Vesmírná technika: Konstrukce Falconu 1

VT_2022_02

Falcon 1, první raketa postavená firmou SpaceX, byl dvoustupňový nosič, který na obou stupních používal kapalné pohonné látky. Jako okysličovadlo byl využit kapalný kyslík, jako palivo kerosin – raketový petrolej RP-1. První stupeň poháněl raketový motor Merlin, jehož modernější varianty se používají dodnes na raketách Falcon 9 a Falcon Heavy. Nosná raketa Falcon 1 měřila na výšku (včetně motoru prvního stupně) 22,6 metru.

Pokud Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku pořadu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Vesmírná technika vychází na MALL.TV každý pátek .

Kromě Vesmírné techniky najdete na internetové televizi MALL.TV i další pořady Kosmonautixu. Každý den zde vycházejí Vesmírné zprávy, které informují o dění v kosmonautice. Také zde najdete živě a česky komentované přímé přenosy startů raket pod názvem Vesmírné starty.

Pokud si chcete prohlížet tyto pořady přímo v aplikaci na svém telefonu, tabletu nebo na chytré televizi, zde je návod jak naladit MALL.TV

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

8 komentářů ke článku “Vesmírná technika: Konstrukce Falconu 1”

  1. Maniak napsal:

    Neměl by článek být označen jako lákadlo na video na Mall.tv? Žádné informace jsme se nedozvěděli. 🙁

    • Ladislav napsal:

      Promiňte, ale co více by jste chtěl slyšet? Podle mě tam informací bylo dost a normálně podané. Třeba jste si zapomněl pustit zvuk.

    • Tomáš Kohout Redakce napsal:

      Lákadlem je úvod článku, jenž vás správně přiměl ke shlédnutí celého pořadu, který je obsahem článku. Podobně jsou zpracovávány Vesmírné výzvy nebo Živě a česky.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jak napsal Tomáš, hlavní porce informací tohoto článku je obsažena ve vloženém videu.

      • Maniak napsal:

        Já to chápu. Jen jsem se snažil naznačit, že preferuji textovou formu podávání informací. Je mnohem pružnější, snadno se můžete vracet, pokud potřebujete či přeskakovat pasáže, které jsou vám již známé. Tahle móda videí mi přijde tak trochu nešťastná.

      • Michal Václavík VIP napsal:

        Existuje stále velké množství psaných zdrojů, vyžijte je. Vesmírná technika vychází ve formě videa již od konce roku 2018, takže asi má také stále dost svých diváků. Tak jim pořad neberte a najděte si jiný zdroj psaných informací, jak jsem psal je jich taktéž mnoho.

      • Maniak napsal:

        Odpovím sobě, protože pan Václavík má nějaký speciální statut, že nejde odpovědět na jeho komentář.
        Jde o to, že jsem natěšenej na článek a bum, ono je to po rozkliknutí video. :-/
        Nic jiného v tom nehledejte. Možná, kdybyste tyhle videočlánky tak označili…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        1) Michal nemá žádný „speciální statut, že nejde odpovědět na jeho komentář“. Ani na Váš komentář reagovat nejde. Je to proto, že každou reakcí se zúží pole pro reakci. Kdyby systém neměl limit počtu reakcí, za chvilku by tu byly jen uzounké nudle komentářů.
        2) Videočlánky jsou označeny názvem seriálu – zde Vesmírná technika. Kromě toho jsou uvedeny v rubrice Foto a video. Viz přiložený obrázek.

        3) Někomu vyhovují články, někomu videa. Snažíme se pokrývat informační servis pro všechny zájemce. Zrovna Vesmírnou techniku byste ale měl zkusit. Texty pro ni tvoří Michal Václavík a díky tomu jsou v pořadu ověřené informace a v některých případech i takové, které jinde nejsou. Jinými slovy, pokud byste měl z naší tvorby sledovat jen jeden seriál, pak bych určitě doporučil právě Vesmírnou techniku.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.