Nicole Stott opouští NASA

Astronautem není možné být donekonečna. Věk nikdo nezastaví a proto každý astronaut během své aktivní služby hledá možnosti, jak se uplatnit po éře letů do vesmíru. Dvaapadesátiletá Nicole Stott si po 27 letech v kosmické agentuře vybrala oblast umění. V životě absolvovala dvě kosmické mise. V srpnu 2009 startovala na raketoplánu Discovery (STS-128), který ji dopravil na ISS. Tady byla součástí 20. a 21. dlouhodobé expedice, v rámci které odeslala 21. října historicky první živý tweet ze stanice na internet. Na Zemi se vrátila na konci listopadu téhož roku, kdy usedla do křesla raketoplánu Atlantis v rámci mise STS-129. Druhý let už nebyl dlouhodobý. Na palubě raketoplánu Discovery vyrazila v únoru 2011 na misi STS-133 k ISS. Celkově strávila ve stavu beztíže 103 dní 5 hodin a  49 minut.

Zdroje informací:
http://www.spaceflightinsider.com/

Zdroje obrázků:
http://upload.wikimedia.org/…/Nicole_Stott_v2.jpg/800px-Nicole_Stott_v2.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Nicole Stott opouští NASA”

  1. Honza napsal:

    Není mi jasné, jak je myšlena ta věta „odeslala 21. října historicky první živý tweet ze stanice na internet“.
    Z paluby ISS tweetovali už Mark Polanski nebo Tim Kopra, kteří stanici navštívili při misi STS-127, s lehkým náskokem před Stottovou (Kopra tam zůstal jako její předchůdce v dlouhodobé posádce Expedice).
    Vím ale, že zpočátku nebyl na ISS přímý přístup na web a astronauti posílali tweety přes PR pracovníky v Houstonu. Stottová tweetovala jako první přímo?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.