Luca Parmitano jako velitel podvodních astronautů

Italský astronaut Luca Parmitano, který má na svém kontě 166 dní ve vesmíru se dočkal velké pocty – v rámci jubilejního dvacátého ročníku projektu NEEMO bude velitelem. NEEMO je zkratka z NASA Extreme Environment Mission Operations (volně přeloženo Operace NASA v extrémním prostředí) a vše spočívá v tom, že tým čtyř lidí zamíří do podmořské základny Aquarius na pobřeží Floridy. Kromě Parmitana se aquanauty stanou americká astronautka Serena Auñon, Američan David Coan a Japonec Norišige Kanaj. Letošní expedice bude trvat 14 dní a startuje už 20. července.

Aquanaut během výstupu na mořské dno.

Aquanaut během výstupu na mořské dno.
Zdroj: http://www.esa.int/

Součástí projektu jsou i výstupy na mořské dno v hloubce 20 metrů spojené se zkouškami různých nástrojů a postupů, které by se mohly používat i v kosmonautice. Díky možnosti ovlivňovat nadnášení skafandrů, je možné simulovat práci třeba na povrchu Měsíce, Marsu či jiných pevných těles jako jsou třeba asteroidy. Projekt NEEMO je jedním z řady projektů, které se snaží simulovat různé atributy letů do kosmu aniž bychom opustili Zemi. Dalšími projekty jsou třeba nácviky v sicilských jeskyních CAVES (viz náhledový obrázek článku – Luca Parmitano byl členem experimentu v roce 2012), nebo izolační projekty ve stylu MARS 500. Nesmíme zapomenout ani na menší alternativu projektu NEEMO a tím je český program Hydronaut.

Sám Luca Parmitano v rozhovoru ohledně svého jmenování velitelem žertovně prohlásil: „Jsou tam astronauti a voda, takže budu ve svém živlu.“ Narážel tak na nepříjemnou situaci ze srpna 2013, kdy se během pobytu na ISS zúčastnil výstupu do otevřeného kosmu. V jeho průběhu ale začala do helmy unikat voda a hrozilo, že se astronaut utopí. Jak je vidět, dnes už Luca na kritickou situaci vzpomíná s úsměvem na rtech.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.esa.int/…/Luca_underground_caves_training_node_full_image_2.jpg
http://www.esa.int/…/Waterwalk_node_full_image_2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Luca Parmitano jako velitel podvodních astronautů”

  1. Honza napsal:

    Vybrali toho správného, Luca má s pobytem ve vodním prostředí velikou praxi 🙂
    Ale ne, nebuďme zlí 😀

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.