sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Trička kosmonautixu jsou tu!

Vážené dámy a vážení pánové, chce se říct, že peklo zamrzlo a nečekané se stává skutkem. Již mnoho let jsme od mnoha různých členů naší úžasné komunity dostávali dotazy, zda nechystáme trička s motivy kosmonautiky a našeho webu. Na každou takovou otázku vždy následovala odpověď ve stylu: „Zatím to neplánujeme“. Jenže jak čas postupoval, bylo dotazů na tohle téma stále více a nám bylo jasné, že se do tohoto oboru budeme muset dříve či později pustit. Jenže nastala otázka, jak to technicky udělat. Z časových důvodů jsme okamžitě zavrhli možnost, že bychom grafické návrhy, tisk i distribuci propagačních předmětů zajišťovali sami. To znamenalo využít externích služeb. Nakonec se na nás usmálo štěstí – pan Matúš Nemčík nám napsal zrovna v době, kdy jsme v redakci řešili téma propagačních předmětů. Oznámil nám, že rozjíždí projekt s propagačními předměty věnovanými kosmonautice a že by s námi rád spojil síly. Po několika měsících jednání dospěla tato spolupráce do fáze, kdy ji můžeme s radostí představit Vám, čtenářům.

Tričko s motivem Starship SN15
Tričko s motivem Starship SN15

Vítejte na palubě,“ zdraví všechny naše čtenáře pan Nemčík, který spustil eshop na webové adrese triko-rokit.cz a dodává: „Naše mise je poskytnout fanouškům hvězdných výprav kvalitní trička s kosmonautickou tématikou. Náš payload bude zahrnovat současnost, minulost i budoucnost vesmírných letů. Trička jsou vyrobená ze 100% bavlny a potisknutá kvalitním sítotiskem.“ Pro nás jako redakci je ohromně důležité, že se nebudeme muset o výrobní proces vůbec starat. Grafický návrh, potisk i distribuci zákazníkům včetně veškerého papírování zajistí pan Nemčík. Můžeme tedy nabídnout naší komunitě to, po čem tak dlouho volala, aniž by nás to nějak časově vytěžovalo.

Tričko s motivem vrtulníku Ingenuity.
Tričko s motivem vrtulníku Ingenuity.

Projekt je zatím na samotném začátku a proto je možné, že postupem času bude nabídka rozšířena. „Podle zájmu rádi nabídneme i jiné předměty nebo oblečení,“ říká pan Nemčík a dodává: „Obchod spouštíme v testovacím módu, ve kterém je pro nás důležité zjistit Váš zájem a následně vyladit všechny kroky, které se týkají výroby a distribuce. Omluvte proto, prosím, případnou delší dodací dobu. Uděláme vše pro její zlepšení. Pokud se vám tedy některé tričko z naší nabídky líbí, neváhejte a pomozte tomuto projektu ke startu.

A jaké motivy jsou pro Vás aktuálně připraveny? Kromě trička, které zdobí naše velké logo, tu jsou i motivy inspirované Starship, motorem Raptor, roverem Perseverance, vrtulníkem Ingenuity a dalšími kosmonautickými projekty. V nabídce nechybí ani tričko se slavnou hláškou o slapových silách u Titanu, kterou si na trička přál náš zesnulý kolega Drahoslav Trnka. Navíc, jak pan Nemčík už avizoval, celý projekt se teprve rozbíhá a zpětné vazbě bude přizpůsobena i nabídka. Jinými slovy máte jedinečnou možnost ovlivnit  svými názory další vývoj našich propagačních předmětů.

Tričko s motivem hlášky, která se v naší komunitě stala legendou. Zajištění tohoto grafického návrhu si hodně přál kolega Drahoslav Trnka.
Tričko s motivem hlášky, která se v naší komunitě stala legendou. Zajištění tohoto grafického návrhu si hodně přál kolega Drahoslav Trnka.

