Opravy družic na geostacionární dráze se blíží

Robotické rameno vyvíjené agenturou Defense Advanced Research Projects Agency, zkráceně DARPA, dokončilo klíčové testy a je na dobré cestě, aby mohlo být příští rok namontováno na družici, o jejíž výrobu se postará dceřiná společnost Northrop Grumman Space Logistics, přičemž start této družice by mohl přijít v roce 2024. „Program předpokládá, že servisní aktivity na oběžné dráze začnou v roce 2025,” uvedla agentura v tiskové zprávě. Splnění tohoto cíle by pro program Robotic Servicing of Geosynchronous Satellites, neboli Robotické servisování geostacionárních družic, který agentura zahájila v roce 2017, bylo velké vítězství. DARPA by se totiž stala první agenturou, která něco podobného dokázala.

DARPA chtěla využít vznikající komerční vesmírné technologie, aby mohla kontrolovat a opravovat stárnoucí družice na geostacionární dráze. „V současné době neexistují žádné možnosti pro vizuální diagnostiku, modernizaci nebo opravu komponent nefunkční družice,” uvedla agentura. Aktuální plán, kterého se agentura drží, je spojit se s komerční firmou, která se postará o výrobu družice, na kterou bude nainstalováno všechno vybavení dodané agenturou DARPA. Jak jsem již zmínil v úvodu, tak o výrobu tří tunové družice MRV (Mission Robotic Vehicle) se postará dceřiná společnost Northrop Grumman Space Logistics, přičemž DARPA aktuálně dokončila testování robotických částí systému, nikoliv družice jako celku. Nyní zbývá dokončit testování softwaru a hardwaru letových kusů. Instalace na družici by mohla přijít v roce 2023 a následovat bude testování celého systému.

vizualizace přiblížení MRV k opravované družici.

vizualizace přiblížení MRV k opravované družici.
Zdroj: Northrop Grumman

„Místo toho, aby byly družice přesunuty na hřbitovní dráhu pro nefunkční družice kvůli nedostatku paliva nebo závadě, bude náš systém provádět servisní úkony přímo na oběžné dráze.” Hardware, který DARPA poskytne společnosti Space Logistics, zahrnuje dvě robotická ramena, několik robotických nástrojů, kalibrační zařízení, úložné místo pro nástroje, kamery a osvětlení. DARPA uvedla, že první sestavené rameno úspěšně dokončilo funkční, vibrační a elektromagnetické testy a připravuje se na zahájení termálních vakuových zkoušek a druhé rameno začne s testováním letos na podzim.

Společnost Space Logistics začátkem tohoto roku oznámila, že jejím prvním zákazníkem pro Mission Robotic Vehicle je Optus, největší australský družicový operátor. V plánu je instalace pohonných balíčků, které by prodloužily životnost dvou tunové družice o šest let.

Přeloženo z:
https://spacenews.com/

Zdroje obrázků:
https://spacenews.com/…/Screenshot-2022-11-08-at-12.13.19-PM-879×485.png

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.