sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Testy ramen pro horní stupeň SLS

Na Kennedyho středisko dorazilo zařízení se zkratkou ICPSU (Interim Cryogenic Propulsive Stage Umbilical). Jde o zařízení, které bude před startem spojovat mobilní odpalovací plošinu a horní stupeň rakety SLS. Přes ICPSU budou do horního stupně proudit nejen pohonné hmoty, ale postará se i o tlakování, či zásobování elektrickou energií. Kromě toho jsou na těchto pohyblivých ramenech umístěny i senzory, které hlídají případný únik plynů a měří i další veličiny v okolí horního stupně. V dalších týdnech by mělo celé zařízení podstoupit důkladné zkoušky, než začne plnit své úkoly na mobilní odpalovací rampě ve výšce 73 metrů.

Jeřáb vykládá jednotku ICPSU
Jeřáb vykládá jednotku ICPSU
Zdroj: http://blogs.nasa.gov/

Zdroje informací:
http://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2012/11/Z111.jpg
http://blogs.nasa.gov/kennedy/wp-content/uploads/sites/246/2015/09/2015-2855.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
g.g
g.g
8 let před

A tím „interim“ se myslí, že to použijí jen při tom jediném startu SLS s ICPS a pak to zase rozmontují? 😀

Lukáš Houška
Editor
8 let před
Odpovědět  g.g

Stupeň EUS má stejný průměr jako první stupeň SLS, zatímco ICPS je menší, navíc ještě bude víš. Horní část rampy proto bude muset být upravena. Třeba se ale ještě uskuteční ještě jeden start s ICPS na misi EM-2.

vedator
vedator
8 let před
Odpovědět  g.g

ano. kvantovo jeden/dvakrat to pouziju. potom startovaciu plosinu (a mozno aj SLS) kupi nejaky sukromnik a zacne sa k tomu spravat normalne, nie ako NASA, bez vizie. necudo, ze im senat nedava peniaze, ked ich takto ‚efektivne‘ minaju.

Samo
Samo
8 let před
Odpovědět  vedator

Hovoríš že nasa nemá vízie a čo je podľa teba ARM Skylab2 a Mars ? A SLS súkromník určite neutiahne 500 miliónov za štart to si môže dovoliť len USA !!!

Racek
Racek
8 let před
Odpovědět  Samo

Vizí má až příliš, ale občas dost nejasných. Zato v automatických sondách jsou opravdu dobří. Ale v té pilotované, bohužel, do toho mluví politici a jak je vidět, co dva roky úplně jinak. Politici mají přece stanovit cíl a toho se pak držet, jako byla cesta na měsíc, nakonec i ISS. Ale ono se to nějak děje všude, že se vše mění dle toho kdo je právě u moci a pak zas jde vše naopak.
Ale jsou to jejich prachy, takže co můžeme říci.

g.g
g.g
8 let před
Odpovědět  Samo

No tak soukromník se v první řadě snaží postavit „SLS“ s cenou spíš kolem 50 milionů za start, že… 😀 Kdežto „USA“ k něčemu takovému žádnou motivaci nemá, šetření negeneruje pracovní místa v klíčových volebních okrscích…

Ale v jednom se skutečně mýlí, peníze, které Senát dává NASA, jsou předem určené na jasně definované věci, takže pokud jim Senát nějaké peníze nedá, těžko to bude proto, že jimi plýtvají – vždyť NASA penězi plýtvá na SLS na výslovný příkaz Senátu! Spíš jim tedy plýtváním potěšený Senát dá ještě více peněz na další jasně definované zbytečnosti.

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2015/09/22/testy-ramen-pro-horni-stupen-sls/