sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Kosmotýdeník 47. díl (5.8. – 11.8.2013)

S týdenním odstupem se na našem blogu opět objevuje pravidelný kosmotýdeník, který vás seznámí s nejzajímavějšími novinkami, které uplynulý týden přinesl v oblasti kosmonautiky. Dnes se můžeme těšit na malou fotoreportáž z dokování japonské zásobovací lodi HTV u Mezinárodní kosmické stanice. Dále se podíváme na zajímavou čínskou misi Chang’e 3, u které se už ví, kdy by měla mít svůj start. Dnešní kosmotýdeník uzavřeme zprávou o misi OSIRIS-REX, která už má vybraný nosič pro svoji cestu.

HTV úspěšně připojena

Japonská nákladní zásobovací loď Kounotori, která v minulém týdnu odstartovala z japonského kosmodromu Tanegashima. Loď během letu k ISS provázel problém s jedním motorem, který měl poškozený ventil. Loď však využila náhradního a v pořádku se přiblížila ke stanici. Vzhledem k tomu, že misi jsme se podrobněji věnovali v minulém dílu kosmotýdeníku, přineseme vám dnes malou fotodokumentaci z připojování.

HTV se přibližuje ke stanici
HTV se přibližuje ke stanici
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/
HTV už v blízkosti stanice
HTV už v blízkosti stanice
Zdroj: http://img404.imageshack.us/

 

HTV u iSS a za ní horizont Země
HTV u iSS a za ní horizont Země
Zdroj: http://img842.imageshack.us/

 

Při pohledu ze staničního modulu Copula
Při pohledu ze staničního modulu Copula
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/
HTV zachycená robotickou paží
HTV zachycená robotickou paží
Zdroj: https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/
Z modulu Copula probíhá řízení připojení HTV
Z modulu Copula probíhá řízení připojení HTV
Zdroj: http://www.nasa.gov/

Chang’e 3 poletí v prosinci 2013

Umělecká představa vozítka a přistávacího modulu
Umělecká představa vozítka a přistávacího modulu
Zdroj: http://2.bp.blogspot.com/

Čínská vesmírná agentura oznámila datum možného startu její robotické mise k Měsíci s názvem Chang’e 3. V rámci mise bude vyslán přistávací lander, který na svém vrcholu bude mít i robotické vozítko, které bude prozkoumávat okolí místa přistání. Datum startu byl stanoven na 1. prosince 2013, ale je nutné počítat s jistou rezervou, protože u podobných misí pravidelně dochází k opoždění a posunu data.

Samotné vozítko už prošlo celou řadů technologických testů v terénu. Jeho software mu má umožnit se umět samostatně vyhýbat překážkám a hodnotit terén, což mají být všechno technologie nutné k budoucímu přistání čínské posádky na Měsíci, které se předpokládá někdy mezi rok 2020 a 2025. Vozítko bude napájeno dvěma způsoby. Vzhledem k délce Měsíční noci bude vozítko vybaveno nejen solárními panely, které ho budou zásobovat energií během dne, ale i radioizotopovými generátory RTG, které budou zásobovat energií vozítko v noci a zároveň jej budou i oteplovat, protože teplota během měsíční noci sahá až k -170 stupňů celsia. Vozítko má vážit asi 100 kilogramů.

Dalším navazujícím projektem má být už návratový lander, který odešle vzorky měsíční horniny zpět na Zemi. Číňané tak cíleně směřují k ověření a vývoji technologií nutných k budoucímu přistání jejich posádky na Měsíci.

OSIRIS-REX už ví, na čem poletí

OSIRIS-REX
OSIRIS-REX
Zdroj: https://vpr.arizona.edu/

V rámci programu New Frontiers, který NASA vyhlásila před třemi lety, se realizuje mise OSIRIS-REX, která si klade za cíl přiletět k asteroidu, odebrat vzorky a přivést je zpět k Zemi.

