křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

krátké zprávy

Radian Aerospace

Společnost Radian Aerospace oznámila 25. září, že provedla první sérii pojížděcích testů prototypu PFV01, prototypu znovupoužitelného orbitálního kosmického letounu.

Satellite Control Network

Americké vesmírné síly postupují vpřed s plány na rozšíření své stárnoucí Satellite Control Network (SCN) využitím komerčních satelitních antén. Vesmírné síly čelí nedostatku kapacity, kdy se roční vypouštění družic podporovaných SCN od roku 2012 ztrojnásobilo.

Outside Analytics

Společnost Outside Analytics získala zakázku ve výši 25 milionů dolarů na integraci dat z družic pro varování před raketami a dalších senzorů v Laboratoři nástrojů, aplikací a zpracování (TAP) při U.S. Space Force.

Iridium

Společnost Iridium uvedla, že projekt 3. generace partnerství (3GPP), konsorcium, které stanovuje globální komunikační standardy pro 5G, schválilo jeho požadavek na rozšíření vesmírného úzkopásmového připojení k internetu (NB-IoT).

Lunar Terrain Vehicle

Společnost Lunar Outpost oznámila 24. září, že společnost Leidos se připojila k týmu Lunar Dawn, který navrhuje rover pro program Lunar Terrain Vehicle (LTV). Leidos se připojil poté, co projekt opustila společnost Lockheed Martin.

Viasat

Výzkumná laboratoř amerického letectva udělila společnosti Viasat kontrakt v hodnotě 33,6 milionu dolarů na vývoj pokročilých družicových komunikačních antén pro vojenská letadla. Kontrakt je součástí programu Defence Experimentation Using Commercial Space Internet (DEUCSI).

Planet

Společnost Planet představila 24. září produkt pro monitorování globálních lesů. Produkt Forest Carbon Monitoring nabízí čtvrtletní odhady množství uhlíku uloženého ve větvích, listech a dalších rostlinných tkáních nad zemí v rozlišení tři metry na pixel.

Hawaiian Airlines provozují Starlink

Společnost Hawaiian Airlines oznámily 24. září zahájení bezplatného provozu Wi-Fi sítě Starlink na většině své transpacifické flotily.

Dočasná nedostupnost našeho fóra

Dnes od 22:00 bude naše fórum krátce nedostupné z důvodu aktualizace. Děkujeme za vaši trpělivost a pochopení.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Posedmé ve finále Křišťálové lupy! Moc Vám děkujeme!

Vážení čtenáři, jste skvělí a moc Vám děkujeme! Tato slova bychom měli opakovat každý den, protože nám k tomu neustále dáváte dobré důvody, ale dnes si to zasloužíte dvojnásob. V průběhu letních prázdnin totiž probíhala nominační fáze do Křišťálové lupy – ceny českého internetu. Stejně jako v minulých letech jsme na to nikoho neupozorňovali a k hlasování nikoho nenabádali. Chtěli jsme, aby veřejnost sama dle vlastního názoru rozhodla, zda nás nominuje, či nikoliv – stejně jako v minulých ročnících. Dnes bylo odtajněno složení finálových kategorií a náš web Kosmonautix.cz již posedmé v řadě (!!!) ve finálové kategorii Zájmové weby nechybí. Velice Vám děkujeme za Vaše nominační hlasy, které nás opět dostaly do finále této prestižní soutěže.

Projekty nominované do Křišťálové lupy, ceny českého internetu za rok 2024 v kategorii Zájmové weby.
Projekty nominované do Křišťálové lupy, ceny českého internetu za rok 2024 v kategorii Zájmové weby.
Zdroj: https://kristalova.lupa.cz/

Další postup bude stejný jako v minulých letech. Zatímco v nominační fázi nikoho k hlasování nenabádáme, ve finále i letos zkusíme chytit příležitost za pačesy. Chtěli bychom Vás tedy touto cestou požádat, zda byste našemu projektu nemohli udělit svůj hlas. Zabere Vám to jen chviličku a věřte, že nám tím uděláte opravdu moc velkou radost. Často od různých čtenářů našich článků a diváků našich videí, či přenosů, dostávám otázku, jak nás můžete podpořit. Peněžní dary od Vás nechceme, ale hlas ve finále Křišťálové lupy by nás ohromně potěšil. Hlasování není vůbec složité a je navíc zdarma!

K hlasování se nemusíte nikde registrovat. Až do 1. listopadu, kdy hlasování končí, najdete v pravém sloupci našeho webu banner soutěže, jehož proklik povede na stránku s hlasováním. Odkaz je nastaven tak, že je v kategorii Zájmové weby předvyplněn právě náš Kosmonautix. Pochopitelně můžete udělit hlasy i svým favoritům v jiných kategoriích. Jakmile dospějete na konec formuláře, vyplníte svůj mail, což je ochrana před opakovaným hlasováním. Poté už jen zaškrtnete, že nejste robot a velkým červeným tlačítkem odešlete své hlasy. Políčko, že souhlasíte se šířením obchodních sdělení prostřednictvím elektronického kontaktu, není potřeba zaškrtávat. Poté se Vám obnoví stránka, kde budete mít potvrzeno, že Vaše hlasy byly započítány. Na mail, který jste uvedli, by Vám mělo také dorazit potvrzení o započítání Vašich hlasů.

Pokud náš web rádi navštěvujete, pokud Vás baví to, co děláme a pokud se z naší tvorby odnášíte něco, co Vás obohatí, budeme moc rádi, když nás odměníte finálovým hlasem. Věřte mi, že i když jsme ve finále posedmé v řadě, stále je pro nás postup mezi deset nejlepších zájmových webů českého internetu malý zázrak a mimořádný úspěch. Každý rok říkám, že i kdybychom skončili ve finále na poslední (desáté) příčce, tak nebudeme zklamaní, protože  konkurence je i letos opravdu velká. Ještě jednou upřímně děkujeme všem, kteří nás svými hlasy v nominační fázi dostali do finále a předem také děkujeme všem, kteří nám ve finále pošlou své hlasy. V ostatních kategoriích najdete i další projekty a lidé popularizující vědu – ať už je to „Jirka vysvětluje věci“, nebo „Martin Rota“. Je krásné vidět, že se popularizace vědy v Křišťálové lupě tak hezky uchytila.

Finálové hlasování na stránkách ankety již bylo otevřeno a poběží až do 1. listopadu. Výsledky ve všech kategoriích budou zveřejněny 28. listopadu na slavnostním vyhlášení. A jak jsme si vedli v minulých ročnících Křišťálové lupy v kategorii Zájmové weby?

  • 2018 – 8. místo
  • 2019 – 6. místo
  • 2020 – 5. místo
  • 2021 – 6. místo
  • 2022 – 7. místo
  • 2023 – 8. místo

Zdroje informací:
https://kristalova.lupa.cz/

Zdroje obrázků:
https://i.iinfo.cz/images/289/kl23.png

Hodnocení:

5 / 5. Počet hlasů: 4

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tom.k
tom.k
9 hodin před

Odhlasovano, diky moc za vse!

Mattonius
Mattonius
2 hodin před

A jako každý rok tam máte můj hlas 🙂

[ultimatemember form_id="169357"]
[ultimatemember form_id="169356"]
https://kosmonautix.cz/2024/09/25/posedme-ve-finale-kristalove-lupy-moc-vam-dekujeme/