sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Další nášup od Pluta

Sonda New Horizons se nezadržitelně blíží ke svému hlavnímu cíli – trpasličí planetě Pluto, kolem které proletí už za měsíc! Na našem blogu budeme na tuto událost roku reagovat a proto se připravte na častější zařazování článků s novými fotkami. Přecijen nový svět se poprvé ukazuje jen jedinkrát a byla by velká škoda opomenout všechny fotky, jejichž kvalita se postupně zlepšuje. Dnes jsme pro Vás připravili sérii posledních snímků a do češtiny jsme přeložili také popisky, aby si informace mohli vychutnat i ti, kteří se v angličtině necítí pevní v kramflecích.

Sekvence snímků kamery LORRI pořízená mezi 3. do 8. červnem. Kontrast je zvýšený a snímky byly složeny do animace.

Snímky Pluta palubní kamerou LORRI na přelomu května a června
Snímky Pluta palubní kamerou LORRI na přelomu května a června
Zdroj: http://www.nasa.gov/
Překlad: Autor

Video nad tímto textem ukazuje animaci ze čtvrté pozorovací kampaně – pro lepší představu najdete pod tímto odstavcem video ze třetí pozorovací kampaně. Porovnání těchto dvou videí krásně ukazuje, jak Pluto pomalu dostává obrysy.

Dekonvoluce pomáhá odhalit povrchové detaily, které jinak nejsou vidět.
Dekonvoluce pomáhá odhalit povrchové detaily, které jinak nejsou vidět.
Zdroj: http://www.nasa.gov/
Překlad: Autor

Zdroje informací:
http://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.nasa.gov/…/thumbnails/image/newhorizons_at_pluto_4-14-15.jpg?itok=xCBKOCH9
https://lh4.googleusercontent.com/…/w420-h330-no/New-Horizons—Lorri—June-3-8.gif
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/nh-lorri-images-6-1-15.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/nh-pluto-06-11-15.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kenny007
Kenny007
9 let před

Nádhera. Už je vidět i albedový útvar na Charonu.

Evžen
Evžen
9 let před

Neskutečně se těším na další detaily, to je paráda.

František
František
9 let před

Velmi zajímavé. Jak lvové bijem o mříže, jak lvové v klecí jatí… a dokonce i v budoucnosti, neboť máme záběry z července, který teprve bude… 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  František

Už jsem se lekl, že jsem tuhle chybu udělal v obrázku,kde by byla oprava trochu složitější. Díky za upozornění. Opraveno. 😉

Pája
Pája
9 let před

Ten nepravidelný tvar mohl vzniknout právě tou dekonvolucí, která může spolu s různým jasem a kontrasetem na povrchu vyrobit detaily a artefakty, které ve skutečnosti nejsou. Pluto bude určitě hezky kulaté 😉 (k poznámce u článku na http://www.astro.cz/ který odsud vychází)

A jinak je to staré už přes 14 dní, nechtělo by to novější fotky? Kdy je 5. pozorovací kampaň? Nemůžeme se dočkat. 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
9 let před
Odpovědět  Pája

Pokud jste na Facebooku, doporučím Vám přihlásit se k oficiálnímu profilu mise – https://www.facebook.com/new.horizons1?fref=ts tam se dozvíte o všech nových snímcích. Stejně tak i na oficiálním webu mise – http://pluto.jhuapl.edu/. Nové fotky zatím nevychází. Určitě se máme na co těšit. 😉

Pája
Pája
9 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Díky za odkaz na fB, přihlásím se. Na oficiální web už občas delší dobu nakukuji. Tak se těšíme na další várku dat a fotek 🙂

Pája
Pája
9 let před
Odpovědět  Pája

jojo, úplně kulaté dokulata, já to věděl 😀

https://kosmonautix.cz/2015/06/13/dalsi-nasup-od-pluta/