Počítače na ISS

Vzpomínky na výcvik

„Počítače, počítače, počítače! S tím jak s Butchem pokračujeme v našem výcviku specialistů modulu Columbus, strávili jsme také nemálo času s naším instruktorem Berndem, který nás učil některé úkony spojené s hlavním počítačem Columba. Na ISS máme opravdu mnoho, mnoho a mnoho počítačů a ne všechny jsou určeny ke stejným věcem.

Středa 11. září 2013

Některé počítače, kterým říkáme PCS, jsou připojeny na ovládací bus ISS a mají všude rozmístěny displeje umožňující posádce monitorovat stav palubních systémů a zadávat různé příkazy. Musím ale přiznat, že většinu ovládání stanice zajišťují pozemní specialisté sedící za konzolemi různých řídících středisek. Jako členové posádek jsme trénováni převážně pro procedury, které by byly kritické v případě nouzové situace nebo při ztrátě spojení.

Pokračujeme s Butchem v našem výcviku specialistů modulu Columbus.

Pokračujeme s Butchem v našem výcviku specialistů modulu Columbus.
Zdroj: https://plus.google.com/

Modul Columbus stejně jako japonská laboratoř JEM má svůj vlastní počítač pro telemetrii a řízení, který nazýváme PWS. Doufám, že už nezačínáte být ze všech těch zkratek unavení. Tohle je totiž teprve začátek!

Dále máme počítače SSC, které nejsou připojeny na ovládací bus stanice a obsahují aplikace a software pro plánování, prohlížení procedur a postupů, inventární management a také pro videokonference a IP telefonní hovory.

No a nakonec máme ještě počítače CSL pro přístup k internetu a několik dalších různých aplikací.

Málem bych zapomněla! Mnoho skříňových experimentů má také své vlastní počítače!

Pondělí 21. října 2013

Právě jsem absolvovala velice zajímavou lekci týkající se systému řízení vesmírné stanice. Konkrétně jsme se zaměřili na následky přechodů mezi C&C a MDM. To jsou počítače, které řídí ISS, což znamená, že jsou na vrcholu počítačové hierarchie na stanici.

Jak si jistě dokážete představit, tyto počítače jsou velice důležité. Proto je máme pro všechny případy hned tři. V závislosti na možných ztrátách těchto počítačů a zpětném získání jejich funkčnosti, po nás může být vyžadována rekonfigurace komunikačního systému, abychom obnovili možnost spojit se se Zemí a komunikovat s řídícími středisky. A právě to jsem dnes procvičovala.“

Zařízení, které vidíte na této fotografii je simulátor americké laboratoře Destiny. Fyzicky to není příliš přesný model (existují mnohem přesnější makety), ale je tak promyšlený, že funguje úplně stejně jako modul na ISS.

Zařízení, které vidíte na této fotografii je simulátor americké laboratoře Destiny. Fyzicky to není příliš přesný model (existují mnohem přesnější makety), ale je tak promyšlený, že funguje úplně stejně jako modul na ISS.
Zdroj: https://plus.google.com/

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázků:
https://plus.google.com/

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.