sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Vítejte na novém webu!

Vážení čtenáři našeho webu. Dnes jste svědky největší změny v historii celého portálu, který pro vás funguje na neziskové bázi nepřetržitě již více než 12 let. Od spuštění v roce 2012 se web postupem času vyvíjel. Přidávaly se nové subdomény, nové funkce, přibývali noví autoři, zvýšila se kadence vydávání článků na současné dva články denně. Za již několikaleté udržování tohoto standardu si kolegové zaslouží obrovský obdiv. Ovšem kvůli tomu tu dnes nejsme.

V každém případě musím na úplný začátek velmi moc poděkovat lidem, bez kterých by nový Kosmonautix nemohl vzniknout. Těmi lidmi jsou: Vladimír Kordas, náš technický správce webu a David Suchomel, který se primárně stará o aktualizaci subdomény starty.kosmonautix.cz. Právě jim můžete vděčit za to, že všechny části původního webu pracovaly spolehlivě a bezpečně. Ano, schválně nepíšu o spolehlivosti nového webu, jelikož jsme ho nemohli vyzkoušet v takovém rozsahu, v jakém bude při ostrém provozu. Jsem si však jistý, že všechny případné drobné nedostatky se podaří eliminovat v co nejkratší době, a i nový Kosmonautix bude poskytovat stejně perfektní uživatelský zážitek. Poděkování patří také hostingu Blueboard.cz, kteří nám při přípravě webu vycházeli vstříc. Mimo těchto lidí musíme poděkovat také Vlado Kurdajovi, který nám poskytl cenné rady při tvorbě webu.

Jak jsem zmínil, v průběhu let náš portál dospěl po informační stránce, ovšem už ne po té designové. Nalijme si čistého vína, doposud používaná šablona nemá s moderním vzhledem webové stránky společného prakticky nic a bylo jasné, že dříve nebo později bude muset přijít změna, která bude splňovat požadavky dnešní doby. Jisté je, že vzhled je vždy čistě subjektivní záležitost. Někomu se líbil starý design, někomu se pro změnu líbí nový design. Ovšem zcela primární důvod tvorby nového Kosmonautixu byl cíl přizpůsobit ho na dnes používaná zařízení. Tedy primárně monitory s poměrem stran 16:9 a mobilní telefony. Ruku v ruce s tím šel samozřejmě nový design a nové rozložení ovládacích prvků. Pojďme si nyní tedy spolu nové zásadní změny probrat.

Když už jsem zmínil rozložení ovládacích prvků, začneme rovnou u nich. Pro přehlednost budeme postupovat od hlavičky, tedy úplně horní části webu, kde se odehrály velké změny. Na první pohled můžete vidět lehce upravenou podobu našeho loga. Jak jste si jistě také všimli, dvojité menu (jedno vyhrazené pro navigaci a druhé pro rubriky) bylo sloučeno do jednoho. Rubriky se tedy nově přesouvají pod rozbalovací nabídku právě do hlavního menu. Do něj bylo také integrováno tlačítko vyhledávání, které tak je po celou dobu procházení webu okamžitě k dispozici, díky pevnému zafixování polohy. To bychom měli menu, přejděme však nyní na samotnou hlavní stránku, která je nově rozdělena celkem do čtyř kategorií. Tou první jsou samozřejmě nejnovější články. Změnilo se také uspořádání bočního sloupce. Poloha ikon sociálních sítí, ani odpočtu do dalšího přímého přenosu se nezměnila. Ovšem výpis plánovaných přenosů se z logického důvodu zlepšení přehlednosti přesunul pod odpočet.

Každopádně když jsme u odpočtu a výpisu přenosů, těch se týká velmi zásadní změna. Čtenáři, kteří pročítají i komentáře pod články nejspíše vědí, že na starém webu jsme museli odpočet i výpis přenosů aktualizovat ručně. S velkým množstvím další práce okolo se stávalo, že jsme na aktualizaci odpočtu zkrátka zapomínali. Proto jsem se rozhodl tento problém odbourat, nám ulehčit starosti a Vám přinést co nejaktuálnější informace, což se nakonec povedlo. Nový Kosmonautix má tedy oba tyto prvky automaticky aktualizované z dat na našem YouTube kanále, a to jednou za dvacet minut. V případě provedení jakékoli úpravy na YouTubu, tedy například založení nového přenosu nebo odklad již založeného, se změny na webu projeví nejdéle do dvaceti minut. Ještě jednou zdůrazním, že správnost/aktuálnost uvedených údajů závisí na aktuálnosti údajů na našem YouTube kanále. Pokud tedy budou špatně nastavené parametry na něm, budou se špatně zobrazovat i na webu. Každopádně se jedná o obrovský přínos především pro kolegy aktualizující informace, jelikož nebudeme muset informace upravovat na několika místech. Samozřejmě se pro Vás budeme snažit informace udržovat co nejaktuálnější.

