Kosmotýdeník 147. díl (6.7. – 12.7.2015)

Další týden utekl jako voda a obrazovky většiny nadšených fanoušků kosmonautiky mají na svých pozadích stále se měnící aktuální snímky Pluta. Tento týden by se klidně dal nazvat týdnem Pluta, ale protože ten následující jím bude ještě více, podíváme se v Kosmotýdeníku i na mnoho jiných událostí, které formovaly kosmonautiky v uplynulých sedmi dnech. Nejdříve se zastavíme na kometě 67P a podíváme se, proč Philae stále nemůže spolehlivě komunikovat. Dále se vypravíme i na Nový Zéland, kde se staví nový kosmodrom. Nevynecháme ani jména čtyř astronautů, kteří jsou určeni pro lety v soukromých lodích k ISS. Více se již dočtete v aktuálním Kosmotýdeníku, který má tento týden uvnitř i jedno malé překvapení. Přeji příjemné čtení.

Philae komunikuje, ale málo

Umístění přístroje CONSERT na Philae

Umístění přístroje CONSERT na Philae
Zdroj: http://sci.esa.int/

V oprávněném obecném rozruchu, který způsobuje průlet sondy New Horizons kolem trpasličí planety Pluto by se nemělo zapomínat na mnoho jiných událostí, které hýbou průzkumem vesmíru. Jistě si ještě vzpomínáte, jak 13. června propuklo obrovské nadšení z opětovného obnovení komunikace s landerem Philae, který na povrchu komety 67P strávil několik mrazivých měsíců v hibernaci. I přes naprosto extrémní podmínky na povrchu, které ničily palubní elektroniku se Philae podařilo poslat data. Od té chvíle se nám však nedaří navázat stálou a dobrou komunikaci. Vědci teď už nejsou tolik nadšení, ale tvrdě pracují na tom, aby dokázali s Philse komunikovat a když už komunikují, aby získali co nejvíce dat. V současnosti má Philae problémy s komunikací, která byla poškozena zřejmě dlouhým mrazovým hibernováním, ale tento týden se konečně podařilo zase komunikaci navázat a tentokrát se podařilo získat i zajímavá data.

Experiment CONSERT je velmi zajímavý přístroj. Skládá se ze dvou částí. Jedna je na palubě sondy Rosetta a druhou nese Philae. Původně měl být použit pro nahlédnutí do jádra komety. V době kdy by byla sonda na protilehlé straně komety, než přistálo Philae, vyslala by rádiový signál, ten by proniknul jádrem, Philae by jej zaznamenal, zpracoval a poslal zpět ve chvíli, kdy by sonda byla opět nad modulem. Při průniku signálu vnitřkem komety dochází ke změnám jeho rychlosti i amplitudy dle toho, jakým prostředím prochází. Zpětnou analýzou těchto změn by vědci mohli určit některé důležité vlastnosti 67P. Nakonec se však tento přístroj stal hlavně indikátorem místa přistání modulu. Po odmlčení Philae se data z přístroje použila pro zúžení oblasti, kde zřejmě Philae přistálo.

Rosetta vypouští Philae

Rosetta vypouští Philae
Zdroj: www.esa.int/

Přístroj CONSERT však dostal ještě třetí využití. Protože se zdá, že původní S-band vysílač na Philae je poškozený a způsobuje velké problémy s komunikací, rozhodl se tým mise vyslat příkaz pro CONSERT, který komunikuje radiově a tento postup slavil úspěch. Philae totiž nekomunikovalo od 24. června a tým se již obával, že je modul vyřazen. Naštěstí při čtvrteční komunikaci, která trvala 12 minut, získali mnoho dat, která dokazují, že je Philae v relativní pořádku. Baterie se dobijí a na palubě je teplota kolem nuly. Vědci by si přáli, aby Philae co nejdříve započalo vědeckou práci, ale komunikační problémy to komplikují. Navíc kometa se blíží ke svému maximálnímu přiblížení ke Slunci, které nastane 13. srpna a pak začne opět ubývat potřebné energie pro baterie modulu. Času proto nezbývá mnoho.