Zkoumání asteroidů má hned dva podstatné důvody – ten první je čistě vědecký – asteroidy jsou takové kosmické konzervy, které v sobě uchovávají geologické vzorky, které mohou prozradit hodně o minulosti Sluneční soustavy. Jejich povrch je pokrytý drobným prachem – regolitem. Právě jeho průzkum by mohl přinést mnoho zajímavých a podstatných informací. Tím druhým důvodem je fakt, že vybraný šestisetmetrový asteroid s kódovým označením 1999 RQ36 by se jednou mohl teoreticky srazit se Zemí. Tedy, pod tímto technickým označením si ho asi nikdo z nás nezapamatuje. Asteroid má totiž už i jméno, které bylo vybráno v soutěži, do které se mohl kdokoli zapojit. Dostal jméno Benu, po egyptském posvátném ptákovi. Pokud zjistíme jaké má složení, bude mít lidstvo v budoucnu o něco snazší rozhodování jakou metodu pro jeho odklon použít.
Samotné přistání na asteroidu ale nebude nic snadného, vzhledem k velice nízké gravitaci tělesa. 1999 RQ36 má v průměru jen 600 metrů, takže jeho gravitační síla je téměř zanedbatelná. Pro lepší představu radiační tlak slunečního záření solární panely sondy se rovná +/- 20 % gravitační síly asteroidu. Je proto docela možné, že nepůjde o přistání v pravém slova smyslu, ale jen o jakýsi náraz, během kterého sonda zachytí uvolněné částice, které uzavře do odolné schránky a odebere se směrem k Zemi. Právě tato schránka by pak měla na našem povrchu přistát na padácích podobně jako při misi Stardust.

Znak mise
Znak mise
Zdroj: http://www.nasa.gov/

OSIRIS REx je složenina výrazů Origin, tedy původ či počátek života i Sluneční soustavy, Spectral Interpretation, tedy spektrální interpretace, protože sonda pořídí snímky asteroidu, které by měly odhalit jeho chemické složení. Resource Identification, znamená identifikaci zdrojů, tedy například vody a kovů, pro účely kosmické těžby nerostů, Security znamená bezpečí. Trojice písmen REx je zkratkou pro Regolith Explorer  – čili průzkum regolitu, tedy velejemného prachu na povrchu asteroidu.

Nejnovější zpráva o misi ji přiblížila realizaci zase o kousek blíže. Byl vybrán nosič, který během roku 2016 vynese sondu k její cestě. Měla by to být raketa Atlas V v zajímavé konfiguraci 411, která je zajímavá tím, že raketa bude mít jen jeden pomocný urychlovací stupeň na svém boku.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
http://www.scienceworldreport.com/

Zdroje obrázků:

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/999700_10151605855536172_2066770263_n.jpg
http://img404.imageshack.us/img404/4651/ilcr.jpg
http://img842.imageshack.us/img842/268/iupw.jpg
https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/1149340_188820854625149_1484647660_o.jpg
http://www.nasa.gov/sites/default/files/styles/1600x1200_autoletterbox/public/iss036e029229.jpg?itok=8vicJC6f
http://2.bp.blogspot.com/-yTphoVDa63Y/T526I4h46vI/AAAAAAAARaE/5r-np32ojjI/s1600/chang-E-3-krishna-x3-580.jpg
http://www.nasa.gov/centers/goddard/png/416744main_OSIRIS-REx%20Logo_R1.png
https://vpr.arizona.edu/system/files/imagecache/vpr_feature/OSIRIS-REx.gif

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jiri Vetvicka
Jiri Vetvicka
11 let před

Čina na Měsíc poletí se svou Chang’e 3 v prosinci 2013 a ne 2014 ne?:)

Dušan Majer
Dušan Majer
11 let před
Odpovědět  Jiri Vetvicka

Dobrý den,
máte pravdu, jednalo se o překlep v nadpisu. V textu už autor uvádí správný rok. 😉
Děkujeme za upozornění. Chybu jsem opravil.