Ovšem abych uvedl na pravou míru jednu věc. Autorem těchto nástrojů nejsem já, ani nikdo z kolegů. Dokonce ani nikdo ze čtenářů. Žijeme v době plné úžasných možností, jak mi právě při tvorbě automatizovaného odpočtu a výpisu předvedl celosvětově známý AI chatbot ChatGPT. Ten dokáže nejen generovat prostý text, ale i kódy na míru podle vašeho zadání. Ano, člověk musí mít nějaké zkušenosti, aby ChatGPT dokázal přesně pojmenovat prvky, které chce zakomponovat, koneckonců i vymyslet princip fungování tohoto systému bylo na mě. Ovšem pokud znáte požadavky a správně je chatbotovi předložíte, dokáže naprogramovat i poměrně komplexní systémy a nejen to. Dokáže dokonce opravovat kód celosvětově známého redakčního systému WordPress, na kterém náš web funguje. Umělá inteligence si tak již našla určitou cestu i na náš portál.

Pod hlavní sekcí s články nově najdete oblast vyhrazenou našemu YouTubu kanálu. Ta cílí především na nové uživatele. Díky tomu si můžete přímo na webu pustit šest našich nejnovějších videí/přímých přenosů. V bočním sloupci se také již nachází integrovaný Spotify widget pro přehrávání podcastů. Nachýlil se tak konec obrázkového baneru s odkazem, který Vás přesměruje na další stránku. Nyní si již můžete pustit nejnovější díl podcastu přímo na našem webu.

Pod videi se nachází sekce věnovaná našim seriálům, které jsme také chtěli zvýraznit. Stejně jako u videí se zde bude zobrazovat šest nejnovějších dílů našich seriálů. Podobně jako se kvůli přehlednosti zařadil widget pro podcasty v bočním sloupci k části s videi, nachází se v sekci věnované seriálům přehled všech aktivních a ukončených seriálů.

Když píšu o logickém uspořádání prvků, které spolu souvisí na jednom místě, rozhodně nemohu nezmínit rozložení na mobilním telefonu. Zde se nám podařilo sekce zařadit pod sebe stejně logicky, jako na počítači. Jako první jsou samozřejmě zařazeny nejnovější články, ovšem pod nimi nenajdete sekci s videi, ale část bočního sloupce, která se na počítači zobrazuje vedle nich. Tedy poměrně rychle se dostanete k odpočtu do dalšího přenosu nebo krátkým zprávám a není proto potřeba zběsile scrollovat přes celou stránku. Stejný postup se opakuje u zbytku webu. Tedy hlavní sekce, pod ní její vyhrazená část v bočním sloupci.

Poslední část webu je věnovaná přednáškám. Zde si budete moct prohlédnout posledních šest nejnovějších záznamů přednášek a v bočním sloupci můžete nalézt tabulku s nejbližšími plánovanými přednáškami a přehledem přednášejících. Co se týče tabulky, pokud kliknete na název přednášky, otevře se Vám Google kalendář se všemi podrobnostmi a budete si ho moct hned přidat i do toho svého. Stejné podrobnosti samozřejmě naleznete i na stránce nejbližší přednášky. Prezentace s přednášejícími v bočním sloupci bude stejně jako prezentace seriálů doplněna o odkazy vedoucí na stránku se záznamy přednášek onoho konkrétního člověka. Bohužel až v průběhu času, jelikož s tímto jsme museli čekat na přesun nového webu na správnou doménu. To samé platí pro stránku přehled přednášejících.

To bychom měli probranou úvodní/hlavní stránku webu. Nyní se pojďme zaměřit na asi největší vylepšení stránky článku. Tedy té stránky, která se zobrazí po kliknutí na nějaký článek. Změnu, kterou mám na mysli, jsou komentáře. Systém, který doposud fungoval na starém webu, bych bez přehánění nazval jako strašný. Psací pole pro napsání komentáře bylo umístěno naprosto nelogicky úplně dole pod všemi komentáři, kvůli naprosto šílenému větvení na mobilních telefonech nemohl být počet rozvětvení komentářů vyšší než tři, nenabízel žádnou interakci, jako například likování, nebo dokonce nahrávání obrázků. To vše s novým systémem padá a nyní tak budete moct naprosto jednoduše formátovat komentáře (nastavit tučný text, podtrhnout, vytvořit seznam…), přidávat obrázky, nebo likovat komentáře ostatních.

Funkce, ze které budou mít jistě radost především lidé, kteří si náš web prochází například v noci, je Dark mode. Budete si tedy moct vybrat, jestli preferujete světlý, nebo tmavý režim, který dokáže dost ulevit vašim očím.

