sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Spouštíme komentáře

Spouštíme komentáře

Vážení čtenáři, náš blog jsme spustili před dvěma měsíci a teď tu máme jedno malé jubileum. V minulých týdnech jsme přinesli informace z historie, současnosti i budoucnosti kosmonautiky. Prakticky každý druhý den tu byl nový článek. A tento, který právě čtete nese pořadové číslo 50. To je docela pěkný důvod k oslavě, nemyslíte? A k oslavě samozřejmě patří dárky. A protože pro nás jste nejdůležitější právě Vy, čtenáři, rozhodli jsme se, že odměníme právě vás. Dlouho jsme přemýšleli nad dárkem. Nevěděli jsme, co by se na blogu dalo vylepšit. Až nás to nakonec napadlo. Spustíme komentáře pod články. A k téhle novince dochází právě dnes – ve čtvrtek 22.11.2012.

Až doposud to totiž fungovalo tak, že pokud chtěl nějaký návštěvník komentovat článek (třeba kvůli tomu, že měl dotaz)., musel jít přes odkaz pod článkem na naše fórum., tam se zaregistrovat, vrátit se do správného vlákna a napsat příspěvek. Upřímně řečeno zrovna user-friendly tenhle systém moc nebyl. A proto jsme zavedli komentáře. Odkaz na fórum pod článkem zůstane – pokud by čtenář chtěl podrobnější informace o tématu.

Komentáře jako takové ale musí mít jistou formu. Nebojte se, nechceme žádný superspisovný jazyk, nebo něco podobně svazujícího. Pište klidně úplně normálně, ale hlavně slušně. Právě na slušném chování si zakládáme, respektujte to, prosím.

K čemu komentáře mají sloužit:

  • Ke zpětné vazbě mezi autorem článku a čtenáři
  • K pokládání dotazů k tématu
  • Ke konstruktivní kritice, která pomáhá zlepšovat
  • K větší interakci se čtenáři
K čemu komentáře nemají sloužit:
  • K vulgárním projevům pisatele
  • K reklamě, spamu atd.
  • K osobním útokům na kohokoliv
  • K destruktivní kritice
  • K běžné debatě, která nesouvisí s tématem (komentáře nejsou chat!)

Komentáře proto budou moderovány. Nebojte se, názorovou cenzuru nebudeme zavádět. Je to jen kvůli udržení jisté úrovně. Pokud bude nekvalitních komentářů mnoho, vyhrazujeme si právo diskusi pod vybraným článkem zakázat. Doufejme ale, že uživatelé budou natolik slušní, že žádných represí nebude zapotřebí. Momentálně jsou komentáře pod články otevřené úplně všem čtenářům bez nutnosti registrace. Pokud se to neosvědčí, budeme na vzniklou situaci reagovat příslušnými změnami.

Pokud vás tedy cokoliv zajímá, nebo pokud máte jinou potřebu komentovat naše články, vzhůru do psaní.

Zdroj obrázku:
http://wpteach.com/wp-content/uploads/2012/04/comment.png 

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jana Krychová
Jana Krychová
11 let před

mám velkou radost,kosmonautika mne zajímá už 50 let,jsem pouhý laik,zato velký nadšenec tohoto zajímavého oboru

Dušan Majer
Dušan Majer
11 let před
Odpovědět  Jana Krychová

Dobrý den,
velice nás těší Váš zájem. Budeme se snažit i nadále přinášet zajímavé informace z kosmonautiky.

Jana Krychová
Jana Krychová
11 let před
Odpovědět  Dušan Majer

jsem velmi zvědavá na objev vozítka Curiosity na Marsu,zatím vím jen o písku podobnému písku na Hawai,tak snad nějaká naděje na nějakou formu života na Marsu

Dušan Majer
Dušan Majer
11 let před
Odpovědět  Jana Krychová

Objev by měl být oznámen na začátku prosince. Očekávání veřejnosti jsou velká a mám trochu strach, aby pak lidé nebyli zklamaní. Ano, přál bych si velkou „bombu“, ale jsem realista. A přitom jak je veřejnost „namlsaná“, tak se dá očekávat, že pokud přijde objev zajímavý „jen“ z vědeckého hlediska, tak budou lidé zklamaní.

