sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Na Mars se chystá dosednout „Bůh ohně“

Zítra po naší půlnocí, konkrétně v 1:11 SELČ se na povrch rudé planety chystá dosednout další robotické vozítko. Jde o vůbec první čínskou misi k Marsu a pokud se to lidové republice opravdu povede, tak se zapíše jako teprve druhý národ, kterému se to povedlo. Pokud tedy nepočítáme krátké vysílání modulu sondy Mars 3. Jde o opravdu prestižní záležitost a nás může těšit, že rover má na palubě celou řadu zajímavých vědeckých přístrojů, které nám mohou pomoci odhalit další tajemství Marsu.

Popis sondy a vědeckých přístrojů. Rover obsahuje celkem 6 přístrojů a orbitální úsek celkem 7.
Popis sondy a vědeckých přístrojů. Rover obsahuje celkem 6 přístrojů a orbitální úsek celkem 7. Zdroj: https://imgur.com/WAJChZz

V tomto článku se tedy podíváme hlavně na to, co nás čeká a pokud po přistání budou k dispozici nové informace, tak se určitě objeví v některém našem článku. Pojďme tedy hned na přistání. Sonda Tianwen-1 (Pátrání po nebeské pravdě) se před zahájením sestupu připraví a dvě hodiny před dosednutím se pak od ní oddělí sestupový modul a orbitální část sondy Tianwen-1 se poté usadí na finální dráhu s parametry 265×12 000 km, sklon 86,9 stupňů. Pouzdro s přistávací plošinou a vozítkem Ču-žung (Zhurong, bůh ohně) vstoupí do atmosféry rychlostí větší než 4,5 km/s. Po první fázi průchodu atmosférou přijde na řadu vytažení padáku a odhození tepelného štítu spolu s překrytem vozítka a plošiny. Posledním úkolem je odklopení nohou a motorické dosednutí na povrch. Sestupový modul má jeden hlavní motor s možností regulace tahu a řadu korekčních motorků po svém obvodu. Čína se opírá o nasbírané zkušenosti z přistání na Měsíci a pilotovaného programu. Pro sestup bude využit radar a senzor rychlosti. 20 metrů nad povrchem se aktivuje režim vyhýbání překážkám, zde by měly pomoci optické kamery. V plánu je přistání v oblasti Utopia Planitia na severní polokouli Marsu. Jde o zajímavou oblast, která má i několik výhod. Je nízko položená a sonda má o něco víc prostoru zpomalit během sestupu, poloha je vhodná i pro solární panely a příjem slunečního záření. Rover se pokusí přistát na souřadnicích 110,318 ° východní délky a 24,748 ° severní šířky v jižní části Utopia Planitia. Podrobný harmonogram zveřejnil Michal Václavik z České kosmické kanceláře.

Následovat bude sjezd roveru z plošiny, který ovšem může trvat déle než jeden týden. Tak uvidíme čím nás „bůh ohně“ překvapí.

Na závěr připomenu některá zajímavá fakta o této misi v bodech.

  • Sonda Tianwen-1 vážila během startu celkem asi pět tun, což z ní činí nejtěžší sondu, jakou kdy Čína vypustila do hlubokého vesmíru.
  • Aby mohl objekt uniknout z gravitačního pole Země a letět na Mars, musel dosáhnout tzv. „druhé kosmické rychlosti“ asi 11,2 km/s. Zde platí, že čím větší je hmotnost objektu, tím obtížnější je dosáhnout této rychlosti.
  • V rámci této mise vůbec poprvé nosná raketa CZ-5 (Dlouhý pochod-5) překročila druhou kosmickou rychlost, a zapsala se jako doposud nejrychlejší čínská nosná raketa.
  • Po přistání na Marsu bude orbitální část sondy Tianwen-1 i nadále posílat zpět snímky Marsu, zkoumat povrchovou a geologickou strukturu planety, měřit a zaznamenávat klimatické a magnetické pole a shromažďovat velké množství vědeckých dat. Navíc poslouží jako retranslační družice.
  • Na misi Čína spolupracuje i s partnery z celého světa. Argentinská civilní agentura CONAE pomáhá s příjmem dat pomocí sledovací stanice v Las Lajas, Neuquén a využita je i komunikační síť ESA Estrack. K přenosu dat z povrchu se využije jako záloha sonda Mars Express. Francouzský ústav pro výzkum v astrofyzice a planetologie (IRAP) v Toulouse pod záštitou CNES spolupracuje na vozítku Ču-žung, pro který vyrobili kalibrační cíl, podobný se nachází na roveru Curiosity. Rakouská organizace pro podporu výzkumu a inovací v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu v Rakousku FFG pak pomáhala při vývoji magnetometru instalovaného na čínském orbiteru.
  • Na aerodynamickém krytu rakety, k vidění zde, byl kromě loga CNSA také znak Evropské kosmické agentury (ESA), francouzské (CNES), argentinské (CONAE) a rakouské organizace (FFG).

EDIT: V článku byly upraveny informace ohledně první fáze sestupu. Doplňující informace poskytl Michal Václavík.

Zdroje informaci:
https://forum.kosmonautix.cz/
https://twitter.com/
https://www.space.com/

Zdroje obrázků:
https://imgur.com/WAJChZz

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
ESA 1
ESA 1
3 let před

Dvě otázky: v kolik k nám dorazí informace ohledně roveru a bude živě a česky komentovaný přenos nebo live book?

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  ESA 1

Přenos od nás nebude.

Batistutta
Batistutta
3 let před

Takže nakonec jen suché konstatování, že se to podařilo.
Gratulace.
Jen aby to však nedopadlo stejně, jako se sovětským Mars 3, kdy jim přistávací modul při komunikaci se Zemí zničila
silná marsovská písečná bouře.
Zdroj:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Mars_3
Zajímavé však je, že žádná silná marsovská bouře nevadí např. Ingenuity, která komunikuje o 106.
(sovětský lander měl hmotnost cca 1200 kg a Ingenuity má 1.8 kg 😀 )

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Batistutta

Ona je bouře a bouře. To, co má Ingenuity kolem sebe, rozhodně není silná bouře.

Maniak
Maniak
3 let před
Odpovědět  Karel Zvoník

Moduly Viking se již na fotkách najít podařilo, Mars 3 stále nic?

racek
racek
3 let před
Odpovědět  Maniak

Take se to podařilo, asi před 5 lety, ma snimcich sondy MRO. Zkusim to najít, je to docela zajímavé.

racek
racek
3 let před
Odpovědět  racek

Ano, to je ono. Děkuji.

racek
racek
3 let před
Odpovědět  racek

Ano, to je ono. Děkuji.

Spytihněv
Spytihněv
3 let před
Odpovědět  Maniak

Našlo se téměř všechno, co na Marsu přistálo nebo tvrdě dopadlo. Ten Mars 3 je sporná věc, ale nadějná. Mars 2 a 6 se, pokud vím, nenašli a taky Sojourner, ten je moc malý, i když mateřský Mars Pathfider samozřejmě ano. To znamená, že Sojourner je na těch fotkách někde taky, jen ho nelze rozlišit. No a Mars Polar Lander jsem taky někde zahlédl, ale opět to není jisté.

Libor Lukačovič
3 let před

Díky za článok! 🙂

Ešte by som pridal jedno vyjadrenie – sonda Tianwen-1 nie je len najťažšia čínska medziplanetárna sonda ale zároveň je aj najťažšia sonda letiaca k Marsu vôbec.

https://kosmonautix.cz/2021/05/14/na-mars-se-chysta-dosednout-buh-ohne/