Superheavy B4 a Starship S20 znovu spojené

Elon Musk sdílel fotku ze spojení

Dnes jsme se na nejjižnějším cípu Texasu dočkali druhého spojení Superheavy B4 a Starship S20. Prezentace Elona Muska, na které představí novinky ohledně tohoto programu, se rychle blíží a na našem webu Vás o ní budeme informovat. Prezentace se bude konat u orbitální rampy právě před spojenou Superheavy s kosmickou lodí Starship. Šestého února byl na startovní stůl usazen prototyp Superheavy B4 a dnes se Starship S20 podruhé spojila se Superheavy, ale tentokrát ne pomocí jeřábu, ale spojení zajistil záchytný systém nazývaný Mechazilla. Ta bude sloužit k zachytávání raket Superheavy a kosmické lodi Starship při přistání a následně je bude spojovat na sebe. Mechazilla v posledních dnech podstoupila testy s vodními vaky, které simulovaly hmotnost rakety. Předevčírem se na ramenech vyklopily piny, za které se bude Superheavy i Starship zvedat. Včera po půlnoci byla Starship, která do té doby stála poblíž orbitální rampy přesunuta k OLIT a ramena uchopila Starship za body pod horními klapkami a dnes ve 03:06 našeho času, začalo samotné zvedání.

Podruhé tedy máme možnost spatřit aktuálně nejsilnější raketu světa, která je vysoká 120 metrů, s průměrem 9 metrů a s nosností na nízkou oběžnou dráhu až 100 tun. Superheavy bude disponovat 33 motory Raptor na kapalný kyslík a kapalný metan a oba stupně (raketa Superheavy a kosmická loď Starship), budou znovupoužitelné.

Úřad FAA by měl na konci února rozhodnout o udělení startovní licence pro starty tohoto systému z Texasu. Je tak jasné, že první téměř orbitální let se pomalu blíží. V tomto krátkém článku Vám nabídneme několik fotografií ze zvedání a spojení.

Starship S20 během zvedání

Starship S20 během zvedání
Zdroj: https://twitter.com/

Pohled na šest motorů Raptor

Pohled na šest motorů Raptor
Zdroj: https://www.youtube.com/

Pohled na celou sestavu

Pohled na celou sestavu
Zdroj: https://www.youtube.com/

Elon Musk sdílel fotku ze spojení

Elon Musk sdílel fotku ze spojení
Zdroj: https://twitter.com/

A nazávěr Vám sem vkládám zrychlené video ze spojení.

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/FLNbf90UYAMdbBJ?format=jpg&name=large
https://pbs.twimg.com/media/FLNZ6jzUcAEluTC?format=jpg&name=large
https://www.youtube.com/watch?v=7zsl4q6fwfQ
https://www.youtube.com/watch?v=aMBPHmIhtrg

 

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Jeden komentář ke článku “Superheavy B4 a Starship S20 znovu spojené”

  1. KarelT napsal:

    Mě se líbí že Mechazilla neslouží jen k jednomu účelu. I kdyby se nedejbože ukázalo, že to zachytávání při přistání nebude dostatečně schůdná cesta, pořád by měla sloužit k usazování obou stupňů.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.