Jana Krychová
Jana Krychová
11 let před
Odpovědět  Dušan Majer

uvažuje se i nadále o využití ROBONAUTA,kterého jsem viděla na astronomickém kongresu v Praze?

Dušan Majer
Dušan Majer
11 let před
Odpovědět  Jana Krychová

Robonaut se momentálně testuje na ISS. Jeho další využití by mohlo být vně stanice, kde by mohl vykonávat práci místo astronautů. V budoucnu je možné i nasazení na povrchu Měsíce, či Marsu, ale to jsou zatím pouze spekulace. Žádný konkrétní projekt zatím na stole není.

Jana Krychová
Jana Krychová
11 let před
Odpovědět  Dušan Majer

kde se nachází ted sonda Pioneer 10,vypuštěná v roce 1969,jsme schopni přijímat její signál,nebo již zanikla?

Dušan Majer
Dušan Majer
11 let před
Odpovědět  Jana Krychová

Sonda Pioneer 10 se Zemí nekomunikuje. Poslední signál ze sondy dorazil 23. ledna 2003 (tehdy byla 12 000 000 000 km od Země). Poslední pokus o spojení přišel 4. března 2006. Od té doby se sonda považuje za ztracenou. Pioneer 10 míří ke hvězdě Aldebaran ze souhvězdí Býka. Podle výpočtů k ní dorazí za 2 miliony let.

Jan Zahradník
Jan Zahradník
11 let před

Moc gratuluji k takovému výročí. Jako geologa mě vesmír zajímá neméně jako Země a jsem díky tomu moc rád za takovýto server kde se dočtu víc o dění všeho možného ve vesmíru. Moc přeji další články a prosím nezapomeňte na geologii ostatních planet.
S přáním hodně úspěchů do budoucna……Geolog

Dušan Majer
Dušan Majer
11 let před
Odpovědět  Jan Zahradník

Dobrý den,
velice děkujeme, že se Vám náš server líbí. Na geologii cizích planet (především Marsu) zapomínat nechceme, nicméně nikdo ze stávajících redaktorů není v geologii úplně doma. Nicméně na našem diskusním fóru máme geologa (uživatel petrsida), který pravidelně komentuje objevy Curiosity. Vedu s ním jednání a snažím se ho získat i pro psaní na blog. Problém je, že má velmi málo času. Ale uvidíme.

Jana Krychová
Jana Krychová
11 let před

jakým způsobem bude využíván objev českých vědcůNANOVLAKNO v kosmonautice?nedávno se podařilo využít jej,i když zatím jen laboratorně k ničení škodlivých virů

Dušan Majer
Dušan Majer
11 let před
Odpovědět  Jana Krychová

Nanovlákno je stále poměrně nový objev, který na rozšíření a praktické využití teprve čeká. Pro podrobnější informace se obraťte na Českou kosmickou kancelář (http://www.czechspace.cz/), která bude mít jistě přesnější informace.

Jana Krychová
Jana Krychová
11 let před

nevadí,že se ptám i na jiné otázky nesouvisející s články na těchto stránkách?

Dušan Majer
Dušan Majer
11 let před
Odpovědět  Jana Krychová

Komentáře by se mohly týkat spíše témat článků. Ale za dotaz mimo téma nikomu „neutrhneme hlavu“, takže se klidně ptejte. 🙂

Jana Krychová
Jana Krychová
11 let před

na jakých významných kosmických projektech ted spolupracují čeští vědci a astronomové,a jak se na nich podílejí?

Dušan Majer
Dušan Majer
11 let před
Odpovědět  Jana Krychová

Opět Vám doporučím výše zmíněnou Českou kosmickou kancelář (http://www.czechspace.cz/), kde dostanete přesnější info. Vzpomínám s třeba na českou firmu Synpo, která má vyrábět materiál pro vnitřní stěny palivových nádrží evropských raket.

https://kosmonautix.cz/2012/11/22/spoustime-komentare/