V tuto chvíli možná pro některé z Vás přijde smutná zpráva. Co se týče barev, je toto finální podoba webu. Ano, z pozadí se tak vytratila ikonická modrá barva. Mohu Vás ujistit, že jsem zkoušel různé kombinace, kam by se dala umístit, ale opravdu to nevypadalo dobře. Navíc způsobovala problémy našemu Dark modu. Každopádně si uvědomuji, jak je tato barva pro web symbolická, a proto jsem se jí snažil nacpat, kde to jen bylo možné. Tlačítka, odkazy, ikony sociálních sítí, stránkování, oddělovače nebo horní menu. Zkrátka všude, kde to šlo a zároveň vypadalo dobře. Věřím, že je to alespoň malá cena útěchy.

Tímto bychom měli pospané zásadní změny a vylepšení, které Vám nový web přináší. Doufám, že Vás tato změna neodradí od jeho používání. Právě naopak. Zároveň Vás poprosím o trochu trpělivosti a shovívavosti. Tvorba webu nebyla vůbec snadná a netroufnu si říct, že je vše odladěné na 100 %, jelikož každý používáme jiné zařízení. Snažili jsme se všechny chyby, na které jsme přišli sami, odstranit před spuštěním, což ale nezaručuje, že se žádná neobjeví. Pokud tak narazíte na nějakou chybu, prosím kontaktujte mě na mail [email protected] a oznamte to, ať pro Vás může udělat web co nejlepší.

Nyní je web plně ve vašich rukou a za celou redakci doufám, že budete s jeho používáním spokojení.

Hodnocení:

5 / 5. Počet hlasů: 25

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
52 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
MilanV
MilanV
3 dní před

Malý krok pro lidstvo, velký skok pro Kosmonautix!

Děkuji za něj. Jsou tu ještě nějaké mušky, zmíním později, ale celkově to „prokouklo“ a hlavně je tu spousta nových funkcí. I když je mi jasné, že nás všechny čeká v prvé řadě šok, až to poprvé otevřeme bez varování a „svůj“ kosmonautix pár vteřin nepoznáme 🙂

Jednoznačné klady za mě:

reakce na změnu rozlišení (až po velikost na mobilu)tmavý režim – hurá, hurá, třikrát hurá!přehledná hlavička stránky na širokém okně i na mobilu – skok do 21. století :)widget na komentáře: komentář může být strukturovaný, ale také lze komentáře upravovat!!automat na přímé přenosy – teda až/jestli bude fungovat. Už jsem jednou doufal při zveřejnění sekce Starty 🙂
Kde jsou ještě nevychytané věci:

na širokém monitoru je úvodní obrázek článku velký jak plakát, zabírá téměř celý monitor!naopak obrázky uvnitř v článcích mají na šířku snad 1,5 cm a pod nimi je do úzké nudle namačkaný popiseknadpisy jsou nevýrazné místo aby naopak členily stránku. Hodně nevýrazné a špatně se hledají.sekci „Aktivní seriály“ jsem mimochodem našel až na pátý pokus. Kombinace naprosto nevýrazného nadpisu a obrázkového přetahovátka, co vypadá jak reklamní banner, mému zraku úspěšně unikala.nadpisy obsahují na konci dvojtečky, to se na klasické nadpisy nepoužívá, leda nad seznamy (jako v tomto mém komentáři 🙂 )uvnitř políček pro přihlašování (jméno a heslo) je jedovatě zelená místo modré (minimálně v tmavém módu)BUG: komentář po úpravě ztratí formátování, zdá se
Věci, které se nezměnily – a měly by 🙂 – něco jako seznam mých zbožných přání:

přihlášení lze jen ze sekce komentáře pod články a není vidět na obvyklém místě, tj. vpravo v hlavním menu jako odkaz přihlásit/odhlásitpo přihlášení mě to nevrátí na stejné místo, ale na hlavní stránku a musím hledat článek znova, abych mohl napsat ten komentářvychytávka pro redaktory, aby se např. čas přenosu startu zobrazil i v článku podle youtube a později se k němu _automaticky_ napsalo např. „ODKLAD na ….“ jen na základě té změny na youtube – já vím, je to trošku sen, ale když už umíte tohle všechno, co je teď vidět na novém webu?v seriálech jsou také uvedené jen ty, co je tam ručně někdo dal – předpokládám, protože např. Voschod Ondřeje Šamárka tam není. Ani dole mezi seriály, ani v sekci „Aktivní seriály“komentář čeká na schválení – opět náhodně někdy ano, někdy ne, jak už jsem hlásil…

Naposledy upraveno 3 dní před by MilanV
Matěj Soukup
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  MilanV

Dělali jsme, co se dalo, aby byl web při nasazení co nejlepší, takže jsme rádi, že se to ve většině případů povedlo.