Ivan Petovsky
Ivan Petovsky
11 let před

Rád by som chcel vedieť, aký má význam pre Čínu, investovať opäť do technológii, ktoré umožnia ľudským posádkam pristáť na Mesiaci a vrátiť sa späť.
Jednak táto technológia je už vymyslená a nevidím v tom žiadny rozumný dôvod, prečo by mala zopakovať pristátia ľudskej posádky na Mesiaci.
To je trošku drahá dovolenka pre dvoch ľudí. Poprechádzajú sa tam, zamávajú do kamery a poďme naspäť domov.
Som toho názoru, že vynaložené úsilie a finančné prostriedky je možne investovať do oveľa rozumnejších projektov a nie vymýšľať to čo už je vymyslené.
Pochopil by som to, ak by sa jednalo napríklad, o založenie trvalo osídlenej základne na Mesiaci.
Alebo odskúšanie úplne novej technológie.

Mňa by ohúrilo použitie kozmickej lode, ktorú by bolo možné viacnásobne používať a počas svojho letu by už neodhadzovala žiadne vyhorené raketové stupne.
Prípadne, ktorej pohon by bol založený na inom než chemickom princípe a už by to nebola raketa.

Aj tak si myslím, že raz nám budú chýbať tie drahé materiály, ktoré zahadzujeme do vesmíru, vo forme sond, modulov a medzistupňov.

Dušan Majer
Dušan Majer
11 let před
Odpovědět  Ivan Petovsky

Já bych možná Lukáše doplnil v tom, že technologie pro přistání na Měsíci už existují, to ano, ale mají je Američané a částečně Rusové (v nepilotované formě). Čína už tak nějak tuší jak na to – už to není jako v pionýrských dobách kosmonautiky, kdy se všechno zkoušelo za chodu. Čína už zná základní principy a technologie, ale potřebuje je ozkoušet v ostrém provozu.
Pro Čínu je navíc kosmonautika výkladní skříní vládnoucí Strany, která by případné přistání na Měsíci okamžitě využila pro svou propagandu. Ale myslím si, že by zkrátka nepřišla ani věda.
Ona se Čína jednou možná propracuje i k té vícenásobně použitelné lodi, kterou zmiňujete, ale k té je zatím hodně daleko. Nesmíme zapomínat na to, že Čína vstoupila do klubu kosmických velmocí teprve nedávno a pořád dělá jen nesmělé krůčky, kdy se učí věci, které ostatní agentury už dobře znají – třeba lety ke stanici Tiangong-1 měly otestovat přesnost a spolehlivost spojování dvou těles na oběžné dráze – to jsou věci, které ostatní agentury běžně dělají už desítky let. Pro Čínu jsou to ale nezbytné kroky k dalšímu rozvoji. Není možné je přeskočit a vrhnout se rovnou na revoluční novinky. Čína prostě musí projít přes základy kosmonautiky a pak teprve bude moci zahájit svůj rozvoj.

Samuel Slavkovský
11 let před
Odpovědět  Ivan Petovsky

Nejde o jednorázovú akciu, akou bol projekt Apollo. Čína chce Mesiac využívať aj naďalej. Ale nedá sa začať so stavaním lunárnej základne, ak nemáte zvládnuté pristávanie. Chápete? To je ako keby mal Newton preskočiť definovanie gravitácie a išiel by rovno na formulovanie teórie superstrún. Je to nemožné. Preto Čína chc najprv pristáť. Treba postupovať po malých krôčikoch. Hovoríte, že NASA už na Mesiaci pristála. Myslíte si, že Amerika bude ochotná darovať túto technológiu Číne? V žiadnom prípade sa to nestane. Každý si svoje know-how stráži a nenechá si ho len tak zobrať. Takže vaše argumenty o tom že už sme raz pristáli a netreba to opakovať sú úplne mimo. Najprv musíme pristáť, a až potom môžeme rozmýšľať nad základňami, ťažbou a ďalšími hovadinami 😉

K tým raketám, rakety dnes tvoria ani nie desať percent ceny misie. Ok, pri lacných sondách je to aj tridsať percent, ale sú to skôr výnimky. Preto investovať veľké peniaze do vývoja znovupoužiteľnej rakety mi príde ako strata času a prostriedkov, ktoré by sa mohli použiť inak. Pozrite sa na raketoplány. Tie boli čiastočne znovupoužiteľné a nezdá sa mi, že by to cenu za štart znížilo. Skôr naopak.

