pod jejich rukama vzniklo video, ze kterého se téměř tají dech – je z něj totiž doslova cítit, že jsme byli svědky něčeho opravdu velkého, některé záběry navíc nebyly dříve prezentovány. A pozor, pokud na to máte technické vybavení, můžete si tohle video přehrát dokonce v ultravysokém rozlišení 4K.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://c2.staticflickr.com/6/5684/23802552292_fae685e344_b.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
21 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Petr Scheirich
Petr Scheirich
8 let před

Až si budu chtít po letech zavzpomínat na tuto historickou událost, budu hledat autentické nesestříhané záběry. Určitě ne videoklip :-).

hansnasa
hansnasa
8 let před

Dokáži si úplně představit a z těchto záběrů je to patrné,jak jsou zaměstnanci SpaceX hrdí na sebe a své dílo.Velmi mne to dojalo a to jsem přitom nebyl na místě.Gratuluji a těším se na budoucnost kosmonautiky v podání SpaceX.

Asdf
Asdf
8 let před

Zajímavé porovnat se stejným videem od BO ohledně přistání New Shepard. Podobný styl i délka.

roman.hronza
roman.hronza
8 let před

Bylo skvělé si ještě jednou připomenout tu historickou událost naplněnou explozí pozitivních emocí 🙂

Evžen111
Evžen111
8 let před

Petře, já bych to nezatracoval, mne se to docela líbí, jak již bylo zmíněno BO to mají v podobném duchu. Klidně se na to mrknu znovu.
E

Jakub
Jakub
8 let před

není to někde na staženi mam pomalý internet

gg
gg
8 let před
Odpovědět  Jakub

Nu je to ke stažení na YouTube, pochopitelně. 😉

Steve
Steve
8 let před
Odpovědět  Jakub

Z Youtube.com si to stáhněte pomocí nějakého programu typu youtube downloaderu nebo jednoduše po celém načtení videa to najdete v internet cache, odkud si to můžete uložit do počítače. Já mám Firefox, tam to je v Nástrojích > Informace o stránce > Média > zde si seřadím a najdu příslušné video > a uložím

Jaro Pudelka
Jaro Pudelka
8 let před

Vynikajúce video. Radosť a emócie ľudí v SpaceX, to mi pripomína scény keď pristálo Curiosity. Skvelá hudba, nevie niekto, kto to hrá? A takmer všetko mladí ľudia, kiež by som mal o dvadsať rokov menej.

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Jaro Pudelka

Pokud jsem hledal správně, tak autorem hudby je skupina (či autor, nevím, neznám) jménem Incubus.

Jaro Pudelka
Jaro Pudelka
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Dušan zásah do čierneho, je to ono. Ďakujem. Incubus – Trust Fall (Side A) [EP] (2015) [24-44 FLAC].

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Jaro Pudelka

Tak to jsem rád 🙂

gg
gg
8 let před

Pozdě… :-p (Ale přece.)

gg
gg
8 let před
Odpovědět  gg

Tak ještě přidám reakci Elona Muska na úspěšné přistání: http://gfycat.com/WetFoolhardyAmericanrobin

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  gg

Dříve na to bohužel nebyl čas. 🙂

Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Parádní výbuch nadšení. Třeba když přistávala MSL nebo Phoenix, tak to bylo ve stísněných prostorách a většina lidí tam měla dost práce, i když si taky zakřepčili. Tady je to přímo vroucí kotel 🙂 Fakt dobré.

Steve
Steve
8 let před

Je to supr, ještě by to chtělo takto přistát za bílého dne (aby to celé bylo lépe vidět) a doufám, že se jednou podaří takto přistát s celou kabinou pro posádku a s lidma.

vedator
vedator
8 let před

paradny strih aj hudba….. no vidiet to ‚nazivo‘ a byt ‚ucastnik‘ ziveho prenosu je uplne iny adrenalin… to je ako majstrovstva sveta v hokeji 🙂

Aurelius
Aurelius
8 let před

chcem sa opýtať tu niekoho, už sa to určite preberalo ale neviem to nájsť… raketu zbrzdí atmosféra, avšak na akú rýchlosť? respektíve v akej rýchlosti sa zapínajú motory pri dosadnutí? viem, že voľný pád človeka je ca. 180/200 km/hod? tuna nejak podobne?

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Aurelius

Přesná data jsem nenašel, nicméně díky této interaktivní simulaci by se to možná dalo nějak fundovaně odhadnout

Racek
Racek
8 let před

No, samý mladý kluci, a pár holek. Je vidět na co Musk sází. Přistíní bylo bezchybné, zvláště zpomalení na koci bylo úchvatné, raketa sedla jak panna do peřin. Asi měl začít tím přistáním na zemi.
Stejně si pořád říkám, co kdyby Musk měl možnost se realizovat v rámci a s prostředky NASA. Co by mohl dokázat. Ale to jsou jen fantazie. Ono NASA řídí spíš politici a dodavatelé taky rádi ovlivňují koncepce a zakázky. No a takový Musk, to je řízek ze kterého by šíleli všichni dnešní dodavatelé, zvyklí na kompromisy a vícepráce a předělávky a prodražování projektů. Jak pod bičem otrokáře :-)) A to by si líbit nenechali, že. Jako by jste to neznali od nás.

https://kosmonautix.cz/2016/01/14/skvela-udalost-si-zaslouzi-skvele-video/