sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Tradiční ceremoniály v Moskvě

Patnáctého prosince by se k ISS měla vydat kosmická loď Sojuz TMA-19M a na její palubě budou sedět Jurij Malenčenko z Ruska, Tim Kopra z USA a Tim Peake z Velké Británie. Jelikož už jejich start klepe na dveře, je na čase, aby si prošli tradičními ceremoniály, mezi kterými najdeme třeba prohlídku historických artefaktů ve Hvězdném městečku, nebo pokládání květin ke Kremelské zdi na Rudém náměstí v Moskvě. V dnešním krátkém článku Vám přinášíme video obsahující sestřih tohoto tradičního momentu vzdání holdu kosmonautickým velikánům, kteří jsou zde pochováni.

Zdroje informací:
https://www.youtube.com

Zdroje obrázků:
http://spaceflights.news/wp-content/uploads/2015/10/17531570331_086ab48a14_z.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
ptpc
ptpc
8 let před

Mám otázku – tá žena v záložnej posádke je kto?

Vítek
Vítek
8 let před
Odpovědět  ptpc

Američanka Kate Rubbins, je v hlavní posádce ISS počínaje květnem 2016:
https://en.wikipedia.org/wiki/Kathleen_Rubins

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  Vítek

To jsme se ale pěkně sešli 😀

Vítek
Vítek
8 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Mystické telepatické spojení :DD

Dušan Majer
Dušan Majer
8 let před
Odpovědět  ptpc

Je to Američanka Kathleen Rubins – https://en.wikipedia.org/wiki/Kathleen_Rubins. Měla by letět příští rok na Sojuzu TMA-20M.

ptpc
ptpc
8 let před

Ďakujem vám obom za odpoveď. Pokiaľ som dobre pochopil tak je nováčik.
Na odľahčenie – pripadá mi ako typická hrdinka hollywodskych filmov – biologička, ktorá ide skúmať Vesmír…
Ale nič v zlom…

maro
maro
8 let před
Odpovědět  ptpc

A beztak na simulátoru Sojuzu vždycky havarovala, že jo? Druhá Sandra…

ptpc
ptpc
8 let před
Odpovědět  maro

No tak nejako…
Inak to bola jedna z vecí, ktoré mi na Gravitácii vadili. Keby na simulátore Sojuzu vždy havarovala, do vesmíru by sa nepozrela.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před

Pokládat květiny u Kremelské zdi musí být mimořádný zážitek z velmi smíšených pocitů. Ti velikáni jsou tam taky velmi smíšeni 🙂

maro
maro
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

Komarov, Gagarin nebo Koroljov jsou asi v pohodě, ne? A možná i ten Stalin. Čert ví, jak by vypadala Evropa, kdyby to Rusové tenkrát s Hitlerem prohráli. Veškerá americká technika by byla k ničemu, kdyby s ní neměl kdo na zemi bojovat.

Spytihněv
Spytihněv
8 let před
Odpovědět  maro

Darebák či hrdina? Jsme všichni jedna rodina! 🙂 Tak tentokrát doufám ne….

Martina
Martina
8 let před
Odpovědět  maro

Druhý největší masový vrah v historii hned po soudruhu Maovi a v pohodě? Ne děkuju. Navíc on válku nezachránil, on ji rozpoutal, když si s Hitlerem rozdělili Polsko, že ho Hitler poté zradil je jiná věc. A stejně tak poté se nejednalo o sovobození ke svobodě, ale o začátek další totality. Stalin může za smrt minimálně 40 milionů lidí, vyvraždil mnoho nejlepších generálů, vědců a dalších lidí. Vyvolal hladomor na Ukrajině. Ne takovýto člověk podle mne opravdu není v pohodě…

Cateye
Cateye
8 let před
Odpovědět  Spytihněv

To je jako byste tvrdil, že musí být zážitkem přijít hřbitov na němž je hrob nějakého padoucha, který ale s účelem vaší návštěvy nemá vůbec nic společného… 😉

https://kosmonautix.cz/2015/11/29/tradicni-ceremonialy-v-moskve/