Jeden ze záběru Philae na svoji přistávací nohu po přistání na kometě

Jeden ze záběru Philae na svoji přistávací nohu po přistání na kometě
Zdroj: http://www.thehindu.com/

Problémy způsobuje také velká aktivita samotné komety, která do svého okolí vyvrhuje mnoho prachu. Rosetta byla proto v bezpečné vzdálenosti dvou set kilometrů od jádra. Potřeba komunikovat s Philae však nutí tým, aby Rosettu navedl blíže ke kometě tak, aby Philae mohlo se sondou komunikovat co nejlépe na co nejmenší vzdálenost. Limitující je však prach, který z komety uniká a usedá na čidla hvězd. Rosetta ke své orientaci používá hledače hvězd, které dokáží díky hvězdné obloze orientovat sondu anténou správně k Zemi. Jakmile však dojde k usazení mnoha zrníček prachu na sklíčku hledače hvězd, může Rosetta ztratit orientaci – buďto hvězdy nevidí, nebo si zrnko prachu splete s hvězdou. Rosetta tak udržuje kompromisní vzdálenost mezi pěti a dvaceti kilometry od jádra.

Držme proto palce Philae, ať mu kombinovaná komunikace s S-band anténou v kooperaci s přístrojem CONSERT přinese lepší spojení a ať Philae může ještě chvíli vědecky pracovat.

Kosmický přehled týdne

Již 29. úspěšný start v řadě si připsala v pátek 10. července indická raketa PSLV, která odstartovala z Satish Dhawan Space Center. Náklad byla pětice komerčních satelitů, které dohromady vážily 1440 kg. Jedná se tak o nejtěžší komerční náklad rakety PSLV. Hlavní náklad tvořila trojice identických satelitů. Britské satelity projektu DMC-3 jsou určené k pronajmutí. Systém funguje tak, že se zájemce domluví, že by rád využil platformu DMC-3 a upraví ji dle svých potřeb. Satelity mohou nést výkonné optické zařízení, či další vědecké přístroje. Trojici těchto satelitů si v roce 2011 objednala Čína a hodlá jimi pozorovat vývoj čínských měst, jejich ovzduší, urbanismus a přírodu kolem. Další dva satelity byly menší cubesaty.

NASA vybrala první čtveřici astronautů, kteří budou podstupovat výcvik pro řízení budoucích soukromých kosmických lodí Dragon Crew od SpaceXCST-100 od Boeingu. Jejich jména jsou: Robert Behnken, Eric Boe, Sunita Williams and Douglas Hurley. Jsou to vesměs zkušení a schopní astronauti, kteří už mají něco nalétáno.

Čtveřice astronautů určený pro lety v soukromých lodích

Čtveřice astronautů určený pro lety v soukromých lodích
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Dvoustupňová raketa Electron

Dvoustupňová raketa Electron
Zdroj: http://3.bp.blogspot.com/

Americká společnost Rocket Lab, která vyvíjí nízkonákladovou raketu pro malé satelity Electron, je blízko dokončení své první základny, která se nachází na jižním ostrově Nového Zélandu. Základna by měla být dokončena do konce letošního roku. Místo se nachází v oblasti Kaitorete Spit, což je liduprázdné místo s dopadovým prostorem v oceánu, které umožňuje vysílat satelity na geosynchronní dráhy se sklonem 45 stupňů k rovníku. Společnost sídlí v Los Angeles a chce nabízet starty malých satelitů a cubesatů. I přes to, že ještě nebyl proveden žádný zkušební let má společnost prý nasmlouváno třicet startů. V roce 2016 by ráda provedla první tři zkušební lety a také první komerční. Rakety Electron mají být dvoustupňové a spalovat kapalný petrolej a kyslík. Nosnost mají mít 100 kg. Start jedné rakety by se měl dle společnosti vyšplhat pouze na 4,9 milionu dolarů a společně s tím by měl každý týden proběhnout jeden start.

