křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (OneWeb F20)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

ArkEdge Space

Japonský startup ArkEdge Space získal zakázku od Japonské agentury pro výzkum vesmíru JAXA na studium proveditelnosti vytvoření konstelace družic poskytujících polohu, navigaci a časování na nízké oběžné dráze Země.

Jackal

Společnost True Anomaly si vybrala raketu Alpha společnosti Firefly Aerospace, aby vynesla autonomní orbitální zařízení Jackal, které má provést demonstrační misi pro U.S. Space Force.

Partnerství Skynopy a Kinéis

Společnost Skynopy oznámila partnerství s Kinéis dne 17. října během Mezinárodního astronautického kongresu v Miláně. Partnerství pomůže urychlit globální expanzi, zlepší plány získávání družicových dat a získá větší kontrolu nad vesmírným hodnotovým řetězcem.

Americké ministerstvo obchodu

Americké ministerstvo obchodu oznámilo změny pravidel pro kontrolu vývozu vesmírných technologií. Nové předpisy usnadní americkým společnostem prodej družic, nosných raket a dalších technologií souvisejících s vesmírem blízkým spojencům v rámci konkurenceschopnosti.

Ramses

Představitelé ESA a OHB Italia smlouvu v hodnotě 63 milionů eur pro přípravné práce na misi Ramses, Rapid Apophis Mission for Space Safety, která se vydá k asteroidu Apophis před jeho těsným průletem kolem Země v dubnu 2029.

Memorandum kosmodromů

Osm kosmodromů z šesti zemí podepsalo memorandum o porozumění 13. října během akce konané na Mezinárodním astronautickém kongresu (IAC). Smlouva nastiňuje plány pro spolupráci kosmodromů při řešení problémů s rozvojem a provozem jejich zařízení.

Kepler Communications

Evropská kosmická agentura udělila skupině vedené Kepler Communications, menší kanadský družicový operátor, kontrakt v hodnotě 36 milionů eur na vývoj optické přenosové sítě na nízké oběžné dráze Země (LEO).

Další mise Crew Dragonu

NASA uvedla, že použije Crew Dragon pro misi Crew-10 k ISS, která je plánována na únor 2025, tak pro misi Crew-11 naplánovanou na červenec. Důvodem je vyhodnocení zda bude nutné provést další zkušební let kosmické lodi Starliner.

Axiom Extravehicular Mobility Unit

Na Mezinárodním astronautickém kongresu dne 16. října společnosti Axiom Space a Prada odhalily podrobnosti o obleku Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU), který Axiom vyvíjí pro lunární mise v rámci programu Artemis.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Jak bude New Horizons zkoumat Pluto?

Už jen 3 týdny nás dělí od maximálního přiblížení americké sondy New Horizons k trpasličí planetě Pluto. Bude to mimořádný zážitek – poprvé spatříme neznámý svět a co víc – k jeho prozkoumání máme pouze jedinou možnost. Dnes jsme zvyklí, že sondy mapují povrch nejrůznějších těles hezky z oběžné dráhy, takže je na všechno dost času. Jenže New Horizons letí tak rychle, že není v jejích silách vstoupit na oběžnou dráhu kolem Pluta. Všechny fotky a další měření se tak musí povést na první dobrou. Žádná možnost opravy nepřichází v úvahu.

Inženýři už naplánovali sekvenci pozorování během maximálního přiblížení. Jelikož jsou přístroje na sondě umístěné napevno a nemohou se otáčet, musí se naklánět celá sonda. V dnešním článku Vám představíme vizualizaci, jak přesně by to mělo probíhat. Jak bude sonda kdy otočená, co bude zkoumat, jaké přístroje budou aktivní a tak dále. Animace vznikla díky aplikaci Eyes on the Solar system a pokud byste měli zájem o detailnější prohlídku, navštivte tuto adresu, kde můžete animaci sami ovládat – zpomalovat, zrychlovat, otáčet, jak je ctěná libost.

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/CBUlonjUcAAi_Nh.jpg:large

Rubrika:

Štítky:

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kuba
kuba
9 let před

proč jako nevstupuje na oběžnou dráhu to je škoda peňez že jen proletí a konec

Michael Voplatka
9 let před
Odpověď  kuba

Škoda peněz to určitě není. To byste stejně tak mohl říci, že oba Voyagery, které prozkoumaly (a jen proletěli) kolem všech plynných obrů Sluneční soustavy, byly také škoda peněz. I z průletu se dá zjistit obrovské množství informací. Kdyby chtěla sonda New Horizons zaparkovat na oběžné dráze Pluta, spotřebovala by enormní množství paliva, které nemá ani z daleka k dispozici. Vůči cílové planetě totiž letí velice rychle. Kdyby sonda naopak letěla pomalu, aby zde zaparkovat mohla, netrvala by jí cesta devět let, ale desítky let. A to už by zase nemusely vydržet některé palubní přístroje. A navíc, komu z nás by se chtělo čekat tak dlouho? 🙂 Jedná se tedy o nejvýhodnější kompromis, který bez pochyby přinese hromadu nových poznatků, potvrzení některých faktů a celou řadu nových, zcela překvapivých objevů. Skutečně se nejedná o mrhání penězi.

gg
gg
9 let před
Odpověď  Michael Voplatka

Přitom New Horizons je skoro šestkrát levnější než oba Voyagery…

Přitom ale pokud by podobná sonda startovala třeba za dvacet let, tak by u Pluta asi už zabrzdit mohla (Falcon Heavy + nové větší elektrické motory a solární panely jako „kick stage“ blízko 1 AU + Stirlingův generátor + menší elektrický motor pro brzdění).