  • Co se týče obrázků, to by měl být problém jen u starých článků, jelikož starý web byl o hodně užší.
  • Aktivní seriály můžete stejně jako na starém webu najít na stránce seriály.
  • Ve kterých políčkách je zelená barva? Zkoušel jsem vše projít a nikde ji nemohu najít.
  • Ohledně přihlašování. V patičce webu jsou přihlašovací a odhlašovací odkazy, stejně jako na starém webu.
  • Ano, seriály musíme zadávat ručně. Díky za upozornění, podíváme se na to.
  • Automatické aktualizace přímo v článku jsou velký problém, jelikož současná automatizace nemá žádné napojení na WordPress. Jen se zobrazuje na webu. Úprava článků automaticky je ale extrémně náročná, ne-li neproveditelná.
  • Ohledně schvalování komentářů. Za to nejspíš může migrace databáze. Vypadá to, že bohužel první komentář každého uživatele se bude muset schválit.

Každopádně doufáme, že budete s webem spokojen. 🙂

MilanV
MilanV
3 dní před
Odpovědět  Matěj Soukup

Předně děkuju za odpovědi, k pár bodům se vrátím a zkusím dovysvětlit:

Systém opět zahodil veškeré formátování mého původního příspěvku (v rámci toho schvalování?), takže nevím, jak byl pro vás srozumitelný ohledně rozdělení do částí apod. Já jsem se snažil oddělit, co jsou podle mě nedostatky nového designu a co jsou věci, co se nezměnily z minula, ale rád bych, aby se změnily – tj. něco jako seznam kam pokračovat dál, když design evidentně vykročil velmi správným směrem. A za to ještě jednou díky!

Co opravit v designu

  • úvodní obrázek článku zabírá celou stranu (monitor) – to platí i pro tento článek, který považuju za nový – nevím, jestli je i podle vašeho pohledu
  • další obrázky v článcích jsou problém jen v některých starších článcích, tak snad to bude nadále OK
  • ty aktivní seriály jsem uváděl záměrně jako příklad toho, jak nadpisy neplní svou funkci, protože jsou méně výrazné než obsah okolo nich – a mělo by to být naopak, z principu nadpisů. K tomu ty dvojtečky…
  • přihlašování: když kliknu „přihlásit“ a objeví se mi okno se zadáním jména a hesla, tak vnitřky těch <input> jsou brčálově zelené
  • BUG s komentáři: komentář se poprvé uložil a zobrazil správně, pak po kliknutí na „upravit“ se ztratilo formátování, po opětovném dodání formátování to vypadalo OK dokud nebyl schválený. A po vašem schválení se to opět sesypalo
MilanV
MilanV
3 dní před
Odpovědět  MilanV

Ohledně přihlašování – aneb přání do budoucna, na tom design nic neměnil: odkazy přihlásit/odhlásit je zvykem mít nahoře vpravo a mají být aktivní, tj. ne tam mít natrvalo oba texty jako teď jsou v patičce, ale podle stavu přihlášení buď „Přihlásit“ nebo moje jméno, na které kliknu a objeví se mi „odhlásit“. Teď nepoznám, jestli jsem přihlášený nebo ne.

Ohledně seriálů: kdyby byly články označené jako „typ: seriál“ a měly nějaké své ID seriálu, tak by pak šlo vylepšit web dál, nejen seznam seriálů jako teď. Např. by pak na stránce s článkem ze sriálu mohl být seznam všech dílů s vyznačeným právě čteným apod.

Ohledně automatických aktualizací článků: já jsem si spíš představoval aktivní prvky, které by v DB zůstávaly konstantní, ale renderovaly by se až při prohlížení. Když změníte obrázek (jeho bitmapu), tak také nemusíte měnit všechny články v DB, kde je ten obrázek vložený. Tak tak jsem to myslel. Podobně by pak šlo provázat i starty.kosmonautix.cz

Komentáře k článkům: zmizel na hlavní stránce odkaz u každého článku vedoucí rovnou na komentáře. Ten byl celkem pohodlný na kontrolu, co přibylo nového. Ještě lepší by bylo, kdyby to stránka zobrazovala rovnou, jak je na jiných webech: „7 komentářů, 2 nové“. Teď už by to mělo jít, když mi systém moje nepřečtené komentáře zvýrazňuje jinou barvou pozadí, tak to evidentně ví.

Naposledy upraveno 3 dní před by MilanV
Matěj Soukup
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  MilanV

Ohledně tech přihlašovacích údajů. Do hlavičky je není kam nacpat, aby to vypadalo dobře s tím, že WordPress je tak neskutečně omezený možnostmi, že v našem případě nejde ho mít aktivní.

