sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Soutěž o tričko Kosmonautix

V nepravidelných intervalech na našem portálu máte možnost také něco vyhrát a další příležitost je právě teď. Pro velký ohlas na naše tričko z přenosu z brněnské hvězdárny a planetária jsme se rozhodli dát do hry právě tuto cenu. Možnost mají vyhrát úplně všichni včetně dětí. Motivem je Teleskop Jamese Webba, který na Boží hod vánoční odstartoval do kosmu, a tak je jasné, že soutěž bude souviset právě s ním. Půjde o jednoduché tipování, takže to tentokrát bude zejména o štěstí. „Zakopaný pes“ je totiž v tom, že správnou odpověď zatím neznáme ani my v redakci. A o co tedy půjde? Stačí když si tipnete, kdy bude zveřejněn první snímek z Teleskopu Jamese Webba. Počítá se jakýkoliv první snímek. Nerozhoduje, co konkrétně na snímku bude, ale to, že byl jako první uveřejněn.

Nezáleží ani na tom, jaká agentura ho zveřejní – zda to bude NASA, či ESA. Vyhrává ten, který bude datu nejblíže. Pokud se sejde na správný čas více hlasů, pak vyhrává ten, který si tipl jako první, takže určitě s odpovědí moc neotálejte. Jak tedy soutěžit? Je to jednoduché. Stačí když vyplníte přiložený formulář a odešlete. Čas v tipu se vztahuje na čas, který bude v danou chvíli platit v ČR (SELČ nebo SEČ). Pak už jen stačí doufat, že Váš tip je ten správný. Držíme palce všem! Jelikož neznáme datum, kdy k oznámení prvního snímku dojde, tak nelze ani dopředu napsat přesné datum, kdy naše soutěž skončí. Proto právě samotné zveřejnění snímku nebo informace, kdy bude tento první snímek poskytnut, automaticky hru ukončí. Tedy všechny hlasy, které by přišly v den zveřejnění (či oznámení), by byly neplatné. Poté výsledky vyhodnotíme a vítěz bude zveřejněn na našich stránkách. Pro ty, kdo to neví, tak náš web má již nějakou dobu vlastní e-shop prodávající merch inspirovaný kosmonautikou. Tričko, které je ve hře, nese motiv Teleskopu Jamese Webba a najdete na něm také odkaz na náš portál. Může být tedy dlouhá léta vzpomínkou na tuto mimořádnou misi. Redakce ovšem nezaručuje životnost 20 let, jak je tomu v případě u teleskopu.

EDIT: Upřesním, že z každé mailové adresy platí vždy pouze první tip. Pokud ze stejné adresy přijde tipů více (Moniko opovaž se :D), tak nebudou platné. Děkujeme za pochopení.

Zdroj obrázků:
www.triko-rokit.cz

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
ldx
ldx
2 let před

Už jsem odeslal… jen mně trochu zarazilo, že formulář vyžaduje čas AM/PM…

Vladimír Kordas
2 let před
Odpovědět  ldx

Důvodem je nejspíše to, že máte nastavený Google účet v angličtině, popřípadě tak nastavený region. Já ho mám v češtině a mohu vyplnit čas v klasickém 24h formátu.

ldx
ldx
2 let před
Odpovědět  Vladimír Kordas

Nemělo by to být od účtu neodvislé ? Odhlásil jsem se z google účtu a stále to vidím stejně. Jedině že by záleželo na preferovaném jazyku prohlížeče, který mám nastavený na angličtinu…
Takto si vlastně člověk ani nemůže být jistý, že vyplněná hodnota je vztažená k regionu ČR, možná jsem vyplnil čas v USA 🙂 Teda ne že by nějak na čase v tuto chvíli záleželo (celé je to tak akorát odhad plus minus čtvrtrok)…

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  ldx

Data, která nám přes formulář dorazí, jsou přesně taková, jaká tam člověk zadá. K žádné konverzi nedochází. Konečné vyhodnocení provedeme manuálně, takže nehrozí nějaké špatné započítání automatu.

LionClarence
LionClarence
2 let před

časem je myšlen středoevropský nebo GMT nebo jiný?

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  LionClarence

Ano, vše je vztaženo k času, který bude v té konkrétní době platit v ČR.

pave69
pave69
2 let před

Už jsem hlasoval, ale myslím, že první fotku už ukázali, jak na ní prosvítá zrcadlový nápis „REMOVE BEFORE FLIGHT“
🙂

Mattonius
Mattonius
2 let před
Odpovědět  pave69

Doufám, že tuhle fotku neuvidíme jiné dny než na Apríla 🙂

Ričrd
Ričrd
2 let před

Postrádám možnost „nikdy“, že se na JWST něco pokaká a v L2 bude kroužit jen hromada šrotu za 10 mld.

ldx
ldx
2 let před

Tak dnes 16.3.2022 Webb poslal dokonale zaostřený snímek vzdálené hvězdy, ještě lepší než odborníci očekávali. Já tipoval 15.3.2022 jako datum prvního snímku, chápal jsem to jako první snímek v plném rozlišení, ne testy a kalibrační snímky. A v tom jsem se trefil v toleranci jednoho dne a mám z toho proto dobrý pocit, vítězům ankety ale nic nezávidím.

Žijeme v přelomové době, a události na Ukrajině bohužel zastiňují i tenhle úžasný úspěch. Doufám, že současnou hororovou situaci lidstvo přežije a teleskop bude dělat úžasné objevy – jinak z něj bude, po Voyagerech, další monumentální kosmický památník a vzpomínka na lidstvo pro alieny…

Dušan Majer
Dušan Majer
2 let před
Odpovědět  ldx

On je v zásadě i tohle stále kalibrační snímek. JWST stále hledí na jednu a tu samou hvězdu, na které se kalibroval. Právě proto, abychom předešli podobným případným nesrovnalostem, jsme při vyhlášení uvedli, že jde o jakoukoliv fotografii. 😉
Věřím, že se situace časem urovná a JWST nás bude zásobovat super snímky. 🙂

https://kosmonautix.cz/2022/01/12/soutez-o-tricko-kosmonautix/