Začala výstavba kosmodromu ve Skotsku

Společnost Orbex zahájila výstavbu kosmodromu Sutherland Spaceport. Oficiální ceremoniál se uskutečnil 5. května a pokud půjde vše dobře, půjde o první kosmodrom umožňující vertikální starty raket z území ostrova Velká Británie. Budoucí kosmodrom se nachází na severním pobřeží Skotska a má se stát domácí základnou ve Skotsku působících firem. Ty by mohly využívat zdejší infrastrukturu až k 12 startům raket ročně, které by mohly dopravovat družice na nízkou oběžnou dráhu Země. Sama firma Orbex, která ve Skotsku sídlí, má tu výrobní i testovací zázemí (a kromě toho v Dánsku najdeme její designové a další testovací zázemí) se snaží pokročit ve vývoji své ekologicky příznivé rakety Prime, jejíž první start by mohl přijít ještě před koncem letošního roku.

Společnost podepsala 50letou podnájemní smlouvu se společností Highlands and Islands Enterprise, která jí umožňuje řídit výstavbu startovního komplexu a převzít plné provozní řízení nového zařízení na komunitou vlastněném pozemku Melness Crofters Estate. Předpokládá se, že role společnosti Orbex na novém kosmodromu může podnítit významné soukromé investice, které budou přínosem pro místní komunitu – ať už z hlediska vytváření pracovních míst, příležitostí v dodavatelském řetězci, případně dalších souvisejících ekonomických přínosů. Zhodnocení ekonomických dopadů Sutherland Spaceport naznačuje potenciál ke generování téměř 1,26 miliard amerických dolarů dodatečných příjmů během následujících 30 let a měl by také podpořit vznik zhruba 250 nových pracovních míst.

Umělecká představa startu rakety Orbex Prime z rampy kosmodromu Sutherland Spaceport.

Umělecká představa startu rakety Orbex Prime z rampy kosmodromu Sutherland Spaceport.
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Samotnou výstavbou kosmodromu byla pověřena firma Jacobs, která je známá třeba svou spoluprací s NASA na jejích špičkových střediscích. Kromě výstavby samotné bude zajišťovat také podporu činnosti kosmodromu, provozní konzultace a inženýrské služby. Sutherland Spaceport se má údajně stát prvním uhlíkově neutrálním kosmodromem na celém světě – jak během výstavby, tak i při následném provozu. Kupříkladu rašelina vytěžená během výstavby bude znovu použita k obnově rozsáhlých ploch rašelinišť v jiných částech Skotska, které během staletí degradovaly.

Dorothy Pritchardová, předsedkyně historického sdružení Melness Crofters‘ Estate, dobrovolnické skupiny, která byla založena před 50 lety za účelem správy panství a zajištění dobrého hospodaření na půdě, uvedla: „Začínáme pozorovat hmatatelné ztvárnění snu, který se začal uskutečňovat před několika lety. Je to náš způsob regenerace této komunity a obrácení trendu úbytku populace tím, že dáme rodinám důvod tu zůstat, nebo se sem nastěhovat. Skutečnost, že tak činíme souběžně s ochranou životního prostředí je něco, na co jsme opravdu velmi hrdí.“

Plnorozměrová maketa rakety Prime.

Plnorozměrová maketa rakety Prime.
Zdroj: https://spaceflightnow.com/

Kristian von Bengtson, ředitel pro rozvoj a dočasný generální ředitel společnosti Orbex, popsal novou základnu takto: „Je to nový druh kosmodromu pro nový druh raket. Jsme v 21. století a aktivní udržitelné lety do vesmíru jsou základem. Doufáme, že také udáváme tón tomu, jak může být podnikání prospěšné, vytvářet pracovní místa a příležitosti a zároveň minimalizovat dopady na životní prostředí.“ Vloni v květnu firma odhalila konečný design své inovativní rakety Prime. Bylo to mimochodem poprvé, kdy byl v Evropě představen plně orbitální mikronosič. Raketa Prime má být 19 metrů vysoká (pro srovnání Electron měří na výšku 18 metrů) dvoustupňová raketa určená k vynášení družic o hmotnosti až 180 kilogramů na nízkou oběžnou dráhu.

Umělecká představa rakety Prime od britské firmy Orbex.

Umělecká představa rakety Prime od britské firmy Orbex.
Zdroj: https://www.nasaspaceflight.com/

Šest raketových motorů na prvním stupni dostane raketu do výšky přibližně 80 kilometrů a poté se jediný motor na druhém stupni postará o doručení na oběžnou dráhu, kde proběhne uvolnění nákladu. Firma Orbex ráda zdůrazňuje, že raketa Prime bude spalovat obnovitelné biopalivo Futuria Liquid Gas, které dodá britská firma Calor. Díky použití tohoto paliva má raketa výrazně snížit uhlíkové emise ve srovnání s jinými podobně velkými raketami vyvíjenými ve světě. Studie vypracovaná na University of Exeter říká, že jediný start Orbex Prime vyprodukuje o 96% méně uhlíkových emisí než srovnatelné rakety spalující fosilní paliva. Prime má být také znovupoužitelná a je navržena tak, aby na zemi i na oběžné dráze nezanechávala žádné trosky. Richard Lochhead, skotský ministr pro malé firmy, inovace a obchod, řekl: „Pro vesmírný sektor je to neuvěřitelně vzrušující doba, protože první orbitální start z území Spojeného království se očekává ještě letos ve Skotsku.

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2023/05/20230508sutherland1.jpg
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2023/05/20230508sutherland2.jpg
https://spaceflightnow.com/wp-content/uploads/2022/05/orbexprime-1.jpg
https://www.nasaspaceflight.com/wp-content/uploads/2023/01/orbex.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.