Seriály. Ano, to sice ano, jenže to by se musela tato změna zavést i na všechny staré díly, který jsou vyšší stovky. To netuším, jak udělat.

U automatických aktualizací přímo v článku narážíme nejen na technické limity WordPressu, ale také naší. Spousta lidí si neuvědomuje, že fungujeme na nějakém systému, se kterým si nemůžeme dělat co chceme a zkrátka když něco neumožňuje, přidávat to do něj je riziko.

Na komentáře využíváme plugin. Kosmonautix je neziskový web, takže využíváme pouze Free to use řešení, což je další omezení. Navíc to co popisujete neumožňuje Elementor, přes který je web vytvořený. Zkrátka můžeme pracovat s tím co máme. Funkce, které tu popisujete je pro nás v současné chvíli nemožné přidat.

tommy
tommy
3 dní před
Odpovědět  Matěj Soukup

Přihlašování může být jen malá ikonka (používají se: např. Šipka do dveří, nebo Busta – ikona hlavy+ramen), to by se do hlavičky už nevešlo?

Naposledy upraveno 3 dní před by tommy
MilanV
MilanV
3 dní před
Odpovědět  MilanV

Ještě drobnost: i na notebooku, kde je na displeji místa dost, mi to dole pod článkem zalamuje slovo „tisknout“ na

tiskno
ut

Matěj Soukup
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  MilanV

Díky, už by to mělo být v pořádku.

MilanV
MilanV
3 dní před
Odpovědět  Matěj Soukup

Díky!

Matěj Soukup
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  MilanV
  • Obrázky by měly být v pořádku. Doporučuji se podívat na dnešní Kosmotýdeník.
  • Dvojtečky u nadpisů asi zrušit můžu, to není nic proti ničemu.
  • S tím přihlašováním tam máte zvláštní chybu. Zkoušel jste CTRL + Shift + R?
  • U komentářů uvidíme, jestli budou problémy pokračovat i v dalších dnech. Pokud ano, napište mi na mail: [email protected]
MilanV
MilanV
3 dní před
Odpovědět  Matěj Soukup

Kouknul jsem podrobněji.

U přihlašování mi to zvýrazňoval můj firefox po vložení jména a hesla z password manageru. Při ručním psaní je pozadí v <input> normálně černé. Pardon za mylný report, to mě nenapadlo.za (ne) dvojtečky díky!šlo by něco s tím zvýrazněním nadpisů, prosím?obrázky uvnitř článků vypadají OK, aspoň tedy v Kosmotýdeníku.ten první obrázek je ale pořád obří a výsledek je, že po kliknutí na článek z něj není vidět ani slovo, celý monitor zabírá obrázek. Alespoň na mém notebooku: screenshot
Test: komentář po úpravě

Naposledy upraveno 3 dní před by MilanV
Matěj Soukup
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  MilanV

Naprosto v pořádku, mouchy se musí vyladit.

Ohledně náhledového obrázku. Zatím jsme nepřišli na to, jak v Elementoru udělat, aby byl obrázek menší a text ho obtékal zprava. Jedna možnost je, ale byla vlastně nepoužitelná. Na druhou všechno zlé je pro něco dobré a náhledový obrázek je narozdíl od starého webu alespoň vidět, protože stále nejde rozklikávat jako zbytek obrázků. Mohli bychom mu nastavit vyšší pevnou výšku, jenže pak by to byl nevhodný formát a docházelo by k velkému ořezu.

Naposledy upraveno 3 dní před by Matěj Soukup
Pajuc
Pajuc
3 dní před
Odpovědět  Matěj Soukup

Elementor umožňuje vkládat vlastní CSS jen v placené verzi.

  • Custom CSS [Pro]: Apply Custom CSS to fine-tune the styling of elements, ensuring precise control over the design aspects.
Matěj Soukup
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  Pajuc

Ano, používáme Elementor Pro.

Pajuc
Pajuc
3 dní před
Odpovědět  Matěj Soukup

A ten je free to use?

Každopádně pak nechápu, proč to nejde jednoduše nastylovat.

Taky nerozumím, proč je u reakcí napsáno „Odpovědět“ místo „Odpověď na“.

Stejně jako ostatní bych se přimlouval za přesun přihlášení a také, aby to po přihlášení uživatele neházelo na úvodní stránku.

Design se mi líbí a oceňuji práci, kterou jste si s tím dali, vím, že to není snadné.

Matěj Soukup
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  Pajuc

Není. Je to jediná věc, kterou platíme pro provoz webu (pokud nepočítáme doménu a hosting)

Překlady můžeme ještě pořešit a přihlášení už se přesunulo. Na přesměrování na hlavní stránku po přihlášení se zkusíme podívat.

