sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Okolo světa s Pleiades Neo 3

Velká pyramida v Gíze, tak jak jí z výšky 620 km vyfotila družice Pleades Neo-3.

Evropský nosič Vega absolvoval 29. dubna velmi důležitý návrat do služby. Ovšem zajímavý byl i náklad. Na oběžnou dráhu totiž vynesl snímkovací družici nové generace  Pleiades Neo 3, kterou vyrobila společnost Airbus. Rozlišení je 30 centimetrů na pixel a jde tedy o jednu z nejlepších komerčních družic na trhu. Start se povedl a zmíněná družice dělá přesně to, na co byla navržena – pořizuje naprosto fantastické snímky, které jsou nejen ostré, ale lze ocenit i barevné podání. Pojďme se tedy podívat a společně „pokochat“ nad krásami Země z vesmíru. Naše krátká cesta započne v Egyptě, kde se nachází poslední z původních 7 divů světa.

Velká pyramida v Gíze, tak jak jí z výšky 620 km vyfotila družice Pleades Neo-3.
Velká pyramida v Gíze, tak jak jí z výšky 620 km vyfotila družice Pleades Neo-3. Zdroj: Airbus Defence and Space

Na fotografii je velká Cheopsova pyramida, fotografovaná 20. května 2021. Stavba má čtvercovou základnu a jedna strana měří 230 m a dodnes je cílem turistů z celého světa. Celý komplex v Gíze je dodnes obestřen tajemstvím. Probouzí fantazie badatelů a není divu. Tyto úctyhodné stavby jsou v mnoha ohledech jedinečné. Po Egyptě nás naše cesta na oběžné dráze zavede do Říma: tady je Castel Sant’Angelo neboli Andělský hrad, postavený jako mauzoleum císaře Hadriána z roku 123 nl (dokončená 139). Tato stavba je dnes národním muzeem.

Andělský hrad je monumentální kruhová stavba v Římě. Vybudována byla na pravém břehu Tibery mezi lety 135–139.
Andělský hrad je monumentální kruhová stavba v Římě. Vybudována byla na pravém břehu Tibery mezi lety 135–139. Zdroj: Airbus Defence and Space

Třetí snímek z družice nás zavede nad hlavní město Spojených států a ukazuje Kapitol, sídlo Kongresu Spojených států. Neoklasicistní styl budovy, inspirovaný Římem a Athénami vzbuzuje dojem stáří, ale opak je pravdou. Jde ovšem o jednu z nejznámějších budov na světě.

Kapitol byl postaven ve dvou fázích, v letech 1793 až 1823 a poté rozšířen v letech 1851 až 1863. Budova byla později mnohokrát přestavována a restaurována.
Kapitol byl postaven ve dvou fázích, v letech 1793 až 1823 a poté rozšířen v letech 1851 až 1863. Budova byla později mnohokrát přestavována a restaurována. Zdroj: Airbus Defence and Space

Dalším cílem je Dubaj na středním východě. Díky moderní architektuře a velkolepé, nebo dokonce gigantické stránce některých budov, jako je hotel Burj-al-Arab, Palmové ostrovy nebo nejvyšší budova na světě Burj Khalifa, je Dubaj častím cílem družic.

Na obrázku je Ain Dubaj, největší ruské kolo na světě s výškou 210 metrů. Nachází se na ostrově Bluewaters, v těsné blízkosti Palmových ostrovů, umělého ostrova ve tvaru palmy.
Na obrázku je Ain Dubaj, největší ruské kolo na světě s výškou 210 metrů. Nachází se na ostrově Bluewaters, v těsné blízkosti Palmových ostrovů, umělého ostrova ve tvaru palmy. Zdroj: Airbus Defence and Space

A krátkou pouť po světě dokončíme návštěvou Šanghaje. Nejlidnatějšího města Číny, kde žije více než 28 milionů obyvatel. Konkrétně navštívíme okrsek Pchu-tung na břehu řeky Chuang-pchu, kde je nepřehlédnutelná televizní věž Oriental Pearl Tower. Se svými 468 metry byla nějakou dobu nejvyšší budovou v Číně. V roce 2007 ji svou výškou překonala až budova finančního centra Shanghai World Financial Center.

Na obrázku je monumentální televizní věž Oriental Pearl Tower, která je vysoká 468 metrů. Její návštěvnost přesahuje 3 miliony lidí ročně. Kousek od ní je možné vidět kruhový objezd Mingšu.
Na obrázku je monumentální televizní věž Oriental Pearl Tower, která je vysoká 468 metrů. Její návštěvnost přesahuje 3 miliony lidí ročně. Kousek od ní je možné vidět kruhový objezd Mingšu. Zdroj: Airbus Defence and Space

Zdroje obrázků:
https://www.un-autre-regard-sur-.jpg
https://www.un-autre-regard-sur.jpg
https://www.un-autre-regard-sur.jpg
https://www.un-autre-regard-sur.jpg
https://www.un-autre-regard-sur.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
PetrDub
PetrDub
3 let před

Nádhera – jen bych všem doporučil se podívat na odkazované originální obrázky. Ta úroveň detailů a celková kvalita je opravdu ohromující.

marcellino4
marcellino4
3 let před

Ahooj,

Fotky su naozaj uzasne. Chcel by som za opytat, ci existuje web kde si vieme pozriet lubovolnu lokalitu podla vzoru google maps?

Dakujem

kuban
kuban
3 let před

nevěděl by prosím někdo detaily ohledně Pleiades Neo 3?
povedlo se mi jenom najít, že má

1kW

pravděpodobně 1.3m zrcadlo na S950 platformě, mono + stereo + tri-stereo snímkování

spektrální filtry: Deep Blue (podvodní), Blue, Green, Red, Red Edge (vegetace), Near-infrared

šířka snímání 14km

Ka-band + laserovou komunikaci EDRS 1.8Gbit/s – 40TB denně

kuban
kuban
3 let před
Odpovědět  Karel Zvoník

třeba pohon, kolik má paliva, orientace v prostoru (má setrvačníky?), rozměry, jestli snímkuje jenom kolmo dolů nebo jestli dělá i šikmé snímkování nebo jaký je použitý snímač (je to CMOS?)

https://kosmonautix.cz/2021/05/23/109055/