Racek
Racek
9 let před
Odpověď  gg

Stirlingův generátor? To neznám, jen Stirlingův motor, ovšem jeho účinnost nic moc pro výrobu elektřiny a rozměry a hmotnosti v řádu několika tun pro alespoň 30 potřebných kilowatt.

gg
gg
9 let před
Odpověď  gg

K čemu by vám bylo 30 kW? 🙂 Kdo mluvil o třicetitunové sondě? I pokud máte k dispozici jen jeden kW, udělíte i relativně těžké jedenapůltunové sondě víc než 1 km/s za rok. Přitom jednotka, na které pracovala NASA, s účinností asi třiceti procent, kterou označujete za „nic moc“, je několikrát účinnější než tradiční termoelektrický generátor.

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před
Odpověď  kuba

Neřeba smutnit, průletem kolem Pluta mise nekončí a nejnapínavější (nebo spíše neznámá) část nás teprve čeká 🙂

Adhara
Adhara
9 let před
Odpověď  kuba

Okolo každej planéty sa urobil najprv prelet a až niektorá z ďalších k nej vyslaných sond vstúpila na jej orbitu. Pluto bolo v čase štartu New Horizons tiež planétou, tak prečo robiť výnimku. 🙂

Ale teraz vážne – okrem spomenutých dôvodom ohľadom paliva a rýchlosti možno hralo úlohu aj to, že prelet je najjednoduchší – dá sa toho pri ňom najmenej skaziť. Navádzanie na orbitu sa naopak stalo fatálnym okamihom v životnosti nejednej sondy. A bolo by veľmi mrzuté, keby sa po tak dlhom lete tam niečo v závere cesty pokazilo a namiesto obrovského množstva údajov by sme nemali (okrem príletovej fázy) prakticky nič. Lepší vrabec v hrsti…

gg
gg
9 let před
Odpověď  Adhara

Jsem si jist, že za dvacet let to s přehledem zvládneme. 😀 (Tedy jestli v NASA dostanou konečně rozum a dostaví jednou ten radioizotopický Stirlingův motor…)

Racek
Racek
9 let před

Úžasné. A ta čínská hudba se k tomu perfektně hodí.

Evžen
Evžen
9 let před

No tak to je suprové video! Díky moc za něj!

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpověď  Evžen

Rádo se stalo!

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před

Jak to vlastně v lednu dopadlo s KBO označeným VNH0004? Ta vzdálenost byla samozřejmě propastná, takže fotka nebo spektroskopická analýza nepřicházela v úvahu, ale zajímá mě, jestli došlo k alespoň nějaké detekci přístroji sondy.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před

Těžko říct, detaily jsem kolem toho neviděl.

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před
Odpověď  Dušan Majer

Našel jsem jen samé předpoklady jak to bude, ale skutečný výsledek ne. A ještě že se chystají i v budoucnu sledovat na dálku vhodné KBO kdykoliv to bude možné. A samozřejmě nějaký ten snad i blízký průlet.

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před

Oznámení blízkého průletu by snad mohlo být oznámeno cca. dva měsíce po průletu kolem Pluta.

Spytihněv Čumpelík
Spytihněv Čumpelík
9 let před

No výborně 🙂 Asi by to neměl být problém. Pokud známe dráhu cíle a je palivo na korekci dráhy sondy, tak je téměř vyhráno. Termín je tuším začátek roku 2019?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před

Myslím, že ano, ale ruku do ohně za ten termín nedám.

Kenny007
Kenny007
9 let před

Složené snímky z 22.6. vzdálenost 26.8 milionu kilometrů
Začíná to být zajímavé. To vpravo na Plutu vypadá jako kráter a na Charonu albedové útvary.
http://jpeg.cz/images/2015/06/22/Kbpqk.png

tian
tian
9 let před

Jestli jsem to správně pochopil čeká New horizons stejný osud jako voyager? A jestli ano, bude schopná poslat třeba snímek ještě vzdálenější od země, než v případě voygeru?

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpověď  tian

Přesně tak, New Horizons má dostatečnou rychlost pro opuštění Sluneční soustavy a spolu s Voyagery a Pioneery patří mezi vyslance lidstva, kteří poletí vesmírem mimo Sluneční soustavu. Uvidíme, zda se někdy uskuteční podobné focení, ale stejně – i kdyby byla fotka pořízena z větší vzdálenosti, tak Země bude pořád vypadat stejně – jako malinký obrazový bod. 😉

tian
tian
9 let před
Odpověď  Dušan Majer

děkuji 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpověď  tian

Není zač, rádo se stalo.

Kenny007
Kenny007
9 let před

Na foru je možno shlédnout mnou zpracované snímky Pluta ze 17.6. – 22.6.
http://forum.kosmonautix.cz/viewtopic.php?f=30&t=182&hilit=new&start=180

Andrej
Andrej
9 let před

Zaujímalo by ma prečo ma New horizons na strane oproti antene malí
solárny panel neviete niekto? Ale typujem že to bude nejaký pokus na
zistenie dopadajúceho svetla zo slnka v rôznych vzdialenostiach.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.