Roman Borik
Roman Borik
3 dní před

Keďže som primerane staromódny, trošku som sa bál tejto zmeny, ale nová verzia webu vyzerá dobre. Už je to iba otázka času zvyknúť si na nový vzhľad.

Matěj Soukup
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  Roman Borik

Jsme rádi, že se Vám líbí 🙂

Zdeněk Jánský
3 dní před

Úžasné! Díky moc Matěji, že jsi tento úžasný design dotáhl do konce! Stejně tak děkuji všem, bez kterých by nový design nefungoval! 🙂

vilous
vilous
3 dní před

Perfektní krok správným směrem. Vysoce oceňuji dvě věci:

  • Automatická aktualizace jednoho tématu na více místech. Právě nekonzistentnost dat se poslední dobou hromadila.
  • Rubrika Starty a Krátké zprávy umožňuje proklik na podrobnější informace.

Na poprvé jsem se dvakrát vracel na předchozí obrazovku, protože jsem se domníval, že jsem kliknul na špatnou stránku 🙂

Matěj Soukup
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  vilous

Jsme rádi, že se Vám web líbí 🙂

Ladicha
Ladicha
3 dní před

Chválím tmavý režim, který bude šetřit baterii mobilu. Celkově zatím pro mě jako konzervativní osobu je změna stránek příliš veliká a cizí. Budu si muset zvykat.

Matěj Soukup
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  Ladicha

Tomu naprosto rozumíme a doufáme, že Vám to nijak výrazně neznepříjemní používání webu. V budoucnu právě naopak.

Jachym Fisera
Jachym Fisera
3 dní před

Díky moc všem za tento nový web. Za mě je design perfektní, lehce všechno najdu. Ale ještě bych měl jednu prosbu. Přidat tmavý režim i na subdoménu starty. Tam jsem hodně, takže by to pomohlo 😀

David Suchomel
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  Jachym Fisera

Jo, to by šlo. Jak si vše sedne tady, tak uděláme i starty.

John Peri
John Peri
3 dní před

Po prvním šoku kdy mi naběhly jen hyperlinky, jsem provedl restart stránky a byl jsem příjemně překvapen. Vypadá to opravdu suprově i nová ikonka je cool. Tak držím palce ať má nové prostředí co nejméně problémů a dělá všem radost.

Matěj Soukup
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  John Peri

Díky moc, jsme rádi, že se Vám líbí 🙂

ZdenekCih
ZdenekCih
3 dní před

Skvěle, za mě určitě krok správným směrem!

tommy
tommy
3 dní před

Nový web se mi líbí! Je jednoduchý, čistý, přehledný a moderní.
Vidím zde ale z mého pohledu tyto nedostatky (pro prohlížení webu používám primárně telefon):

  1. možnost přihlášení jsem našel až na konci dlouhé stránky, čekal bych někde vedle ikonky lupy vpravo nahoře také ikonku na přihlášení
  2. klik na počet komentářů u daného článku v přehledu článků zobrazil rovnou komentáře, to nyní nefunguje. Je to dobrá věc zvláště u článků, které “žijí” mnoha komentáři, často velice zajímavými
  3. dříve byly komentáře, které jsem ještě nečetl, označeny modrým podkladem, to nyní nevidím

děkuji za případné úpravy vašeho nového webu.

Matěj Soukup
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  tommy

Jsme rádi, že se líbí.

O přesunu přihlášení budeme uvažovat.
Ano, odkazy nyní nefungují, zkusíme vymyslet řešení (je to velký problém na tomto systému).
Nyní jsou komentáře také podbarveny.

tommy
tommy
2 dní před
Odpovědět  Matěj Soukup

Dal bych krk za to, že dříve to fungovalo i bez přihlášení. Nyní jen po přihlášení. Jak je to s tím proklikem přímo do komentářů? Jste jeden z mála webů, kde jsou komentáře plnohodnotným doplňkem samotných článků. K těm s mnoha komentáři se určitě více čtenářů často vrací. Každopádně web prokoukl a klobouk dolů před všemi, kdo se na změnách podíleli. Děkuji

Cateye
Cateye
3 dní před

Moc pěkná změna, přitom stále v minimalistickém duchu. Snad jedinou výtku bych měl k přidání nesmyslného systému „lajkováni“. Serióznější weby od něj ustupují, protože různé studie ukazují, že misto toho, aby hodnocení příspěvků komunikaci zkulturňovala, dělají pravý opak a vytvářejí toxické prostředí.
Každopádně díky za změnu a velké uznání každému, kdo se na této změně podílel.

Naposledy upraveno 3 dní před by Cateye
Matěj Soukup
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  Cateye

Jsme rádi, že se nový design líbí. 🙂

Ohledně lajkování. Stále věříme, že tu máme z velké části slušnou komunitu, každopádně pokud by s tím do budoucna byly problémy, pak ho odstraníme.

