Vangelis a Rosetta

Řeckého skladatele instrumentální hudby, který vystupuje pod uměleckým jménem Vangelis, znají asi všichni. Dokonce i ti, kterým jeho jméno nic neříká ale docela jistě poznají třeba jeho skladby Dobytí ráje, nebo Chariots of fire. Jak ale tento světoznámý skladatel souvisí s kosmonautikou? Výrazně! Vangelis totiž speciálně pro Evropskou kosmickou agenturu složil tři instrumentální skladby, kterými chtěl vzdát hold historické misi sondy Rosetta. Je potěšující vidět, že přistání na kometě neoslovuje pouze technicky zaměřenou veřejnost, ale i uměleckou obec.

Vangelis není v kosmonautické tématice neznámý. Už před několika lety se jeho skladba Mythodea stala „hymnou“ americké sody Mars Odyssey.

Zdroje obrázků:
http://www.reviewsnewage.com/…ESA-inspirados-en-la-misi%C3%B3n-Rosetta.jpg
http://www.greeksongs-greekmusic.com/…/vangelis-papathanassiou-01.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Vangelis a Rosetta”

  1. Steve napsal:

    Snažím se někde dopátrat výsledku, jetli se stihly odeslat výsledky na Zem z těch 90% vědeckých úkolů a testů Philae ? 80% bylo jistých, čekalo se na těch 10%. Kolik je teda konečný stav získaných dat z Philae přes Rosettu ? Modul nyní hybernuje na kometě a dál letí ke Slunci, jaký je očekávaný další osud sondy Philae a Rosetty – shoří u Slunce a kdy ? Děkuji pěkně za odpověď.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Pokud vím, tak konečné „skóre“ je 90%. Poslalo se všechno, kromě dat z přístroje APXS, kterému se neodklopila krytka (pravděpodobně vinou velkého náklonu Philae).
      Rosetta ani Philae rozhodně neshoří :-). Na to letí kometa moc daleko od Slunce. Nejblíže ke Slunci bude kometa příští rok v létě. Základní mise sondy Rosetta má trvat do konce roku 2015.

  2. slappy Redakce napsal:

    V sobotu na párty v Praze zakomponoval video DJ do doprovodné psychedelické projekce animace přistání Philae, orbitu Rosetty a záběrů z řídícího střediska. Hodně potěšilo 🙂 …

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.