Po Marsu se projede bůh ohně

Čína konečně oznámila dlouho očekávané jméno pro rover na sondě Tianwen-1 (nebeské otázky). Z posledních 10 finálních návrhů bylo vybráno jméno Ču-žung (Zhurong). Což je podle mytologie Bůh ohně. Podle historiků lze některé čínské báje brát také jako výklad historie. Ču-žung je prý vyobrazením starého ministra ohně. Jeho syn byl Čuan-sü (Zhuanxu) – Bůh oblohy. Právě postava Ču-žung je spjata s Marsem, kterému v Číně říkají ohnivá planeta Chuo-sing (Huoxing). Takto se také několik let říkalo této misi (Huoxing-1), než byl definitivně vybrán název Tianwen-1.

Oheň předával teplo a jas předkům lidstva a oheň rozzářil lidskou civilizaci. Pojmenování prvního čínského roveru v Číně po bohovi ohně znamená zapálení plamene čínského planetárního průzkumu, tvrdí Wu Yanhua, zástupce CNSA (Čínská kosmická agentura). Doslova Zhu v čínštině znamená přání a je vyjádřením přání pro průzkum lidstva ve vesmíru. Rong, což v čínštině znamená integrace a spolupráce, odráží čínskou vizi mírového využívání vesmíru a budování komunity se společnou budoucností pro lidstvo, uvedl dále Wu. Jméno bylo nečekaně vybráno ve 40denním veřejném hlasování. Široká veřejnost mohla vybírat z těchto 10 jmen.

Vyobrazení boha ohně Ču-žung, jak létá na dvou dracích z roku 1597.

Vyobrazení boha ohně Ču-žung, jak létá na dvou dracích z roku 1597. Zdroj: Wikipedia

1. Chung-i: vytrvalost. Šlo by o identický název jako má USA (Perseverance)
2. Čchi-lin: Čínský jednorožec
3. čch‘-tchu: Červený králík
4. Čchiou-suo: Prozkoumat. Odkaz na starověkou báseň
5. Čuej-meng: Usilovat o sen
6. Ne-ča: Mytologický hrdina
7. Feng-chuo-lun: Zbraň hrdiny Ne-ča
8. Tchien-sing: Pohyb nebeských těles
9. Ču-žung: Bůh ohně
10. Sing-chuo: Jiskra, odkaz na sbírku esejí Jiskry

Všechny vybrané názvy odkazují na čínskou mytologii, konfuciánské koncepty a legendární zvířata. Celkem bylo zpracováno 1,4 milionu příspěvků z 38 zemí a regionů v Číně. Více než 200 000 hesel se dostalo dál a z nich bylo vybráno zmíněných 10. Absolutní vítěz Ču-žung byl oznámen CNSA 24. dubna 2021. Zda se podaří „bohu ohně na Mars přinést světlo“ se dozvíme v květnu, kdy se chystá přistání v jižní oblasti Utopie Planitia.

Zdroj informací:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tianwen-1
https://en.wikipedia.org/wiki/Zhurong

Zdroj obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Eupng
https://en.wikipedia.org/wiki/Zhur.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Po Marsu se projede bůh ohně”

  1. BadSaix napsal:

    tvé nařízení Dušane respektuji.ale někde by si mohl třeba dat diskusi na tema zda opravdu přát úspěchy věem. dobrou noc.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jsou věci, o kterých se u nás nedistuktuje, protože jsou základními pilíři našeho webu. Měření všem stejným metrem do této kategorie jednoznačně a neoddiskutovatelně patří. Z tohoto trendu rozhodně nebudeme ustupovat a ani o tom nebudeme diskutovat. Pokud se tento náš trend někomu nelíbí, tak se s tím bude muset buďto smířit, nebo k nám přestat chodit. Jiné možnosti nejsou.

  2. BadSaix napsal:

    no tak to sem zvědavej.pokud to opravdu nespadne tak bude rudá planeta už opravdu rudá. nechutný…. . . doufám že spadne.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      O takové přízemní komentáře na našem webu nestojíme. Pokud chcete ve svých komentářích spojovat kosmonautiku s politikou, čiňte tak třeba na novinky.cz, tam vás ještě poplácají po ramenou. U nás tohle nemá místo, my přejeme úspěch všem kosmickým projektům bez rozdílu. Nehledíme na to, čí projekt to je, přejeme úspěch všem – Američanům, Rusům, Evropanům, Japoncům, Korejcům, Číňanům, Indům a tak dále.
      Berte to jako varování a zařiďte se podle toho. V případě opakování vašeho prohřešku už žádné další varování nepřijde.
      P.S. Je mi zcela jedno, jak to vidíte vy osobně. Já jsem vám zcela jasně předložil stanovisko našeho webu, o kterém odmítám diskutovat. Tím celou tuto diskusi uzavírám. Pokud ji opětovně obnovíte nějakou reakcí, ve které se pokusíte svůj přešlap omlouvat / bagatelizovat / vysvětlovat, budu to brát jako hrubé porušení mého nařízení, podle toho se k tomu postavím a zareaguju s vědomím toho, že uživatel v podmínce s výstrahou nerespektoval mé nařízení.

    • Karel Zvoník Redakce napsal:

      Jak už psal pan Majer. Nejsme politicky zaměření. Nás tyto události zajímají z jiného úhlu pohledu. Pokud se to Číně podaří, tak po USA půjde teprve o druhou zemi, které se to povedlo. (Krátké vysílání modulu Mars 3 nepočítám. Beru to jako selhání). To je přeci velmi významné a není na tom nic co by stalo za Vaše nevybíravá slova. Navic myslím, že Marsu je celkem jedno zda je rover modrý nebo červený… 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.