Pajuc
Pajuc
3 dní před
Odpovědět  Matěj Soukup
Dušan Majer
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  Pajuc

Sedm let je dost dlouhá doba. Myslím si, že to stojí za ještě jednu šanci. Na webu ElonX to funguje bez problémů. Považuji to za dobrou možnost, jak odlišit na první pohled kvalitní komentáře od těch méně kvalitních (kterých je u nás naštěstí jen minimum).

Cateye
Cateye
3 dní před
Odpovědět  Dušan Majer

Právě že weby jako ElonX jsou příkladem toho, jak to nefunguje. Stránky, které už názvem zavánějí určitou nekritičností, dávají dohromady existence jež mají jistý problém se zdravým skepticismem a každý kdo si dovolí tuto harmonii narušit (tím nemyslím vyložené trolly) je nemilosrdně „vydislajkován“ 🙂

Dušan Majer
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  Cateye

Právě proto si myslíme, že zdejší komunita je dospělá a rozumná, takže tohohle nástroje nebude zneužívat. Uvidíme.
P.S. I kdyby se to třeba nakonec neosvědčilo, stále je to dobrá sonda do názorů uživatelů.

St.
St.
3 dní před

pecka. Provzdusne, prijemne prostredi.
A hlavne, konecne siroky pruh pro text clanku !!! dekuji, dekuji, dekuji 🙂
Driv jsem musel pouzivat mod ctecka, ktery ale tady moc nefungoval a schovaval obrazky.
Nyni se cte jedna radost 🙂

Matěj Soukup
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  St.

Jsme rádi, že se líbí 🙂

Jan Jancura
Jan Jancura
3 dní před

Bohužel jsem novým vzhledem webu velice zklamán, stávající mi naprosto vyhovoval. Pro mne je zásadně důležitý obsah článku, grafickou úpravu, zejména mnohdy zbytečné fotografie považuji za nepodstatné, matoucí, zhoršující přehlednost. To, že ta stará grafická úprava vydržela tak dlouho nepovažuji za chybu, ale naopak za přednost. Podobně zavedení spousty nových funkcí nepovažuji za přednost, ale jen zase komplikaci pro uživatele, kteří většinou stejně využívají trvale jen jejich malou část. Uvidím, zda se s tím smířím – je to tak moderní, progresivní atd… – ale co mi zbývá?

Dušan Majer
Administrátor
3 dní před
Odpovědět  Jan Jancura

Sám nemám rád změny designů webů, která navštěvuju, ale časem ve většině případů uznám, že byly k lepšímu. Design je ale věc, která je individuální a nikomu se nebude líbit vše. V tomhle případě si myslím, že funkce, které jsme zavedli, používá velká část lidí. A nemyslím si, že bychom zavedli nějakou komplikaci pro uživatele, spíše naopak – mělo by to nyní být jednodušší.

jirik
jirik
2 dní před

Když na počítači zúžím okno prohlížeče Firefox na menší šířku než zhruba 740 pixelů, zmizí u článků náhledy textů článků a nahradí je jen obří obrázky. Přitom na mobilu se to zobrazuje správně (obrázek a pod ním text).

Matěj Soukup
Administrátor
2 dní před
Odpovědět  jirik

Tento problém jsem vyřešil, díky za nahlášení.

mikisocka
mikisocka
2 dní před

super zmena, dizajn vyzera uplne uzasne, pekny, cisty.

k tym drobnostiam – pridavam sa k divnemu obtekaniu textu okolo obrazkov, ktore nie su na sirku mobilu, ale o kusok mensie.

a ta sticky ikonka dark modu by mohla ist podla mna niekam do menu, kedze aj ludia, co ju naozaj vitaju a pouzivaju, ju kliknu max raz denne (mne to tu zmenu zachovalo aj bez prihlasenia, takze idealne one click at all).

miesto toho by tam mohli ist napr notifikacie na novinky, ako ma na mobile napr f1online.sk – ale realne je v tej oblasti lepsi volny priestor, aby to nezavadzalo scrolovaniu palcom, ci pisaniu/citaniu komentarov.

kazdopadne, super zmena, som naozaj rad, kedze viem kolko da roboty kazdy z tychto minidetailov, ktore ludia len tak medzi recou spomenu v diskusii a plus o kolkych viete urcite len interne 🙂

dakujem a good luck

Matěj Soukup
Administrátor
2 dní před
Odpovědět  mikisocka

Jsme rádi, že se líbí.
Děkujeme za návrhy. Ohledně obtékání textu kolem obrázků. To je problém hlavně u starších článků. U nových by tento problém nastat neměl.

