sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Teleskop Swift zachytil Siding Spring na cestě k Marsu

Swift http://swift.gsfc.nasa.gov/

Koncem května se na kometu C/2013 A1 Siding Spring zaměřil detektor Swift. Ta proletí v druhé půli roku kolem planety Mars a dostává se proto stále častěji do hledáčku astronomů. Swift snímkoval v ultrafialové oblasti a pomohl astronomům prokázat k jak překotnému úniku vody z jádra dochází. Tím je možné zároveň lépe odhadnout její velikost.

„Siding Spring proniká hlouběji do naší sluneční soustavy poprvé, bude tedy hodně zajímavé sledovat, co s ní udělá zahřívání slunečním zářením“, vysvětluje astronom Dennis Bodewits z University of Maryland College Park (UMCP).“Tato pozorování jsou součástí dvouletého pozorovacího programu, což je dostatečně dlouhá doba na to, abychom mohli pozorovat spoustu zajímavých detailů.“

Pevné jádro komety obsahuje prvotní a nemetamorfovaný materiál ze kterého se tvořila naše sluneční soustava. jeho uvolňování z povrchu (sublimace) intenzivním slunečním zářením umožňuje vědcům stát se kosmickými archeology. Až se kometa přiblíží na vzdálenost 2,5 AU ke Slunci, její povrch se zahřeje natolik, že voda bude jedním z hlavních složek plynů, jenž se budou uvolňovat na různých místech povrchu s rozdílnou intenzitou.

Kompozitní snímek C/2013 A1 (Siding Spring) palubním detektorem UVOT pořízený mezi 27. a 29. květnem 2014. Odražené slunečnísvětlo na prachových částicích komety je kolorováno do žluté, UV fotony (vyzařované molekulami hydroxylu) do fialové barvy. kredit: NASA/Swift/D. Bodewits (UMD), DSS
Kompozitní snímek C/2013 A1 (Siding Spring) palubním detektorem UVOT pořízený mezi 27. a 29. květnem 2014. Odražené slunečnísvětlo na prachových částicích komety je kolorováno do žluté, UV fotony (vyzařované molekulami hydroxylu) do fialové barvy.
kredit: NASA/Swift/D. Bodewits (UMD), DSS

Swiftův palubní detektor Ultraviolet/Optical Telescope (UVOT) zachytil řadu snímků mezi 27. a 29. květnem, kdy se C/2013 A1 promítala do dlouhého souhvězdí Eridanus na jižní obloze. V té době se nacházela 2,46AU (368 milionů km) od Slunce. I když zařízení UVOT nemůže přímo detekovat vodní molekuly, je schopen zachytit fotony vyzářené povrchem, když ultrafialové sluneční záření naruší vazby molekul vody.

„Z výsledků našich pozorování jsme vypočítali, že v době, kdy jsme kometu sledovali, se z ní uvolňovaly dvě miliardy miliard miliard vodních molekul, to se rovná necelým padesáti litrům vody za sekundu“, vysvětluje Tony Farnham z vědeckého týmu UMCP. „Takovým tempem by kometa naplnila sportovní plavecký bazén za 14 hodin. Zní to sice velmi expresivně, ale jde o nevelké uvolňování vody ve srovnání s jinými kometami, které Swift pozoroval v minulosti.“

Zde může být zajímavé srovnat míru sublimace Siding Spring s další kometou, která bude bezesporu letos tou nejsledovanější – 67P Čurjumov-Gerasimenko, ke které se blíží sonda Rosetta s landerem Philae. V pondělí 30. června publikovala agentura ESA výsledky posledních měření palubním detektorem MIRO (Microwave Instrument for Rosetta Orbiter) z počátku června, kdy sondu a kometu dělila vzdálenost 350 000 km. Sonda Rosetta zjistila, že množství vody uvolňující se z jádra komety 67P je ekvivalentní dvěma sklenicím vody za vteřinu (asi 400 ml). Tímto tempem by naplnila výše zmiňovaný plavecký bazén zhruba za sto dní. V porovnání se Siding Spring jde o zanedbatelné množství.

Snímek detektoru Wide Field Camera 3 Hubbleova teleskopu z 11. března letošního roku Image Credit: NASA, ESA, and J.-Y. Li (Planetary Science Institute)
Snímek detektoru Wide Field Camera 3 Hubbleova teleskopu z 11. března letošního roku
Image Credit: NASA, ESA, and J.-Y. Li (Planetary Science Institute)

Prozatimní odhady posledních pozorování naznačují, že velikost ledového jádra se pohybuje kolem sedmiset metrů, což je spodní odhad předchozích pozorování jinými kosmickými a pozemními teleskopy. Nejblíže k planetě Mars se dostane C/2013 A1 19. září letošního roku a to na vzdálenost 138 000 km, tak blízko, že bude docházet k interakcím mezi částicemi komy a atmosférou planety. Pro srovnání: největší přiblížení komety k Zemi bylo zaznamenáno v případě dnes již neaktivní komety Lexell 1 července 1970. Vzdálenost činila 2,3 milionu kilometrů, celý šestinásobek vzdálenosti Země-Měsíc. Siding Spring se dostane k rudé planetě na jednu šestnáctinu této vzdálenosti. Podle posledních vyjádření vědců by nemělo dojít k ohrožení marsovských umělých satelitů na oběžné dráze ani roverů na povrchu. Sondy budou sice v dočasném bezpečnostním režimu, budou ale přesto pořizovat snímky, protože taková příležitost se nebude jen tak opakovat.

Pozorování Hubbleova teleskopu z března letošního roku:

Zdroj informací:
http://www.nasa.gov/

Zdroj obrázků:
http://swift.gsfc.nasa.gov/inc/img/Swift.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/c2013a1_v_uw1_2.46au_2.46au_labels.jpg
http://mars.nasa.gov/images/14-090-hubble-comet_0-br2.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2014/07/19/teleskop-swift-zachytil-siding-spring-na-ceste-k-marsu/