sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

ADRAS-J vyfotila horní stupeň H-IIA pěkně zblízka

Družice ADRAS-J od japonské firmy Astroscale úspěšně pokračuje ve své misi. Družice vypuštěná letos v únoru raketou Electron měla za úkol přiblížit se k vysloužilému hornímu stupni rakety H-IIA, fotit jej a vyzkoušet si pohyb v jeho blízkosti. Získané zkušenosti chce její majitel, společnost Astroscale, využít v budoucnu při konstrukci družic, které by se aktivně spojily s vysloužilými umělými kosmickými objekty a stáhly je do atmosféry. Družice ADRAS-J se zatím přesunula do vzdálenosti 50 metrů od horního stupně a úspěšně provedla jeho pozorování z fixního bodu.

Ačkoliv se ADRAS-J nemá s horním stupně rakety fyzicky spojit, má její mise velký přínos. Inženýry zajímá třeba to, jak vypadá horní stupeň po několikaletém pobytu na oběžné dráze. Velmi důležité jsou také pozorování zaměřená na to, jak rychle (případně zda) horní stupeń rotuje ve všech osách.

Zdroje informací:
https://x.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/GQAchA1bEAEYHnb?format=jpg&name=large

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jura
Jura
3 měsíců před

Kosmické smetí samozřejmě představuje riziko pro aktivní mise, ať už pilotované nebo nepilotované. Zatím se řeší (teoreticky i prakticky) jeho odstranění stažením do atmosféry nebo případné dotankování některých družic pro prodloužení jejich životnosti. Kdyby to bylo technicky možné, NASA by také určitě raději provedla další servisní misi k HST a prodloužila jeho životnost. Přece jen vynesení čehokoliv na orbitu stojí nemalé peníze, i když je to později klasifikováno jako (již nepotřebný) odpad.
Jednou ale někdo přijde s technologií, jak tento odpad využít – recyklovat, aby to dávalo i ekonomický smysl. Přece jen se jedná často o drahé materiály, za které by vám na zemi ve sběrných surovinách utrhli ruce. Jejich cenu zvyšuje navíc to, že jsou v lokalitě, kde je vše nedostatkovým zbožím. Jedná se v podstatě o odpad v ceně zlata.
Zatím se k němu ale chováme jako k PET lahvím, které nejedno čuně nemá problém odhodit v lese. Občas je někdo sebere a snese z lesa do sběrných nádob ve městě, ale častěji je lesní dělníci přihodí do ohně při pálení větví po těžbě.

Vojta
Vojta
3 měsíců před
Odpovědět  Jura

Továrna na recyklaci odpadu na oběžné dráze by mohla být užitečná, ale zatím je to zhruba ve stejné fázi jako těžba z asteroidů. Prostě je to hodně náročné a neefektivní a spoustu věcí by bylo třeba vyvinout. Třeba to někdy bude.

Jura
Jura
3 měsíců před
Odpovědět  Vojta

Kouzlo „odpadu“ z nepotřebného hardwaru na oběžné dráze spočívá oproti těžbě z asteroidů v tom, že je jednak na dosah a současně by se jednalo o recyklaci existujících materiálů.
Přece jen asteroidy jsou nepoměrně dál a hlavně materiál se nejdříve musí extrahovat z horniny, což je energeticky hodně náročné. Vyprávět by o tom mohla posádka Červeného trpaslíka – těžařské lodi Jupiterské důlní společnosti 🙂

Regulus sector
Regulus sector
3 měsíců před

Mise k HST podle mne technicky možná je- a jen vyžaduje výrobu speciálního hardwaru – který bude po použití přinejmenším zčásti zahozen.
Jde jen o to, zafinancovat výrobu , testy a vynesení při startu lodi.
A zafinancovat , otestovat nové náhradní díly a vycvičit astronauty s novým vybavením.
Chápu, že se tolik nechce- vždyť je ve finále téměř dvojník Hubllea – New Roman Space Teleskope- s průměrem ( jak je to možné??? ) 2.39m
Přes to si myslím, že by to stálo za to!
Nicméně tohle rozhodnutí neleží na nikom z Evropy !

https://kosmonautix.cz/2024/06/15/adras-j-vyfotila-horni-stupen-h-iia-pekne-zblizka/