Pro dark mode využíváme plugin, jehož základní verze je velmi omezená a bohužel si nemůžeme vybírat.

tom.k
tom.k
1 den před

Zdravim, priznam se, ze stary vzhled mi vyhovoval vyrazne vic, ale co nadelam. U starsi verze mi vse prislo vyrazne kompaktnejsi s lepsi citelnosti.

Kazdopadne bych se rad zeptal na kratke zpravicky, to ze nove neni zahrnut cely text je feature nebo bug?

Predpokladam, ze moznost prepnout na stary vzhled neni?

Dekuji tom.k

Matěj Soukup
Administrátor
1 den před
Odpovědět  tom.k

Ano, přepnout na starý design nejde. Každopádně o chybě s krátkými zprávami víme a u nových to již bude vyřešené.

Rosta
Rosta
1 den před

Poprosil bych o větší písmo v android verzi, nebo možnost si ji nastavit. V Chrome mám výchozí zvětšení nastaveno na 130%, ale na tyto stránky to nemá vliv, ať tam nastavím cokoliv…

Petr
Petr
1 den před

Dobrý den,
ať se snažím sebevíce, za mne je tento nový design zatím velkým propadákem.

Čtu Vás primárně na tabletu a mobilu.

Například, zmenšit obrazovku těchto zařízení tím že bude stále vidět horní panel s logem a ikonami pro menu, hledání a přihlášení, to pokládám za velmi nerozumné. Je to zbytečné a navíc je tento panel příliš vysoký.

Některá slova jako například “Tisknout” pod článkem je na dva řádky.

Rozložení sekcí na stránce je velmi nedodělané, například mezery vlevo, mezi a vpravo jsou každá jiné šířky, atd.

Matěj Soukup
Administrátor
1 den před
Odpovědět  Petr

Zdravím, v prvé řadě díky za zpětnou vazbu.
Určitě připouštím, že tu jsou určité chyby, každopádně tento design nevznikal jako zen minulý stylem “vebereme si šablonu co se nám líbí a aktivijeme jí”, ale kompletně od základu.
Jsou za ním opravdu měsíce tvrdé každodenní práce, dalo by se říct i stovky hodin. Není všude perfketní, ale například na mých zařízeních se všude mezery zobrazují stejně a ani tlačítka nejsou divně zalomená. Každopádně celkově na tablety se musíme ještě zaměřit, ale jelikož je to velmi malá skupina uživatelů, soustředíme se nejdříve na opravu zobrazení na PC a mobilu.

Qaxi
Qaxi
11 hodin před

Dobrý den,
redesign je pěkný, ale je tam pár much … pro mne primárně na mobilu.

Obecně

Na mobilu mám všude nastavené zvětšení textu na 130% (holt jsme staršího data vydání…) a to je asi kámen úrazu.

Google Chrome Android

Na změnu velikosti písma vůbec nereaguje, velikosti se nemění … tady až na popisky obrázků … ty jsou krásně zvětšené …

Tlačítko tmavého režimu je jen na hlavní stránce, ve článcích není … (tak to asi má být)

Mozilla Firefox Android

Tlačítko tmavého režimu se zobrazuje úplně na všech stránkách a je fakt otravné.

Na změnu velikosti písma reaguje jak má, texty jsou větší. Bohužel při tom zvětší i záhlaví a ikonky … a z toho vyplývá vše popsané dole.

Tlačítko tmavého režimu se zobrazuje úplně na všech stránkách a je fakt otravné.

  • je strašně velké (cca 1/4 až 1/5) šířky strany
  • „poskakuje“ nahoru a dolu podle směru kterým posouvám stránku
  • a hlavně je v místě (okraj dolní části obrazovky) kde „přistává“ prst/palec když posouvá obrazovku nahoru … takže palec občas tlačítko trefí a … vypálí mi v noci zrak 😉

Záhlaví je velké cca 1/5 stránky a je dvouřádkové …

Microstof Edge Android

Chová se podobně jako Chrome (aby ne, jsou to bratranci) ale …

Tlačítko tmavého režimu se zobrazuje na všech stránkách … (jak to tedy má být?)

!!!! Na stránce Gateway (září 2024) chce automaticky stahovat soubory !!!!
!!!! To je potenciálně nebezpečné chování !!!!

No, snad vám to pomůže …

BTW: mám nachytané screenshoty, lze je někam poslat?

Dušan Majer
Administrátor
10 hodin před
Odpovědět  Qaxi

Děkujeme moc za zpětnou vazbu. Jak se píše na konci článku: „Pokud tak narazíte na nějakou chybu, prosím kontaktujte mě na mail [email protected] a oznamte to, ať pro Vás může udělat web co nejlepší.“ Doporučil bych tedy poslat Vaše screenshoty právě tam.

https://kosmonautix.cz/2024/09/15/vitejte-na-novem-webu/