Pluto

Tento týden si zaslouží speciální kapitolu. Nemůžeme vynechat rozruch, který produkují stále lepší snímky trpasličí planety Pluto. Sonda New Horizons je vzdálená už jen dva miliony kilometrů a v úterý se dočkáme nejbližšího průletu sondy kolem planetky. Pojďme však situaci trochu odlehčit. Útvary na Plutu, které se objevovaly na fotografiích, dráždily lidskou představivost a ta si v nich vytvářela své imaginace. Je to fenomén starý jako lidstvo. Zkrátka rádi vidíme ve věcech známé struktury. Přinášíme vám proto tuto malou galerii.

6. července to vypadalo, že se Pluto usmívá

6. července to vypadalo, že se Pluto potutelně usmívá
Zdroj: http://www.nasa.gov/

8. července to vypadalo, že na povrchu Pluta máme jedno z největších srdcích sluneční soustavy

8. července to vypadalo, že na povrchu Pluta máme jedno z největších srdcí sluneční soustavy
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Včera se objevila nejbizarnější interpretace

Včera se objevila nejbizarnější interpretace
Zdroj: http://jpeg.cz/

Naštěstí jsme již tak blízko, že je na čase, aby do toho promlouvala i geologie

Naštěstí jsme již tak blízko, že je na čase, aby do toho promlouvala i geologie
Zdroj: https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/

Přehled z Kosmonautixu

Minulý týden začal mrznutím krve v žilách. Sonda New Horizons se přepnula do nouzového režimu a my jsme vás online informovali o šťastném konci této nepříjemné události. Přinesli jsme vám i informaci o tom, že Luca Parmitano se stal velitelem podvodních astronautů. Nezničitelné vozítko Opportunity oslavilo sol 4000 na rudé planetě. Mohli jste se s námi podívat na to, jaká věda se aktuálně dělá na ISS. Druhý díl našeho nového seriálu TOP 5 vám tentokrát naservíroval pět historických přistání.

Snímek týdne

Vybrat snímek tohoto týdne svádělo k nekonečnému procházení nových záběrů Pluta, ale dle mého si zviditelnění zaslouží jiný snímek. Ukazuje na obyčejnou lidskou radost z dobrého jídla. Lidskost by totiž měla být součástí dobývání vesmíru stejně důležitou jako nosiče a podpora života. Zkrátka Progress doručil čerstvé zásoby a život na stanici je po třech nezdařených zásobovacích misích konečně o něco příjemnější. Výraz obličeje, který má Scott Kelly na fotografii mluví za vše.

Scott Kelly a čerstvé ovoce

Scott Kelly a čerstvé ovoce
Zdroj: https://lh3.googleusercontent.com/

Zdroje informací:
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/2015/
https://directory.eoportal.org/
http://spaceflightnow.com/
http://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
http://blogs-images.forbes.com/alexknapp/files/2015/04/Rocket-lab-Peter-Beck-035-e1429024227172-1940×1091.jpg
http://sci.esa.int/science-e-media/img/content/images/2014/Rosetta_Philae_instruments_labelled_600.jpg
www.esa.int/var/esa/storage/images/esa_multimedia/images/2014/09/rosetta_and_philae_at_comet2/14821497-2-eng-GB/Rosetta_and_Philae_at_comet.jpg
http://www.thehindu.com/multimedia/dynamic/02202/th14-comet_GSO9_TH_2202868f.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/styles/full_width/public/thumbnails/image/15-148.jpg?itok=RdpRFQ_f
http://3.bp.blogspot.com/-5jzFMyutF3Y/VN4U4CDir0I/AAAAAAAAB4Q/pQxspRhT8n8/s1600/unnamed-4.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/styles/full_width/public/thumbnails/image/nh-pluto-color-7-6-2015_0.png?itok=Zon8fs4B
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/7-8-15_pluto_color_new_nasa-jhuapl-swri.jpg
http://jpeg.cz/images/2015/07/11/C3rdL.jpg
https://scontent-cdg2-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/t31.0-8/11713832_1612239292377458_6241185925884003438_o.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-D6lu9ES-SXQ/VZnoKUJnMOI/AAAAAAADTRA/vFdm87EHMPk/w1024-h681/Fresh%2BFruit%2BISS-ScottKelly.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Kosmotýdeník 147. díl (6.7. – 12.7.2015)”

  1. Martinuss napsal:

    Už to vidim jak konspirátoři zas začnou ty svoje bludy z obrazců na Plutu 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.