Honza
Honza
11 let před

Chápu, že Čína opakuje krůček po krůčku celkem úspěšný sovětský/ruský kosmický program. Ale proč proboha posílají na měsíc zase takový absurdní samohyb. Copak každé vozítko jezdící mimo Zemi musí na věčné časy vypadat jako lunochod?
Má snad nějaké úspěšné terénní auto na Zemi 6 kovových kol bez pneumatik? Ve výsledku to jezdí rychlostí pár centimetrů za minutu a nikam to pořádně nevyjede. Proč tam nepošlou něco jako buginu z programu Apollo? Těžká byla podobně a ujela za den desítky kilometrů.
Případně nějakej měsíční traktorbagr nebo buldozer. Kde neprojede, cestu si postaví… A navic by se dalo sem tam „vědecky“ hrábnout pod zem a zjistit něco víc a Měsíci.

Dušan Majer
Dušan Majer
11 let před
Odpovědět  Honza

Protože je to technicky nejjednodušší. Šestice kol umožňuje nejlepší manévrování, otočení na místě atd., což je u dálkově ovládaných strojů velmi důležité. Vámi navrhovaný bagr by byl mnohem těžší a zároveň by i nenávratně poškodil přistávací oblast. Pořád musíme ke kosmickým tělesům přistupovat s jistou úctou. Ano, věřím tomu, že jednou přijde čas, kdy na Měsíc zamíří buldozery. Ale do té doby musíme postupovat mnohem opatrněji – stejně jako když archeologové vyhrabávají kosti ze země, tak používají štětečky a ne sbíječky :-).
Teorie, že pokud by se použil těžší stroj, najezdil by víc je mylná. Vozítko z programu Apollo najezdilo tak moc jen díky tomu, že bylo ovládané z místa. Měsíc má pro řidiče zpoždění tuším 3 sekundy. Tím pádem se musí řídit opatrněji. A navíc, to je možná nejdůležitější, vědecká vozítka nelétají na cizí světy kvůli tomu, aby lámala rekordy v počtu ujetých kilometrů.nejsou to závodní stroje, aby jezdily rychle. Jejich primárním účelem je věda.

Honza
Honza
11 let před
Odpovědět  Dušan Majer

O závodní stroje opravdu nejde. Ale dělat nějaký rozumný geologický průzkum (a o ten jde na Měsíci předpokládám především) z něčeho, co popojede za hodinu maximálně o desítky metrů a za celou životnost projede několik desítek km mi přijde nemožné.

A přitom ta čtyřkolová apollo bugina s balónovými pneu fungovala výborně… Za pár let by takové vozítko prozkoumalo nezanedbatelnou část Měsíce, ne jen 30-40 km v bezprostředním okolí místa přistání.

Třívteřinové zpoždění při ovládání je jenom otázka tréninku, pokud máte dostatečný rozhled.

Dušan Majer
Dušan Majer
11 let před
Odpovědět  Honza

Není top jen o tom, že bychom dali vozítku nafukovací kola a rázem bude jezdit rychle. Nabaluje se na to spousta dalších věcí – například by tím rostla hmotnost, bylo by potřeba použít silnější rakety atd. Tím, že bychom zvětšili kola bychom ubrali váhu vědeckým přístrojům. Osobně zastávám názor, že současná kola jsou pro momentální požadavky, které na vozítka máme naprosto dostačující.

https://kosmonautix.cz/2013/08/11/kosmotydenik-47-dil-5-8-11-8-2013/