Část financí z prodeje triček se vrátí kosmonautixu na transparentní účet, který jsme však zatím ještě nezaložili. Ano, jde o první krok vstříc crowdfundingu, po kterém už dlouhé roky volá neméně našich čtenářů. Osobně jsem sice byl důrazně proti tomu, abychom crowdfunding využívali, nicméně většinový hlas redakce rozhodl jinak. Máte k tomuto projektu ještě nějaké dotazy? Vyjádřit se můžete buďto přímo v komentářích pod článkem, nebo napsat panu Nemčíkovi.

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Fis
Fis
3 let před

Diky, objednavam, konecne muzu prispet na vasi vybornou praci, kterou davate k dispozici temer bez reklam (Mall) a zdarm. Diky, diky, diky. Dalsi predmety? Bral bych raketoplan, Satrurn 5 (klidne i lander – pripadne nejaka loga misi – asi budou copyrightovana), Hubble, ISS jako privesek na klice Kdyz uz ne 3D, tak aspon “klasicky” plisek s obrazkem / hologramem. A uz jsem dlouho nevidel zadnou kvalitni serii odznaku, nevim jestli to jeste vubec existuje, ale pred davnymi casy jsme je sbirali. Daly by se i nosit na setkani s Kosmonautixem na klope

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Fis

Děkujeme! Moc nás těší, že se k nám vracíte a jste součástí naší komunity. Za tipy určitě děkujeme. Zkusíme se zamyslet nad tím, co by šlo a co ne.

Fis
Fis
3 let před

Neni vubec zac. A mimochodem jste krasne vyresili nedostatek tricek v mem satniku, fakt se mi do toho obchodaku vubec nechtelo 😉

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Fis

Tak to jsme tedy trefili dobře. 🙂

darkstar
darkstar
3 let před

souhlas je fajn že je vám možné přispět. Hodila by se mi kšiltovka doufám že bude dík.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  darkstar

Díky, že jste s námi. Návrh na kšiltovku předám.

Martin Gembec
Administrátor
3 let před

Nabídce by prospěla trika, klidně dražší, která by vpředu nabídla jen malé logo kosmonautix a vzadu velký motiv, jako je teď zároveň s logem vpředu. Nebo obráceně. Vpředu motiv a vzadu větší logo kosmonautix. Trochu se mi to graficky mlátí před očima. A podobně nějaké triko s límečkem by byl luxusní bonus. Nápad jako hrnek jistě není špatný, kšiltovka by snad taky nemusela být problém. Ještě bych zvážil třeba propisku, těch jaksi není nikdy dost 😀

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Díky za postřehy.

SaturnV
SaturnV
3 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Souhlasím, že by to určitě vypadalo lépe.

zdenek
zdenek
3 let před
Odpovědět  Martin Gembec

přidám se, taky bych radši tu variantu s malým logem vpředu a obrázkem vzadu

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  zdenek

Díky za tip. Předám to autorovi.

AHejral
AHejral
3 let před

No konečně! Bud moct odložit (ne moc daleko) trička se Star Wars!

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  AHejral

To máme radost. 😉

lkral
lkral
3 let před

Paráda, dobrý nápad. Taky bych se přimlouval i za triko s límečkem. Jinak můžete prosím napovědět, o čem je ta hláška se slapovými silami u Titanu? 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  lkral

To pochází z jednoho Pokecu s kosmonautixem. 🙂

vreckam
vreckam
3 let před

Velice děkuji …. objednávám 3ks. Jinak se přimlouvám taktéž za trika s límečkem :).
Dotaz na ty velikosti? Přecejen jsem trošku velké heblo (2m, 110kg) … vejdu se do 2xl? 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  vreckam

Děkujeme! A dotaz předávám autorovi triček.

JacobSGC
JacobSGC
3 let před

Já bych se přimlouval za více barev. Takové tričko Mars rover 2020 si přímo říká o více marsovské barvy než černá/bílá.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  JacobSGC

Díky za zpětnou vazbu. Promyslíme to.

https://kosmonautix.cz/2021/07/04/tricka-kosmonautixu-jsou-tu/