sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

První turecký kosmonaut poletí s Axiom Space

Zástupci firmy Axiom Space a turecké vlády podepsali dohodu o dopravě prvního tureckého astronauta na oběžnou dráhu. Jde o součást širších snah o rozšíření tureckého zapojení do kosmonautiky. Stát na pomezí Evropy a Asie by rád vytvořil i národní pilotovaný kosmický program. Zmíněný první astronaut by měl projít tréninkem u Axiom Space, kde se připraví na svou budoucí vědeckou misi. Firma také slibuje, že umožní, aby se v mikrogravitaci mohly provádět turecké experimenty. Americká firma Axiom Space, která v současné době připravuje první komerční kosmickou stanici, navázala za účelem letu tureckého kosmonauta spolupráci s institutem kosmického technologického výzkumu (TÜBİTAK UZAY), který spadá pod křídla turecké kosmické agentury TUA (Türkiye Uzay Ajansı).

Dohoda byla podepsána 19. září na Mezinárodním astronautickém kongresu v Paříži. Na straně Axiom Space ji potvrdil generální ředitel Michael Suffredini, za tureckou stranu pak zástupce ministra průmyslu a technologií Mehmet Fatih Kacır a za agenturu TUA její prezident a předseda představenstva Serdar Hüseyin Yıldırım, ředitel TÜBITAK UZAY, Mesut Gökten a další. „S tím, jak se blíží 100. výročí Turecka, chceme tento milník oslavit prací na vyslání prvního tureckého astronauta do kosmického prostoru,“ říká Mesut Gökten. „Jde o součást desetiletého ambiciózního tureckého kosmického plánu, který obnáší mise na nízké oběžné dráze Země, či u Měsíce, ale i vývoj mezinárodně uplatnitelných družicových systémů,“ doplnil Serdar Hüseyin Yıldırım.

Snímek podpisu dohody mezi Axiom Space a Tureckem.
Snímek podpisu dohody mezi Axiom Space a Tureckem.
Zdroj: https://images.squarespace-cdn.com/

Samotný výběr astronauta obstará TÜBITAK UZAY s podporou Axiom Space. Vše proběhne pod hlavičkou turecké kosmické agentury se svolením turecké vlády. Turecko zatím vyhodnocuje vědecké experimenty, které mohou k provádění na oběžné dráze navrhovat příslušné instituce. Stále navíc probíhají jednání mezi tureckou stranou a Axiom Space o upřesnění časového rámce celé mise. „Průzkum je součástí lidské DNA. Dohoda mezi Axiom Space a tureckým národem o tom, že vytrénujeme a vypustíme prvního tureckého astronauta posílí náš závazek používat komerčně kosmický prostor jakožto akcelerátor pro rozšíření mezinárodní komunity kosmických průzkumníků,“ říká Michael Suffredini a dodává: „Jsme nadšeni, že máme Turecko jako partnera v komerčním využívání kosmického prostoru a těšíme se na prohloubení vztahů při společné práci na rozšíření vědeckého a technického vývoje na Zemi i oběžné dráze.

Firma Axiom Space je jediným poskytovatelem komplexních komerčních pilotovaných kosmických misí. Společnost zajišťuje různé služby od tréninku a letu soukromých astronautů, přes přístup k výcvikovým střediskům a instruktorům, certifikaci hardwaru, až po provozní management na oběžné dráze. Kandidáti na let podstoupí pečlivý výcvik firmy Axiom Space, který trvá několik měsíců. Během něj se kosmonauti naučí žít a užitečně pracovat v kosmickém prostoru. Experti ve firmě pomáhají národům i organizacím rozvíjet pilotované kosmické programy, vyvíjet postupy pro výběr astronautů a poskytují rady potřebné k rozšíření mezinárodní komunity. Ta se tak rozrůstá a je stále pestřejší, aby lépe reprezentovala celé lidstvo. Turecko není první stát, se kterým Axiom Space uzavřela dohodu o rozšíření možností mezinárodních pilotovaných kosmických letů. Už dříve došlo na Itálii, Maďarsko a Spojené arabské emiráty.

Přeloženo z:
https://www.axiomspace.com/

Zdroje obrázků:
https://www.militaryimages.net/attachments/1604899228858-png.258120/
https://images.squarespace-cdn.com/content/…/IMG_8269.jpg?format=1500w

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
1 rok před

Říkám si, že by služeb Space X mohla využít i ESA a na Dragonech poslat na ISS kosmonauty všech členů. Velitelem by byl vždy kosmonaut 1. kategorie (např. Gerst, Pasquet) a zbytek posádky ti kosmonauti vybraní v druhém výběru, co budou v ESA pracovat v nekosmických pozicích. Stačilo by 4 až 7 letů a možná by se vešli pod miliardu eur za všechny.

https://kosmonautix.cz/2022/09/20/prvni-turecky-kosmonaut-poleti-s-axiom-space/