sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Dvě čínské stanice na oběžné dráze

úvodní obrázek

Nedávno jsme Vás informovali o aktualizovaných plánech týkajících se nové čínské orbitální stanice Tiangong-2 a nové nákladní lodi Tianzhou. Dnes přicházíme s překvapující zprávou. Čína bude mít na oběžné dráze dvě orbitální stanice! „Stanice Tiangong-1 je v dobrém stavu, její systémy pracují normálně a má i dostatek paliva pro další operace,“ uvedl Wang Zhaoyao, ředitel čínského pilotovaného programu. Toto oznámení padlo na tiskové konferenci v Pekingu uspořádané u příležitosti třetího výročí vypuštění stanice Tiangong-1. Kromě toho v současnosti probíhá již třetí výběr do čínského sboru kosmonautů.

„Budeme podrobně monitorovat stav stanice a připravíme pro ni experimenty tak, aby mohla být její životnost maximálně prodloužena.“ Wang Zhaoyao uvedl, že vědci věří, že Tiangong-1 může na oběžné dráze fungovat ještě značně dlouhou dobu. Tak dlouhou dobu, že by se mohla dočkat startu a spolupráce s druhou stanicí Tiangong-2, která má být do vesmíru vynesena v roce 2016. „Naši vědci a konstruktéři připravují experimenty a testy, které budou prováděny dvěma orbitálními stanicemi,“ řekl Wang. Vedoucí týmu pro studium systémů vesmírné stanice navíc uvedl, že systémy první stanice Tiangong-1 byly během celých třech let provozu tak spolehlivé a stabilní, že se nevyskytla žádná potřeba k aktivaci systémů záložních. „Naše pozemní týmy musely dokonce vypnout hlavní systémy a přístroje, aby vůbec mohly otestovat ty záložní.“

Stanice Tiangong-1 byla na oběžnou dráhu umístěna 29. září 2011 a její životnost byla plánována na dva roky. Dnes je však ve vesmíru celých 1106 dní a její zánik se stále odkládá. Za ty tři roky stanice absolvovala šest úspěšných připojení lodi Shenzhou a to jak v automatickém, tak v pilotovaném režimu. Stalo se tak během misí Shenzhou 8, Shenzhou 9 a Shenzhou 10. Dalším důležitým krokem bude start stanice Tiangong-2. Poté bude poprvé vypuštěna také zásobovací loď Tianzhou, aby se u nové stanice otestovala.

Tiangong-2 bude vypuštěna z kosmodromu Jiuquan (JSLC – Jiuquan Satellite Launch Center) ve Vnitřním Mongolsku. Avšak nová nákladní loď Tianzhou-1 už odstartuje z nového kosmodromu Wenchang (WSLC – Wenchang Satellite Launch Center) na ostrově Hainan. Tento start bude zároveň uskutečněn pomocí nové silnější rakety CZ-7, která je stále ve vývoji. Pokud vše půjde podle plánu, bude centrální modul nové vícemodulové stanice vynesen na oběžnou dráhu v roce 2018 a celá stanice by mohla být dokončena do roku 2022.

Převzato a přeloženo z novin China Daily.

Zdroje informací:
Zhao Lei: Second space lab, new astronauts on the way, China Daily, 27. 9. 2014.

Zdroje obrázků:
http://www.keithmcneill.pwp.blueyonder.co.uk/

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2014/10/08/dve-cinske-stanice-na-obezne-draze/