sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Deník astronautky, stav beztíže

vzpomínky na výcvik

„Dnes jsem se zde v Johnsově vesmírném středisku poprvé setkala s POGO – Partial Gravity Simulator (simulátor částečné gravitace, pozn. redakce). Simulace stavu beztíže během výcviku není jednoduchá a každý jednotlivý způsob má své klady a zápory. Samozřejmě nemůžeme jen tak vypnout gravitaci a ani nevíme, jak zastínit gravitační pole tak, jako to dokážeme s polem elektromagnetickým. Takže v tomto směru jsme tak nějak omezeni.

Středa 30. října 2013

Během parabolických letů můžeme zažít zhruba 22 sekund volného pádu uvnitř letadla a obvykle tuto fázi opakujeme přibližně třicetkrát během jednoho letu. Co se týče lidského těla, lze toto považovat za opravdový stav beztíže, protože si uvnitř padajícího letadla neuvědomujeme jeho zrychlování. Na druhou stranu je těchto 22 sekund velmi limitujících, pokud chcete vykonávat komplexnější úkoly.

parabolický let
parabolický let
Zdroj: https://plus.google.com/

Jak určitě víte, výcvik výstupů do volného kosmu probíhá pod vodou díky tomu, že se skafandry nastaví tak, aby měly neutrální vztlak. V mnoha ohledech je výcvik pod vodou náročnější než práce na oběžné dráze, protože skafandr ve vodě nedokáže udržet neutrální vztlak vzhledem k rotaci kolem všech os a protože tím, jak se pohybujeme, musíme překonávat odpor vody. Na druhou stranu voda dokáže udělat některé věci jednoduššími díky svému stabilizačnímu efektu.

výcvik výstupu do volného kosmu
výcvik výstupu do volného kosmu
Zdroj: https://plus.google.com/

Řekněme, že chcete zašroubovat šroub. Když při šroubování začnete narážet na větší odpor, potřebujete být schopni reagovat na točivý moment, který aplikujete, tím, že jste stabilně připojeni ke konstrukci. V opačném případě se začnete otáčet kolem šroubováku sami. V bazénu je však těžké pocítit tento efekt naplno právě kvůli stabilizačnímu efektu vody.

šroubování ve stavu beztíže
šroubování ve stavu beztíže
Zdroj: https://plus.google.com/

A právě v těchto situacích přichází na řadu simulátor POGO. Systém závěsů kompenzuje tělesnou hmotnost, takže se můžeme pohybovat nahoru, dolů, částečně se otáčet a pohybovat se v horizontální rovině v podmínkách podobných skutečnému stavu beztíže.

simulátor POGO
simulátor POGO
Zdroj: https://plus.google.com/

Čtvrtek 26. června 2014

Na následujícím obrázku mě můžete vidět na simulátoru POGO během prací na potrubí. Konkrétně spojuji a rozpojuji QD spoje (Quick Disconnect – rychlé rozpojení, pozn. redakce). Naneštěstí jejich rozpojování nemusí být nutně velmi rychlé. Především ty velké se ukázaly být docela výzvou během vycházek do volného prostoru na oběžné dráze. Když je potrubí s kapalinou natlakováno, hadice se stává extrémně tuhou. Protože pod vodou nemáme opravdové natlakované hadice, cvičíme tuto činnost na simulátoru POGO s instruktorkou pro QD spoje, kterou vidíte na fotce.“

spojování QD spojů
spojování QD spojů
Zdroj: https://plus.google.com/

Zdroj informací:
https://plus.google.com/

Zdroj obrázků:
https://plus.google.com/

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2014/12/01/denik-astronautky-stav-beztize-dodatek-k-tretimu-dilu/