sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Na úterý připravujeme speciální článek

Asi bychom mezi fanoušky kosmonautiky nenašli nikoho, kdo by neměl v kalendáři, na počítači, na sociální síti, nebo alespoň v paměti nějak zvýrazněné datum 14. července. Právě tehdy totiž americká sonda New Horizons proletí pouhých 12 500 kilometrů od trpasličí planety Pluto. Poprvé v v historii prozkoumáme tento neznámý svět, který se zatím jen nesměle ukazuje na stále se zlepšujících fotkách. Na našem portálu nemůžeme tuto kosmonautickou událost roku ignorovat a proto Vás prostřednictvím tohoto článku chceme seznámit s tím, co jsme si pro Vás, čtenáře našeho portálu, na úterý připravili.

Naši pravidelní čtenáři si jistě vzpomenou na náš speciální článek, kde jsme pokrývali přistání pouzdra Philae na kometě. Na 14. července chystáme velmi podobný formát. V deset hodin dopoledne našeho času vyjde článek, který budeme během dne doplňovat o nové události, zajímavosti a zkrátka všechno, co by nemělo zapadnout.

Snímek Pluta ze vzdálenosti 5,3 milionu kilometrů
Snímek Pluta ze vzdálenosti 5,3 milionu kilometrů
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Je tu ale jedna velmi důležitá věc, kterou budeme v průběhu „online přenosu“ opakovaně zdůrazňovat. Jak jsme již vysvětlovali v tomto článku s často kladenými dotazy, sonda New Horizons nebude po dobu 24 hodin v době nejbližšího průletu komunikovat se Zemí. Má se totiž plně věnovat focení a měření a nezdržovat se s odesíláním dat. To znamená, že prvních fotek z maximálního přiblížení bychom se mohli dočkat až v na konci noci z úterý na středu, spíše ve středu dopoledne. O tyto fotky Vás neochudíme, jen budou zařazeny do nových článků.

Náš přenos poběží zhruba od již zmíněných deseti hodin dopoledne do zhruba jedenácti večer. Budeme se snažit, abyste se tu ani při absenci aktuálních fotek nenudili. Jednak se můžete těšit na aktuální informace o tom, kde sonda zrovna je, kolik km ji od Pluta dělí a další zajímavosti – třeba z historie této mise, ale ukážeme Vám také fotky ze sondy, které pořídila v posledních hodinách a dnech před nejbližším průletem.

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/…/300px-Encounter_01_lg.jpg
http://www.nasa.gov/…/nh-7-10-15_pluto_image_nasa-jhuapl-swri_0.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Papánek
Papánek
9 let před

sonda New Horizons nebude po dobu 24 hodin v době nejbližšího průletu komunikovat se Zemí.

To je myšleno jak? To furt opakujete, není lepší napsat od do? Pokud to je 12 hodin před a 12 hodin po průletu + ten signál nějakou dobu letí, tak moc nechápu, jak mohou být první fotky v úterý v noci.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Papánek

Myslel jsem, že je to logické. Ano, je to 12 hodin před průletem a 12 po něm. To znamená, že s odesláním se může začít někdy kolem půl druhé ráno ve středu našeho času. Signál ze sondy letí cca. 4,5 hodiny. Tím pádem se snímky dostanou na Zemi kolem šesté ráno, kdy končí noc.

sima
sima
9 let před

Zajímalo by mne, kolik lidí z redakce si bude brát v úterý dovolenou v práci 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  sima

Máme to naštěstí docela dobře zařízené. Jeden kolega je učitel, který má v létě prázdniny, druhý kolega je bohužel na nemocenské, ale k PC přístup má no a já jsem de facto podnikatel, takže není problém si zařídit věci tak, aby to všechno klaplo. Ostatní kolegové pomohou odpoledne, kdy stejně přijde to nejzajímavější. 😉

gg
gg
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

„Bohužel…“ 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  gg

Aby to nevypadalo, že mám z jeho zdravotního stavu radost 😀

hulvath
hulvath
9 let před

A jste Velkopodnikatel, Stredni podnikatel, nebo Malopodnikatel ?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  hulvath

Velkopodnikatel nejsem zcela určitě :-D. Spíše malopodnikatel. 😉

gg
gg
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Z pohledu Vesmíru jsme všichni malopodnikatelé všichni… 😀

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Je to krásné profesně se zabývat tím, co bych jinak stejně dělal s chutí ve volném čase.

Tedy aspoň předpokládám, že se ve vašem případě nejedná o podnikání v oboru živočišná výroba nebo odvoz odpadu 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před

Správně, kosmonautika, respektive její popularizace je výraznou částí mého podnikání. 🙂

Radoslav Packa
Radoslav Packa
9 let před

Ocenil by som, keby sa v názve článku pri slove „AKTUALIZOVÁNO“ použil dátum a čas, aby bol lepší prehľad o čase aktualizácie.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Radoslav Packa

Zkusíme na to pamatovat. Dáme tam jen čas, jelikož se článek bude aktualizovat pouze zítra.

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před

Právě teď přesně 700 000 km od Pluta. Už se rozehřívám 🙂

gg
gg
9 let před

Právě teď přesně 600 000 km od Pluta! 😉

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před

Už jen 500 000….

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před

Zajímavé. Pěkně kulatá rychlost 🙂 100 000 km každé 2 hodiny….

Vincent Kerman
Vincent Kerman
9 let před

Neví někdo kdy nebo jestli vůbec přijdou v dohledné době pár dní i informace o tamní dusíkaté „atmosféře“? Ty mi přijdou stejně zajímavé jako fotky.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Vincent Kerman

Analýza jakýchkoliv spektrálních dat trvá vždy mnohem déle než zveřejnění fotky. Osobně si myslím, že na tyto detailnější rozbory si budeme muset pár týdnů počkat. Případně to vyjde rovnou jako nějaká studie.

https://kosmonautix.cz/2015/07/12/na-utery-pripravujeme-specialni-clanek/