ŽIVĚ: New Shepard opět startuje

New Shepard

Ať už jste proti, nebo ne, vesmír se v poslední době začíná otevírat mnohem širšímu publiku, než bylo možné dříve. V akci jsou soukromé firmy, které staví a vypouštějí rakety, nebo staví vlastní satelity. Jedno kosmické odvětví spojené se soukromníky ale vždycky zůstávalo tím největším lákadlem, a to vesmírný turismus. Podívat se do kosmu byla ještě před dvěma desítkami let výsada pouze kvalifikovaných astronautů, kteří se připravují měsíce na svůj let. Dnes je situace ale jiná a právě soukromé firmy se tento sen o vesmírném cestování pro všechny snaží naplnit. Nejvýraznějšími společnostmi, které se o toto pokouší, jsou SpaceX, Blue Origin a Virgin Galactic. SpaceX už má za sebou velké kousky, jako například Inspiration4 a momentálně se chystá mise Axiom Space-1. Virgin Galactic vynesla své první turisty teprve nedávno a na palubě lodi VSS Unity byl i ředitel společnosti Richard Branson. A pak tu je Blue Origin, kterou založil Jeff Bezos, jenž už se také na své raketě New Shepard podíval na hranici kosmického prostoru. A právě o Blue Origin je dnes řeč. Už dnes, 31.3. 2022, totiž k obloze zamíří po suborbitální balistické křivce další raketa New Shepard která bude mít ve své kapsli dalších 6 turistů, kteří si zakoupili letenku na okraj kosmického prostoru. Půjde již o čtvrtou pilotovanou misi společnosti Blue Origin a na rozdíl od SpaceX a Virgin Galactic má právě s turistickou výpravou do kosmu největší zkušenosti.

Jelikož se jedná o pilotovanou misi s turisty, zde jsou právě turisté, kteří si zaplatili tento let:

Gary Lai
Gary Lai je zaměstnanec firmy Blue Origin. Patří k těm nejzkušenějším zaměstnancům firmy a stará se o vývoj rakety New Shepard, jako třeba její vylepšení v podobě ať už designových prvků, nebo bezpečnostních opatření.

Gary Lai

Gary Lai
Zdroj: autoevolution.com

Marty Allen
Marty je americký obchodník. Patří mu společnosti Party America a California Closet

Marty Allen

Marty Allen
Zdroj: vista.today

Sharon Hagle
Je velice aktivní jak v kosmickém, tak leteckém odvětví. Založila společnost SpaceKids Global, která má přiblíží vědeckotechnické inženýrství a matematiku dětem. Služby této společnosti už využilo kolem 95 000 děti.

Sharon Hagle

Sharon Hagle
Zdroj: LinkedIn

Marc Hagle
Marc Hagle je manžel již zmíněné Sharon Hagle a do kosmu letí spolu. Marc vlastní developerskou firmu zabývající se stavbou rezidenčních objektů.

Marc Hagle

Marc Hagle
Zdroj: spacelaunchschedule.com

Jim Kitchen
Učitel, cestovatel a fanoušek kosmonautiky. Navštívil 193 zemí, byl u některých startů Apolla a nyní učí na Business School University of North Carolina. O svých cestách po světě píše knihu.

Jim Kitchen

Jim Kitchen
Zdroj: thewell.unc.edu

Dr. George Nield
Je prezidentem Commerical Space Technologies LCC. Dříve pracoval v FAA a staral se o licence a regule ohledně ostrého uvedení letounů do provozu. V době, kdy létaly raketoplány, pan Dr. Nield zastával funkci manažera úřadu pro letovou integraci.

George Nield

George Nield
Zdroj: spacelaunchschedule.com

Teď se podíváme na samotný nosič New Shepard. Jedná se o 18 m vysokou raketu určenou pro suborbitální lety. Je jednostupňová a je poháněná jedním motorem BE-3, který má tah o síle 490 kN a ke svému chodu potřebuje kapalný kyslík (LOX) a kapalný vodík (LH2). Největší výhodou, že raketa je znovupoužitelná. Podobně jako Falcon 9 přistane motoricky na přistávací plošině, která je vzálena 3,2 kilometrů od startovací rampy.  První stupeň rakety New Shepard s označením NS4 poletí na této misi již pošesté.

Závěrečný přehled
Datum startu: 31. března 2022 mezi 15:30-16:30 našeho času
Místo startu: Launch Site One, Corn Ranch, Texas, USA
Raketa: New Shepard (první stupeň NS4)
Náklad: NS-20
Hmotnost nákladu: není uvedena
Finální oběžná dráha: Sub-orbitální dráha

 

Zdroje informací
https://everydayastronaut.com/
https://www.blueorigin.com/
https://en.wikipedia.org/

Zdroje obrázků
https://www.astro.cz/images/obrazky/original/066492.jpg
https://s1.cdn.autoevolution.com/images/news/pete-davidson-s-seat-on-blue-origin-s-next-flight-taken-by-new-shepard-architect-gary-lai-184489_1.jpg
https://vista.today/wp-content/uploads/2022/03/marty-allen.jpg
https://www.linkedin.com/in/sharon-hagle-2139b21a/overlay/photo/
https://www.spacelaunchschedule.com/wp-content/uploads/marc_hagle_image_20220314132811.jpg
https://thewell.unc.edu/wp-content/uploads/sites/1007/2020/02/kitchen_map.jpg
https://www.spacelaunchschedule.com/wp-content/uploads/george_nield_image_20220314132756.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “ŽIVĚ: New Shepard opět startuje”

  1. hansnasa napsal:

    Takový taxík na hranici vesmíru pro důchodce.

  2. John Peri napsal:

    V 15:00 je čas do startu T -10:00

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.